Skocz do zawartości

e46 320d M47N 2002 - problem z doładowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowy, poszukuje pomocy.

Mam ją od 7 lat. Nie wymagała zbyt wiele wkładu z mojej strony, robi przebiegi po 7 tyś rocznie.
2 miesiące temu zatarła turbinę - była robiona 3 lata temu. Po wymienianie zatartej na regenerowaną - z firmy MM turbo - mam jakieś dziwne problemy z mocą.
Od dołu zrobiła się mułowata, a po przejściu za około 1300 obrotów dostaje strasznego kopa. Do 2000 obrotów słychać świst który już potem się nie pojawia. Między 2 a 3 tysiące obrotów ma momenty braku mocy, pcha jak trzeba po czym ma chwilowy spadek mocy i znów pcha. zaczyna się to od 3 biegu.

Razem z turbo wymieniłem:
przewód zasilający olejem turbo
intercooler

Teraz moje pytania:
1. Czy może to być wina źle ustawionej geometrii turbo?
2. Czy może to być problem ze skrzynią GM?

Jeśli jest tu jakiś wtajemniczony w czytanie logów dynamicznych profesjonalista to mogę takie podrzucić.

z góry dziękuję za pomoc

Edytowane przez Przemek93

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Moderatorzy

Nastawnik turbiny jest pneumatyczny w M47N ? Sprawdź po uruchomieniu silnika czy sztanga gruszki się cofa. Porównaj w INPA ciśnienie doładowania oczekiwane i aktualne to będziesz wiedzieć jak pracuje turbo.

Opublikowano
  • Autor

sztanga się rusza zaraz po uruchomieniu. Tak, jest pneumatyczny, z tego co wiem później wprowadzili elektronikę i dzięki temu osiągnęli Euro4

Opublikowano
  • Moderatorzy

INPA > silnik > Analog_2 drugi lub trzeci bieg, od obrotów około 1500 pełen gaz i do 4000 porównujesz ciśnienie doładowania aktualne z oczekiwanym i będziesz widzieć czy turbina nadąża za sterownikiem czy może żyje własnym życiem.

Skrzynia raczej nie, ale sprawdź jeszcze ciśnienie wstępne na postoju i ile spada pod obciążeniem.

EGR jest OFF ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wartości doładowania to jedno, ale warto też przyjrzeć się do pary, masie powietrza.

Warto sprawdzić szczelność dolotu dymiarką