Skocz do zawartości

Interface do odczytu korekcji wtrysków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy proszę i poradę. Co kupić najtańszego abym mógł odczytać w czasie rzeczywistym w f34 korekcje wtrysków , ciśnienie różnicowe oraz stan sadzy w DPF. Mam autocoma chyba 2020r i nie działa z serią F. Mam też na androida interface konnwei z car scannerem pro ale to korekcji wtrysków nie widzi, stan sadzy wskazuje jakieś bzdury. Proszę o poradę 😉

Opublikowano
  • Autor

Panowie pobrałem program ISTA, kupiłem kabel na allegro za 30 zł, udało się uruchomić.

Chciałem tym programem podglądnąć;

1. korekcje wtrysków,

2. sprawdzić ilość sadzy w DPF,

3. ilość przejechanych kilometrów od ostatniego wypalania DPF.

Korekcje wtrysków które udało mi się odnaleźć pokazane są w formie wykresu, i kolejnego zdjęcia, wygląda to średnio i na biegu jałowym nie widać odczytu na żywo.

Wrzucam też korekcje które podesłał mi mój mechanik i ich odczyt wygląda fachowo jak w grupie VAG.

Mam poniżej kilka pytań.

1. Czy korekcje wtryskiwaczy można podglądnąć tym programem lepiej niż w formie wykresu ?

2. Czy jest spolszczenie dedykowane do tego programu ? chodzi mi o samą diagnostykę.

3. Jaki program mógł używać mój mechanik, czy da się to na aliexpress kupić za rozsądne pieniądze?

1778139130861.jpg

1778139061770.jpg

1778139061758.jpg

3. tester mechanika.jpg

2. od mechanika.jpg

1. od mechanika.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  1. Przecież na drugim zdjęciu o są podane w wartościach liczbowych a nie wykresem - więc tak.

2. Tak jest spolszczenie, przewija się na forum i gryzoniu co biega w kółku (ch******.pl)

3. Ostatnie screeny z komórki wyglądają mi na bimmertoola

Do tych rzeczy co wymieniłeś to ISTA jest przerostem formy nad treścią i bimmertool w zupełności wystarczy i laptopa nie trzeba targać do auta.

Sam z bimmertoola korzystałem przez 3 lata a ISTA ogarnąłem sobie dopiero jak wymieniałem wtryski i musiałem je zakodować w DDE ale o tym to jako ciekawostkę oddzielny post wrzucę

Edytowane przez vitruve

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 19.05.2026 o 17:17, vitruve napisał(a):

k jest spolszczenie, przewija się na forum i gryzoniu co biega w kó

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Udało mi się już rozpracować temat.

Najlepsza aplikacja do sprawnej diagnostyki to bimmertool ( koszt jakieś 80 zł w sklepie play).

Do tego użyłem interface konnwei bluetooth kw901 z aliexpress kosztował jakieś 10 zł - co w połączeniu z aplikacją bimmer tool działało ale np. odczyt parametrów wtrysków na żywo nie był możliwy, korekcje zmieniały się co 3-4 sekundy i tak to lagowało. Po za tym reszta funkcji spoko.

Kupiłem konnwei wersje kw906 z bluetooth 5.0 ( 59 zł) licząc na to że szybszy bluetooth wskaże wtryski na żywo bez lagu. Niestety efekt jest taki sam jak w przypadku kw901.

Jeśli chcecie odczytywać parametry wtrysków na żywo bez żadnych lagów to trzeba podłączyć aplikację bimmertool zainstalowaną w telefonie ze złączem OBD w samochodzie.

Jako że wcześniej do INSTA kupiłem już kabel (Enet 30 zł na allegro) to dokupiłem do niego adapter do podłączenia z telefonem

PRZEJŚCIÓWKA GIGABIT KARTA SIECIOWA ADAPTER LAN RJ45 2500M 2.5GbE USB TYP C 19 zł

PRZEJŚCIÓWKA GIGABIT KARTA SIECIOWA ADAPTER LAN RJ45 1000Mb 1Gb USB TYP C 29 zł

Mój telefon jakiś tam redmi 11 nie chciał działać z adapterem o szybszym przepuście ( po wejściu w hotspot po podłączeniu tej tzw. karty sieciowej w port usb-c powinna pojawić się widoczna aktywna funkcja "tethering przez ethernet" którą włączamy. Dalej do tego podłączamy kabel enet i aplikacja bimmertool śmiga jak trzeba.

Co ciekawe kolegi samsung jakiś w miarę nowy model poprawnie rozpoznał adapter który u mnie nie zadziałał.

Dobrze się złożyło że zamówiłem dwa różne bo brakowało kilka złotych do darmowej wysyłki smart :)

Wracając do opcji bezprzewodowej widziałem na aliexpress że sprzedają też Konnwei w wersji z WIFI. Czy ma ktoś doświadczenia z takim zestawem ? Wtryski będą lagować czy powinno chodzić idealnie płynnie jak na kablu?

Pozdrawiam !

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Żeby bt odczytywało szybciej trzeba mieć zaznaczone w ustawieniach połączenia "czytaj live data blokami" i sprawdzić trzeba który tryb d-can działa najlepiej (masz 4 do wyboru).

spacer.png

Opublikowano
  • Autor

zaznaczyłem w bimmertool "czytaj live data blokami" i teraz odczyt wtrysków działa jak na kablu. Dzięki za podpowiedź.