Skocz do zawartości

Funkcja żeglowania w X5-M60i - V8 - 530KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ten model powinien w trybie comfort potrafić żeglować? Wg instrukcji powinien to robić, ale nie robi. Albo ciągnie silnikiem albo ładuje niebieski akumulator. W trybie ECO niby żegluje czyli wyłączą silnik i jedzie sobie rozpędem. Instrukcja powiada, że w trybie Comfort dłuższe przytrzymanie manetki "+" powinno załączyć ten tryb a "-" wyłączyć ten tryb żeglowania ale tak to u mnie nie działa. Jak to jest i Was z ciekawości pytam? Może mam nieaktualną instrukcję...

Opublikowano

O co chodzi z tym żeglowaniem ? Co to daje ?

Opublikowano
  • Autor

Ogólnie to chyba nic nie daje, teoretycznie zmniejsza zużycie paliwa. Ale jak się kupuje M60i to się nie sprawdza ile pali :) , pytałem tylko z ciekawości w ramach testowania funkcji w które samochód jest wyposażony. W teorii jak się puści pedał gazu to wyłącza się benzyna a załącza jakiś silnik elektryczny 48V, który ma przez chwilę podtrzymać prędkość. U mnie to chyba nie działa, a przynajmniej nie tak jak opisuje instrukcja papierowa.

Opublikowano

Sprawdziłem i na eco fajnie to funkcjonuje w mieście. Troche jak hybryda samoladujaca. Czyli mniej hamulca trzeba używać i przy wyłączonym start/stop toczy się dość długo przy spalaniu 2-4litra. Jak działa start/stop to toczy się z wyłączonym silnikiem.

Opublikowano

A ja jak przytrzymalem lewa manetkę to odkryłem że aktywuje się sprint mode do wyprzedzania. Nigdy nie wiedziałem że taki tryb jest w x5