Skocz do zawartości

BMW X1 E84 - awaria automatycznej funkcji start/stop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie wyświetla się taki komunikat. Chciałem wykodować całkiem bimmercode, ale nigdzie nie ma tego w funkcjach expert też nie widzę. Pomoże ktoś ? 

PXL_20260316_175850197.jpg

Screenshot_20260316-185736.png

Screenshot_20260316-185730.png

Screenshot_20260316-185726.png

Screenshot_20260316-185722.png

Screenshot_20260316-185642.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Masz awarie czujnika na serwo. Tego kodowaniem nie zrobisz z tego co pamietam. Ma pewno nie w cas. Nie pamietam jak to robilem ale wtyczka musi byc wypieta I chyba w silniku kodowanie do zmiany. 

Opublikowano
  • Autor

@kkx5 możesz powiedzieć który to konkretnie czujnik ? Jutro kupie i podmienie.

Opublikowano
  • Autor

Czujnik ciśnienia serwa ? @kkx5

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

34336875605

Opublikowano

Start/stop koduje sie w module klimatyzacji IHK. Natomiast z tego co pamiętam tam zakodujesz tylko pamięć guzika (opcja "MSA_MEMORY") bądź czy start/stop jest lub nie ma (aby guzik reagował, opcja "MSA"). Natomiast start/stop jako tako nie wykodujesz w IHK, to już trzeba robic bodajże tak jak napisał kkx5 w module silnika.

Opublikowano
  • Autor

@KucaQ Rzeczywiście, pisze jak wół... Sprawdzę po 14:00, mi start stop niepotrzebny. Po prostu irytuje mnie jak na każdym stopie wyświetla mi się ten błąd.

Edytowane przez spinel

Opublikowano
  • Autor

@kkx5 wymiana czujnika pomogła. 164zł zamiennik godzinka grzebania i wszystko działa jak należy ! Auto gaśnie/zapala się, błędy nie wyskakują. Dzięki piękne za pomoc !

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Super. Teraz jak chcesz wykodowac to ihka oraz dde. Dzieki za dokonczenie watku?

Opublikowano
  • Autor

Już nie potrzebuje nic robić. Bimmercode zakodowałem dzięki pomocy @KucaQ aby system start stop był docelowo wyłączony po uruchomieniu (odwrotność). Teraz jest wszystko jak należy i najważniejsze nie sypie błędami. Dzięki Panowie ! @KucaQ @kkx5 Jestem kompletnym laikiem a dzięki Wam zaoszczędziłem już sporo grosza.