Skocz do zawartości

DPF przegląd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
kupiłem ok rok temu e61 (m57), nie jestem pewny czy mam DPF i czy jest sprawny jeśli jest. Zbliża się termin przeglądu technicznego i zastanawiam się czy jest szansa przejść przegląd jeśli DPF został usunięty lub jest uszkodzony. Wiecie może gdzie w jak można to szybko sprawdzić, albo przejść przegląd, najlepiej w Poznaniu?

Opublikowano

8 lat jeżdżę M57 z dpf i na przeglądzie nigdy nie był poruszany jego temat, chyba zależy od diagnosty. Najszybciej sprawdzisz czy jest dpf zerkając na końcówki wydechu- powinny być niemal idealnie czyste wewnątrz.

Opublikowano

Jak depniesz mocniej a za autem robi się czarno, dpf to tylko pusta puszka ;)

Generalnie do tej pory, po naszej stronie Odry i Nysy, diagności nie interesowali się takimi pierdołami.. ale sporo się zmienia. Coraz częściej sprawdzają emisję spalin i brak dpf'a widniejącego w specyfikacji auta może zakończyć sie problemem. Może, aczkolwiek nie musi, bo u nas to wciąż w pieluchach jest ;)

Opublikowano
W dniu 16.04.2026 o 07:38, Alpinista napisał(a):

Cześć,
kupiłem ok rok temu e61 (m57), nie jestem pewny czy mam DPF i czy jest sprawny jeśli jest.

Jak masz LCI (polifta) to filtr dpf jest w jednej puszcze razem z katalizatorem. Usuniecie dpf polega na jego rozcięciu i wywaleniu wkładu filtrującego.

W dniu 16.04.2026 o 16:30, tomaszj1990 napisał(a):

Najszybciej sprawdzisz czy jest dpf zerkając na końcówki wydechu- powinny być niemal idealnie czyste wewnątrz.

Można mieć dpf na swoim miejscu oraz niewypruty i mieć czarne końcówki wydechu. Wtedy wkład dpfa jest uszkodzony (spękany) i dpf nadaje się na śmietnik.

W dniu 16.04.2026 o 07:38, Alpinista napisał(a):

Zbliża się termin przeglądu technicznego i zastanawiam się czy jest szansa przejść przegląd jeśli DPF został usunięty lub jest uszkodzony.

Na stacjach kontroli jeszcze nie posiadają {a przynajmniej na których ja byłem nie posiadali} aparatury do kontroli składu spalin dla aut wyposażonych w dpf. Może w miastach wojewódzkich już posiadają taki sprzęt. Jedź śmiało na przegląd.