Skocz do zawartości

Błąd podczas doposażania w hak wypinany.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie, czy ktoś doposażał ten model (f40 z 2021 roku) w hak. Według realoem ma być sterownik 5A056D0, zamienny ze starszym 9463371. Mam ten starszy i po zamontowaniu wszystkiego oczywiście na ori wiązce z aso (nie wymieniałem chłodnicy, ani klap z silniczkami) , przy kodowaniu występuje taki problem, że nie świecą światła stop w przyczepie (załącza awaryjne wtedy). Dodatkowo jest też błąd 302600 na sterowniku silnika. Czy może to być problem, że ten sterownik jednak jest za stary dla tego auta?

Czy jednak trzeba wymienić ten sterownik na 5A056D0 ?

AI coś takiego podpowiada - "Fakt, że zastosowałeś oryginalny sterownik haka (AHM) o numerze 63119463371 zamiast nowszego 63115A056D0, diametralnie zmienia sytuację. Starszy numer modułu został wycofany z produkcji i zastąpiony nowym właśnie z powodów optymalizacji oprogramowania w nowszych rocznikach platformy F40/G-serii.

Błąd 302600 w sterowniku silnika (DME/DDE) w Twoim przypadku wynika bezpośrednio z konfliktu oprogramowania i tzw. „plausibility” (wiarygodności danych)".

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

F40 Europejczyk czy USA?
Czym i w jaki sposób kodujesz hak?

Sprawdziłbym przy pomocy ESYS czy jest dostępna aktualizacja dla Twojego modułu haka.
Numer części to jedno, a może program jest w wersji pod inną karoserię(inne SWFL w sterowniku)

Opublikowano
  • Autor

Europa, hak robi mi to warsztat, koduje podobno zgodnie z zaleceniami BMW, z tego co wiem to Ista i pewnie esys.

Mam ten drugi moduł, jutro tam jadę do podmiany. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano
  • Autor

Po ponownym kodowaniu tego starszego modułu, ale już sekwencyjnie (nie prze VO tylko FDL) poszło wszystko poprawnie. Światła działają jak trzeba, błąd żaluzji zniknął.