Skocz do zawartości

Brak kompresji na dwóch cylindrach M54B22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Mam pytanie czy opłaca się naprawiać silnik M54B22? Sprawa wygląda następująco,

samochód stał około 3 lata bez odpalania. Jeździł do samego końca normalnie. Podłączyłem nowy akumulator i auto po chwili kręcenia odpaliło lekko stukając (nie wiem skąd były te stuki) po lekkiej przygazówce stuki ustały. Silnik chodził równo. Następnie przejechałem się trochę z niską prędkością i na wolnych obrotach zaczęła się żarzyć czerwona konewka od oleju, ale tylko na niskich obrotach. Po odkręceniu filtra oleju tam był filter skala. Taki skostniały i sztywny. Wymieniłem na nowy, zmieniłem olej i problem z ciśnieniem oleju na niskich znika.

Następnie, na następny dzień, że auto stało tyle czasu wziąłem się za hamulce, zapominając o włączonym zapłonie. Po około 3h patrzę zapłon włączony. Wyłączyłem i po kilku minutach chciałem odpalić silnik jak dzień wcześniej. Kręciłem rozrusznikiem kilka sekund i nic. Pomyślałem, że tak długo włączony zapłon coś uszkodził, ale po chwili kręcenia auto odpaliło. Silnik chodził bardzo nierówno, jakby wypadało kilka cylindrów. Śmierdziało paliwem z rury wydechowej. Po wykręceniu świec stwierdziłem że dwie świece na 2 i 5 cylindrze są jakoś dziwnie zalane. Ciśnieniomierz do kompresji w rękę i zonk. Na 2 I 5 cylindrze ZERO kompresji. Na innych około 13 atmosfer. Silnik ma najechane 143k mil. Kupiłem nowe cewki, które nic nie pomogły. Zrobiłem test szczelności olejem na tłoki i dalej pokazywało zero kompresji na tych dwóch cylindrach.

Historia samochodu wskazuje że ktoś przede mną nie dbał o silnik, wymiany oleju co 20k mil. Silnik brudny od nagaru w środku.

Kilka lat temu jak kupiłem to auto wymieniłem odmę i robiłem odmaczanie pierścieni bo dymił na biało ale odpuściły tylko górne bo kompresja się poprawila a olej dalej brało jak wczesniej.

Mam zasadnicze pytanie czy co mogło spowodować nagły brak kompresji na dwóch nie sąsiadujących ze sobą cylindrach i czy warto ten silnik reanimować albo nawet robić naprawę główną. Czy może złom lub SWAP na jakiś inny silnik od BMW. Jeżeli SWAP to na jaki silnik najlepiej. Buda jest w całkiem dobrym stanie.

Dziękuję za pomoc.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jeśli nie ma kompresji w ogóle to mi to wygląda jakby któryś zawór był trwale podparty. Pewnie przyczyną było to 👇

18 minut temu, yarco26 napisał(a):

Po odkręceniu filtra oleju tam był filter skala. Taki skostniały i sztywny.

Opublikowano
  • Autor

Najdziwniejsze jest to, że silnik normalnie wyłączyłem, a po dwóch godzinach jak odpaliłem to już nie chodził na dwa cylindry. Czy tam są jakieś szklanki na zaworach które mogą się zawiesić? Może vanos źle działa? Ktoś miał taki przypadek?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dziwna sprawa, jest w ogóle iskra na tych dwóch cylindrach? Oleju ci nie przybyło, nie śmierdzi benzyną? Ale nawet gdyby te cylindry zostały wypłukane do zera to powinien mieć jakąś kompresję.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Autor

Iskra jest. Paliwo do wtrysków dochodzi. Podczas próby olejowej ciśnienie nie podniosło się wcale. Na innych cylindrach kompresja w okolicach 12.5 at.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To kamerka inspekcyjna zostaje i trzeba sprawdzić czy są odbite zawory na tłokach. Kurcze dziwna sprawa.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Autor

Chyba tylko to zostaje. Po latach nie odpalania słychać było takie stuki przez chwilę. Ale później silnik już chodził normalnie. Nie jeździłem dużo tylko po uliczkach osiedlowych, a zepsuł się po normalnym wyłączeniu silnika. Myślałem, że to może cewki zapłonowe, kupiłem inne używane ale sprawne, świece nowe i dalej tak chodził bez dwóch cylindrów.