Skocz do zawartości

e53 akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wyładował mi się (wyładowałem) akumulator. Kilka razy uruchomiłem zapłon bez startu silnika aby podpompować poduszki. Dziś, gdy złożyłem auto, próbuję je uruchomić a tu zonk. Po podładowaniu aku, podpiąłem ISTA aby skasować błędy....no i .....oprócz kompa ECS żaden komputer nie został znaleziony. Wszystkie na czerwono.

Co z tym zrobić? Jutro chcę ruszyć auto do sklepu i z powrotem (krótka trasa), mam nadzieję ze moduły się znajdą...

Opublikowano
  • Autor

Auto skręca, jeździ, hamuje. Wszystko działa. Zachowuje się normalnie. ISTA nie jest w stanie zczytac VIN auta. Nie komunikuje się. Niby jak wbiję VIN ręcznie, to się komunikuje, ale na koniec nic się nie dzieje.

INPA widzi tylko silnik i skrzynię.

Czy mozliwe jest żeby poprzez spadek napięcia w aku, komputer główny stracił mozliwość komunikacji z moim komputerem diagnostycznym? Moze jakiś bezpiecznik? Jutro sprawdzę miernikiem wszystkie bezpieczniki.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Zostawianie auta jakiegokolwiek pod rozładowanym akumulatorem jest mocno niebezpieczne, bo można uwalić jakiś sterownik gdy napięcie znajduje się na granicy jego zadziałania. Zorganizuj sobie jakiś używany zasilacz serwerowy do takich prac. W łatwy sposób można je podciągnąć na około 13V co jest wystarczające, żeby nie posadzić aku, a przy wydajności kilkadziesiąt amperów możesz na spokojnie testować praktycznie wszystkie odbiorniki na raz.

Opublikowano
  • Autor

jak przeszczepiałem wózek, akumulator był odłączony. Rozładowałem go, gdy chciałem napompować poduszki i kilkukrotnie przekręciłem kluczyk bez odpalenia auta.

Problem udało mi się rozwiązać. przełącznik na kablu diagnostycznym, był lekko przesunięty na lewo ( nie był w skrajnej prawej pozycji). teraz ISTA już działa. Mam do wymiany czujnik położenia z lewej strony (zostawiłem stary, który dostałem z wózkiem, zamiast założyć swój który działał)