Skocz do zawartości

Opony do xdrive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
26 minut temu, Lukas68 napisał(a):

Tolerancja BMW dla nowych opon z gwiazdką według różnych źródeł to do 1 lub do 2 mm. Czy tak faktycznie jest, tego nie wiem, ale zapewne można to sprawdzić.

Ale przecież jeździjcie sobie na czym chcecie, jeżeli uważacie że opony z gwiazdką to ściema :)

Nie o tym piszę, mam z * i na zimę i na lato. Piszę o dokładności wykonania obwodu na poziomie +/- 0,1% a tym bardziej różnicy w zużytych co raczej nie jest czymś dziwnym... Gdyby 2mm powodowało uszkodzenia to każdy z nas by miał problem. Nie słyszałem często o tym problemie. Czy ktoś powiela teorię 1-2mm, która wg mnie jest po prostu błędna?

Opublikowano

A tu nie chodzi o różnicy 1% na średnicy opon a nie obwodzie?. Mogę się mylić bo jest już późno ale wtedy gdy na jednej osi masz głębokość bieżnika 6 mm a na drugiej 3 to dopiero robi się różnica jednego %.

Różnica 1% na obwodzie i na średnicy to prawie to samo.

Edytowane przez krzysztof77

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, krzysztof77 napisał(a):

A tu nie chodzi o różnicy 1% na średnicy opon a nie obwodzie?. Mogę się mylić bo jest już późno ale wtedy gdy na jednej osi masz głębokość bieżnika 6 mm a na drugiej 3 to dopiero robi się różnica jednego %.

Różnica 1% na obwodzie i na średnicy to prawie to samo.

To już zmienia diametralnie sprawę. Ciekawe czy rzeczywiście te 1% (3mm różnicy bieżnika) może doprowadzić do usterki. Powinni to łatwo kompensować lub dać większy zapas na zużycie. 2% w tym wypadku i było by 100% OK.