Skocz do zawartości

Problem z E91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, piszę z taką sprawą, chodzi o to że kupiłem sobie w marcu tego roku moje pierwsze BMW, jest to e91 w wersji 318d z 2011 roku ze słynnym silnikiem n47, różne opinie słyszałem na jego temat jednak zdecydowałem się na zakup, z samym silnikiem wszystko wydaje się ok, zanim kupiłem wymieniany był rozrząd, ale również panewki.  Natomiast po krótkim czasie od zakupu auto zaczęło na rozgrzanym silniku bardzo ciężko ruszać z jedynki, mam na myśli że obroty rosły a auto nie jechało, świeżo po odpaleniu jeszcze w miarę, natomiast po przejechaniu trochę dramat, szybko również pojawiło się falowanie obrotów silnika na luzie, po odpaleniu świeżo obroty były stałe, wystarczyło przejechać chwilę zatrzymać się na światłach a wskazówka zaczynała tańczyć a buda telepać i wyskoczyła kontrolka zapchanego filtra oprócz tego zaczął bardzo szybko wzrastać poziom oleju, mam na myśli kilka milimetrów na bagnecie w kilka dni, nie znam się zbytnio na tym ale przeczytałem że takie objawy daje brudny zawór egr, więc został wyjęty i wyczyszczony egr cleanerem a olej wymieniony bo był rozcieńczony paliwem. Mocy nagle trochę przybyło i myślałem że to koniec problemów, jednak auto pojeździło dosłownie 3 dni i zapalił się check engine P115D, ktoś na forum pisał że może to być kwestia adaptacji, zainstalowałem więc INPA i zrobiłem reset adaptacji, kupiłem obd skaner usunąłem błędy i postanowiłem pojeździć i obserwować. Samochód robi dziennie około 60-70 km w trasie i około 30 po mieście, po jakimś tygodniu lub półtorej ponownie wyskoczyła kontrolka filtra dpf, kupiłem obd skaner i sprawdziłem błędy, P115D, 4862, 480A i 481A które (podobno) blokują regeneracje a soot mass w aplikacji pokazywał 46,99 gramów, pojechałem więc w trasę natomiast nie rozpoczęła się regeneracja, zacząłem w trakcie kasować błędy, regeneracja ruszyła ale musiałem dosłownie co kilkanaście sekund kasować błędy żeby trwała dalej, dociągnąłem tak aż spadło do 1g sadzy i przestało się ruszać a licznik udanych regeneracji się zwiększył o jeden oraz zniknął błąd 480A i 481A, zjechałem z trasy przejechałem przez miasto jedyne 20 minut i po powrocie sadzy było 10g, uznałem że może błąd lub tak jest po regeneracji, myliłem się niestety ponieważ 4 dni pozniej sprawdziłem (4 dni jeżdżenia dziennie 60 km w trasie) i sadzy jest już 35 gramów a błędy wyglądają tak: 4862, 4AF5, 4B05, 4AE5, 4AD5,447B no i oczywiście cały czas check engine P115D, po kasowaniu błędów pierwszym co wraca jest 4862 i check engine, kilka sekund po odpaleniu, nie znam się i nie chce wymieniać teraz wszystkiego związanego z egr i dpf na ślepo dlatego piszę tutaj, dziękuje za czas poświęcony na przeczytanie i liczę że ktoś znający się na temacie będzie chętny pomóc lub chociaż naprowadzić, z góry dzięki.

Opublikowano
  • Autor

Podbijam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie czytam bledow bo nic nie mowia. Silnik jest prosty. Zacznij od odczytu rano, co pokazuje czujnik cisnienia przed dpf. Jakie wartosci. Tylko rano, bez odpalenia, sam zaplon.

Opublikowano
  • Autor

Na zimnym silniku bez odpalenia ciśnienie przed dpf pokazuje między -31hPa i -32hPa

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zaczynasz od wymiany czujnika na nowy, tylko ori, zaden zamiennik.