Skocz do zawartości

Mapy google na android auto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Hej.

Mam taki mały problem, może ktoś zna rozwiązanie.

Włączam nawigację googlowską na telefonie i wskazówki głosowe słyszę w głośnikach auta, tak jak być powinno, ale gdy otworzę nawigację z telefonu na android auto, tak żeby mapa pokazała się na środkowym ekranie, to już wskazówek głosowych nie ma. Co dziwne, jest sygnał w głośnikach informujący o fotoradarach, czy jakimś obiekcie na drodze, te takie "pum". Jednak nie ma podpowiedzi typy skręć w prawo, czy drugi zjazd na rondzie. Już się zdarzyło, że przegapiłem skręt i musiałem zawracać.

Próbowałem wszystkich ustawień, jakie mi przyszły do głowy.

Ma ktoś pomysł co powinienem zmienić w ustawieniach? Telefonu lub auta?

Telefon Samsung S24+

G20 przedliftowe.

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano

Google na mapach ma taką ikonkę/przycisk (z tego co pamiętam taki głośniczek) kontrolujący powiadomienia - nie masz tego wyłączonego czasem?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Wiem o co chodzi.

Jest wybór: Wyciszony. Alerty. Normalnie

U mni jest normalnie. Chodzi o coś innego.

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano

Tak jest na Android. Rozwiązaniem jest odpalenie również aplikacji Google Maps na telefonie przy podłączonym Android Auto. Wtedy na ekranie telefonu zamiast mapy masz listę ulic przy aktywnej nawigacji, a mapa na ekranie auta.

W skrócie chodzi o to, żeby apka działał w tle na samym telefonie. Ekran normalnie możesz wyłączyć albo robić na telefonie inne dowolne czynności.