Skocz do zawartości

Test bibułowy oleju silnikowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem swój test oleju silnikowego który nazwałem na potrzeby tego postu test bibułowy.

Jestem mocno zaskoczony tym co pokazuje.

W załączniki są dwa zdjęcia na którym widać kolor oleju przed i po wymianie.

W obu przypadkach używałem taki sam papierowy ręcznik. Olej nanosiłem na ręcznik papierowy kilka razy wycierając bagnet od oleju ok. 10x.

Po 24 godzinach olej się rozpływa i daje takie obrazki.

BMW X5 ma przebieg 79000km i jest z 2020r. Jestem pierwszym właścicielem. Silnik diesel B47 (25D)

BMW 3 ma przebieg 180000 i jest z 2014r. Jestem właścicielem niecały rok. Silnik diesel N47 (320D)

W obu autach olej wymieniony po 13000km przebiegu. W obu przypadkach oryginalny olej BMW 5W30 wymieniany w tym samy ASO BMW.

Kto jest w stanie wytłumaczyć dlaczego olej z nowszego auta czyli BMW X5 o znacznie mniejszym przebiegu jest dużo gorszej jakości (jest bardziej czarny)

Dlaczego olej z BMW X5 jest taki czarny?

X5 robi tylko trasy poza miastem średnio 110km na dzien. Wymiany oleju co średnio co 12-13000km

BMW 3 przed zakupem miał wymiany co 20000km

Czy to cholerna ekologia?????

20260801_195059.jpg

20260801_195300.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W serii G masz bardziej skuteczny system egr (czytaj, tloczy wiecej syfu do kolektora dolotowego), norma eu6+, w serii F, norma eu5/eu6.

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, kkx5 napisał(a):

W serii G masz bardziej skuteczny system egr (czytaj, tloczy wiecej syfu do kolektora dolotowego), norma eu6+, w serii F, norma eu5/eu6.

Czyli pieprzona ekologia, która niszczy silniki?

Czy może to jakaś awaria w G05

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dla silnika diesla, najlepsze rozwiązanie, rura od turbo do tłumika, niestety, generuje to duzo sadzy oraz cząsteczek tlenku azotu. Każda norma euro miala na celu zmnieszenie szkodliwości dla środowiska. To wszyscy wiemy. Sprawę sadzy zalatwiono bardzo prosto:dpf, sprawę tlenku azotu i coraz bardziej wymagających, niższych norm, zalatwia się montując coraz bardziej skaplikowane systemy egr, czytaj, coraz wiecej spalin wraca do dolotu, mieszaja sie z olejem i robi sie szybko czarny. Nie ma co sobie tym głowy zawracać. Zmieniaj olej co 10tys i nic mu nie będzie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mój kolega w Jeepie zmienia olej silnikowy co 7,5 tys. km. Tak "mówi" instrukcja. Silnik mercedesa.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.