Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, opiszę problem od początku, bo sprawa jest dość nietypowa.

W lutym doszło u mnie do zalania bagażnika płynem chłodniczym z bańki. Po tym zaczęły się problemy z elektryką: resetowało radio oraz zegary w trakcie jazdy. Okazało się, że zalane zostały moduły MPM oraz PDC. Moduły zostały wymienione, kostki przeczyszczone i po podłączeniu wszystko zaczęło działać poprawnie.

W marcu została wykonana mapa silnika na około 190 KM. Przy odbiorze auta zauważyłem, że po włożeniu kluczyka pojawia się komunikat o wysokim poborze prądu na postoju. Początkowo uznałem, że może jest to związane z nową mapą albo chwilowym poborem prądu, więc jeździłem dalej.

Do połowy czerwca auto jeździło normalnie, ale wtedy w trakcie jazdy zaczął resetować się system iDrive. Ekran robił się biały i system cały czas uruchamiał się od nowa.

Wtedy odłączyłem moduł Bluetooth oraz klemę IBS. Po tym komunikat o wysokim poborze prądu zniknął, a iDrive zaczął działać normalnie.

Wczoraj, 05.07, po wejściu do auta zauważyłem, że nie ma żadnego prądu. Nie świeciły się żadne kontrolki ani lampki, po włożeniu kluczyka nie było żadnej reakcji — wyglądało to tak, jakby akumulator całkowicie padł. Otworzyłem bagażnik i nagle prąd wrócił. Auto odpaliło normalnie.

Na noc ponownie podłączyłem klemę IBS, bo pomyślałem, że może to ona wcześniej odcięła zasilanie albo błędnie zarządzała prądem.

Dzisiaj rano, 06.07, podczas jazdy problem wrócił — iDrive znowu zaczął się resetować i ponownie pojawił się komunikat o wysokim poborze prądu na postoju. Po zgaszeniu silnika na zegarach pojawiła się żółta kreska, po czym odcięło prąd w aucie. Nie było żadnego zasilania i nie mogłem nawet normalnie otworzyć bagażnika. Musiałem otworzyć go awaryjnie grotem kluczyka. Po odłączeniu klemy IBS prąd wrócił.

Podejrzewam problem z elektryką, poborem prądu na postoju, klemą IBS, modułami po zalaniu albo instalacją w okolicy bagażnika. Byłem już u dwóch mechaników, ale po usłyszeniu całej historii nie chcieli się podjąć diagnostyki. Do specjalisty od BMW mam termin dopiero na wrzesień, dlatego chciałbym ustalić, gdzie najlepiej zacząć szukać przyczyny.

BMW E60 PRZEDLIFT 2.5 D