Skocz do zawartości

Problemy z akumulatorem lub immobilizerem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czasami przy odpalaniu coś "trzyma" mi rozrusznik. Nie wiem czy to immobilizer który nie do końca odblokuje rozrusznik czy poprostu padł akumulator. Czasem po kilku chwilach normalnie zapala.

Gdy kręce rozrusznikiem (a on ani rusz), kontroliki przygasają czy wobec tego jest szansa że to immobilizer?

Drugie pytanko to jakie macie napięcie w E32 na tescie 09 przy wyłączonym silniku? Ja mam coś ponad 14 na włączonym i około 11 na wyłączonym.

Pozdrawiam

Opublikowano
tutaj mozesz miec juz akumulator na wykonczeniu lub rozrusznik sie podwiesza

Immobilizer raczej działa jak trzeba? A co do tego napięcia to nie świadczy bardzo źle o akumulatorze?

Zauważyłem też że np wycieraczki, szyby działają baaaardzo leniwie bez włączonego silnika :(

Pozdrawiam

Opublikowano

I jeszcze mam takie pytanko... gdy tak nie odpalał, na komputerze pod zegarami wyświetlił się oprócz Check Control jakiś napis na literkę "B".

Kolega który był obok powiedział że znaczy to "Brak prądu" :)

Tylko niewiem czy przekolorował bo z tego co widzę na liście błędów to komputer nie zna takiego błędu.

Pozdrawiam

Opublikowano

... jak przygasają kontrolki to po pierwsze sprawdź przewód masy i pozostałe styki na tyle rozrusznika / mogą być luźne albo zaśniedziałe /

... jak masz dobrze naładowany aku a on nie kręci to przyczyna tkwi w rozruszniku - mogą być zapieczone tulejki ( można zregenerować ) - trzyma wirnik - albo elektromagnes - ale w tym wypadku powinno być słychać " terkotanie "...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
I jeszcze mam takie pytanko... gdy tak nie odpalał, na komputerze pod zegarami wyświetlił się oprócz Check Control jakiś napis na literkę "B".

Kolega który był obok powiedział że znaczy to "Brak prądu" :)

Tylko niewiem czy przekolorował bo z tego co widzę na liście błędów to komputer nie zna takiego błędu.

Pozdrawiam

nie ma zadnego komunikatu o braku pradu w CC .

test nr 9 - u mnie - ok 14 na włączonym, ok 12 na wyłaczonym.

wg mnie pasz padniety akumulator.

Opublikowano

No i wymieniłem akumulator na Centra 85AH obniżany za 335 zł :( (wynegocjowałem cene), auto zapala o wiele lepiej nie zgasło mi jeszcze ani razu, o wiele mniej spadają obroty przy zmianie R -> D i D - > R.

Napięcie jak u Franka, choć na wyłączonym tak do 12,50 a na załączonym silniku 14-14,50.

I jeszcze wiele innych usterek zaniknęło :).

Centralny zamek zawsze blokuje jak trzeba, mocno szybko i poprawnie jak przystało na E32 :) A gdy kupiłem ten samochód to mi się akurat bardzo spodobało - działanie centralnego :) - niby bzdurka a cieszy. I pompa paliwa przestała "jęczeć". Mam nadzieje że na stałe, bo już się obawiałem wymiany.

I jeszcze taką pierdółka, auto zyskało odcięcie na paliwie ale to chyba przez czyszczenie instalacji jaką zrobili mi w serwisie, podobno wyczyścili wszystkie styki które dochodzą do komputera... ale zrobili mi podpięcie pod komputer za 80 zł :duh: i komputer wypisał niby tylko "błąd ogólny sondy lambdy"... a jak jest odpięta to akurat cuda to nie są, myślałem że dostane wydruk na 2 strony A4 a tu jedna linijka trochę skandal. Tyle to bym sam napisał :D

Dziękuje wszystkim za rady i odpowiedzi na moje posty.

Pozdrawiam