Skocz do zawartości

...obieg zamknięty...czy tak powinno to działać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...w mojej E34 mam dwie funkcje w przycisku zamkniętej cyrkulacji powietrza: pierwsza o symbolu typowym dla tej funkcji (okrąg zbudowany ze strzałek), druga to ten sam symbol z wpisaną literą "A"... i tutaj moje pytanie: czy włączając ten przycisk powinna załączać się klimatyzacja? ...oraz czym naprawdę różni się "zwykła" funkcja od tej z literką "A"?

...a teraz z innej beczki: mam przewód świadczący o podgrzewanych końcówkach spryskiwaczy...jak owo ogrzewanie się uruchamia...oraz jak stwierdzić czy zamek kierowcy jest podgrzewany?

Pozdrawiam

Opublikowano
u mnie wcisniecie A uruchamia klime...a działa to tak,ze czujnik jaki masz w osłonie chłodnicy mierzy zanieczyszczenia w przepływajacym powietrzu i w razie czego automatycznie zamyka obieg. NA ile to sie spisuje w praktyce- nie wiem.
Opublikowano
...no to wszystko super tylko raczej na upalne dni...a co z tym rozwiązaniem w zimowe dni, gdy chcemy uniknąć ciągłego wciskania przycisku jadąc za Ikarusem lub Starem i mamy włączone ogrzewanie?
Opublikowano
...no to wszystko super tylko raczej na upalne dni...a co z tym rozwiązaniem w zimowe dni, gdy chcemy uniknąć ciągłego wciskania przycisku jadąc za Ikarusem lub Starem i mamy włączone ogrzewanie?

hmm, zabardzo nie wiem co w tym dziwnego, przecież mamy pokrętła z temperaturą i jaka ustawimy taka w aucie bedziemy mieli niezależnie czy klima chodzi czy nie ( wyjątek lato jak jest upał i dany na 19 i nie załaczymy klimy to nieschłodzi nam sie samo).

A klima sie załącza bo przy zamkniętym obiegu i nieco dłuższej jeździe okna by nam zaszły parą wodną z resztą wydychaną przez nas, a jak klimka chodzi to ta para wodna wykrapla sie na parowniku i nie paruja nam okna.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
...już tłumaczę, co mnie w tym dziwi: otóż wyobraź sobie, że ok. 90% jazdy ów samochodem odbywa się w zatłoczonej, zakorkowanej Wawie... jadąc zimą w korku za smrodzącymi autobusami wygodnie jest włączyć na stałe takie udogodnienie jakim jest automatyczny obieg zamknięty powietrza i mieć z głowy kwestię pamiętania o wyłączeniu go... i tu zonk...bo głupio, gdy praktycznie non stop będzie mi chodziła klima...super ,że temperatura wnętrza będzie taka jaką chcę ,ale non stop chodząca klima przez cały rok?
Opublikowano
...super ,że temperatura wnętrza będzie taka jaką chcę ,ale non stop chodząca klima przez cały rok?

No w tym nie ma nic dziwnego, chyba ze to ze więcej palić będzie, no ale za luksus sie płaci :)

A klima (czytaj sprężarka) w zimie bedzie załączac tylko na chwilke, czyli 5 sek praca i 30 sek przerwa, w lecie sprężarka chodzi prawie cały czas z malutkimi przerwami, a i tak zaleca sie uruchamianie klimy przynajmniej raz na dwa tygodnie celem przesmarowania. Tak czy siak tak to zaprojektowali bawarczycy i nie ma wyjscia

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
...A klima (czytaj sprężarka) w zimie bedzie załączac tylko na chwilke, czyli 5 sek praca i 30 sek przerwa...

...i tu konstruktywna informacja... dziękuję...

...rozumiem, że włączenie ogrzewania podczas włączonej klimy jest dopuszczalne w E34 (bo niektóre samochody tego nie tolerują)...

...no cóż uważam, że możnaby to rozwiązanie nieco inaczej "wprowadzić w życie"... ale O.K.