Skocz do zawartości

BMW G30 540i mPHEV - problem z dynamostarterem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Po około 2–3 dniach od zakupu BMW G30 540i mPHEV z 2023 roku po raz pierwszy wywaliło czerwoną kontrolkę dotyczącą zasilania elektrycznego. Stało się to w momencie mocniejszego naciśnięcia na gaz.

Kontrolka pojawiła się na 2–3 sekundy i zniknęła. W ciągu kolejnych kilku dni sytuacja powtórzyła się jeszcze trzy razy. Za każdym razem pojawiało się bardzo charakterystyczne szarpnięcie, odczuwalne z lewej strony przedniej osi. Samochód pojechał więc do ASO.

Tam stwierdzono awarię dynamostartera, więc zamówiono i zamontowano nowy.

Dostałem samochód z powrotem, ale nie minęło nawet 300 metrów, kiedy nagle usłyszałem dziwny dźwięk, poczułem mocny zapach palonego plastiku i zobaczyłem dym wydobywający się z rury wydechowej. Samochód ponownie wrócił do ASO.

Według ich diagnozy pasek napędzający dynamostarter został przez niego wciągnięty i rozszarpany. Zamontowano więc nowy pasek.

Samochód był u mnie przez około dwa tygodnie. Nie jeżdżę jakoś dużo, najczęściej wokół komina, więc zrobiłem przez ten czas około 300 km.

Zjeżdżam z górki, noga z gazu. W moim pre-LCI po prostu zjeżdżałbym siłą pędu, ale dzięki wspaniałomyślności rozwoju technologicznego teraz ładuję akumulator rekuperacją (przez co samochód dodatkowo wyraźnie zwalnia).. I znowu wywaliło błąd )

Replikowałem tę sytuację parę razy. Udało mi się ponownie wywołać błąd podczas podobnego zjazdu z górki, a raz pojawił się również podczas toczenia się do zakrętu. Jutro samochód znowu jedzie do ASO.

Mam też za jakiś czas wizytę u mojego mechanika, który potrafi raz, a porządnie naprawić samochód. Najprawdopodobniej będzie w stanie definitywnie powiedzieć mi, co jest nie tak.

Po raz kolejny potwierdza się teza o wątpliwej jakości napraw wykonywanych w ASO oraz o bezsensownych rozwiązaniach mających na celu zmniejszanie emisji spalin.

Opublikowano

Sprawdź sobie koło pasowe. To pięta achillesowa. Jest tony tłumikiem drgań wulkanizowane. Często powodem wielu awarii