Skocz do zawartości

E46 automat do świateł, kodowanie DRL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Pytam, bo już zapomniałem jak to powinno prawidłowo działać w E46:

czy w trybie automatycznym świateł, prawidłowo zakodowane światła do jazdy dziennej powinny się automatycznie przełączać na mijania i z powrotem w zależności od natężenia światła? U mnie w pozycji przełącznika jak na zdjęciu cały czas palą się światła mijania, niezależnie od pory dnia. DRL mogę włączyć tylko w pozycji 0 albo skrajnej prawej. Tak to powinno działać?

image.png

Opublikowano

Włącz stacyjkę lub silnik, ustaw przełącznik w pozycji A i przejdź się do tyłu. Jeśli nie jest ciemno, tylne światła, oświetlenie tablicy i podświetlenie zegarów nie jest włączone, a palą się tylko światła mijania - to wszystko jest OK.

Gorzej z resztą. Jeśli światła mijania są zakodowane jako DRL powinny świecić na pozycji A i 0 ( bez tyłu ), a potem w pozycji prawej skrajnej ( komplet oświetlenia).

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź, chociaż nie całkiem o to mi chodziło, chyba nie wyraziłem się jasno.

Mam zakodowane długie na mały procent jako DRL. Działają OK. Jedyne co mnie frapuje, to że w pozycji A świecą się zawsze światła mijania. Spodziewałem się, że w trybie automatycznym światła mijania będą się zapalać automatycznie po zmroku, a w ciągu dnia będą się świeciły DRL (czyli te przygaszone długie). Nie tak to powinno działać?

Opublikowano

No tak to powinno działać, przynajmniej z założenia ) jeśli mimo to, na pozycji A swiecą światła mijania, to coś się gdzieś pokićkało. Za kodowanie w najlepszym aucie niezbyt nowoczesnej Europy wciąż się nie biorę, zazwyczaj wyręczam się pomocą kolegi, który ma to ogarnięte.

Co do tych długich na 30 %... wszystko fajnie, popieram, ale... w Polsce generalnie się do tego póki co specjalnie nie czepiają. Niemiła przygoda spotkała mnie za Odrą - pojechałem na TÜV z tak zakodowanym DRL i diagnosta zaprosił mnie ponownie bez tego wynalazka. Wyjaśnienie - na kloszu nie ma oznaczenia RL, a rozproszenie wiązki światła "długich" nawet przy ograniczonej mocy i tak oślepia kierowców na przeciwko. Dyskusja raczej mijała sie z celem, tym bardziej że tu nie ma obowiązku jazdy na światłach 24/7. Na potrzeby jazdy po Pl zamontowałem wiec ledy i od tej oory mam spokój.

Opublikowano

Ustaw TAGFAHRLICHT_ECE z powrotem na nicht_aktiv.

Wszelkie poradniki podają, że ta funkcja powinna być ustawiona na aktiv w trakcie kodowania DRL. W rzeczywistości wcale nie musi, bo ona nic z DRL wspólnego nie ma. Ta funkcja odpowiada za to, że w sytuacji, gdy zostawisz włącznik na światłach mijania, to po wyjęciu kluczyka ze stacyjki światła zgasną (taki automat - alternatywa dla osób bez czujnika zmierzchu, gdy nie chcą pamiętac o włączaniu świateł). W reflektorach skrętnych niestety ta funkcja uruchamia światła mijania na pozycji A. Trzeba ją wówczas przywrócić na nicht_aktiv i będzie tak jak być powinno.

Opublikowano
  • Autor

Panowie, pięknie dziękuję 👍

Opublikowano
  • Autor
W dniu 31.03.2026 o 08:20, KucaQ napisał(a):

Ustaw TAGFAHRLICHT_ECE z powrotem na nicht_aktiv.

.......

Działa 👍

Jeszcze raz dziękuję.