Skocz do zawartości

[E39] Tempomat - dołożenie 520i 1999 + ewentualnie multifunkcja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry Grupo! To mój pierwszy post. Obserwowałem post pewnego Forumowicza na temat dołożenia tempomatu, nawet napisałem tam odpowiedź ponad dwa tygodnie temu lecz nikt nie odpisał.
Kupiłem niedawno moje pierwsze (ukochane) E39 520i 1999 lecz brak tempomatu trochę przeszkadza. Stąd pytanie do Was, czy ktoś potrafi "dołożyć" tempomat do mojego auta z Lubelskiego lub np Mazowieckiego?
Jestem z Puław to pod Lublinem. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jakiś dobry blacharz z okolic, który uratuje mi końcówki progów i nadkola też mile widziany ? 

IMG_20260208_151423.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pisałeś w moim poście w zrób to sam, ciężko będzie znaleźć kogoś lokalnie, zapewne masz tam silnik M52TU czyli na dwóch vanosach i sterowniku MS42, więc ta instrukcja jest dokładnie do twojego modelu.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź, nie wiem dlaczego ale nie widze w tym poście zdjęć. Natomiast chyba sam sobie niestety nie poradzę.
No nic może ktoś tu odpisze i mi pomoże ? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jednak to nie w moim poście, tu jest mój ale widzę że zdjęcia też wygasły, mogę poszukać w telefonie. Może jeszcze znajdę.

https://www.bmwklubpolska.pl/forum/topic/202698-e39-0998-retrofit-mfl-czyli-dokładamy-multifunkcję/?do=getNewComment

Opublikowano
  • Moderatorzy
2 godziny temu, Jaro124 napisał(a):

chyba sam sobie niestety nie poradzę.

Multifunkcja i tempomat to raptem dołożenie trzech kabli. Jak twierdzisz, że sobie nie poradzisz to jak chcesz ogarniać jakiekolwiek usterki w prawie 30-letnim aucie ? 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 2.03.2026 o 21:34, Fuser napisał(a):

Multifunkcja i tempomat to raptem dołożenie trzech kabli. Jak twierdzisz, że sobie nie poradzisz to jak chcesz ogarniać jakiekolwiek usterki w prawie 30-letnim aucie ? 

Nie wiedziałem, że "trzech" kabli tylko, jeśli tak, to spoko sam to ogarnę! Dzięki.

W dniu 2.03.2026 o 19:17, szumrak napisał(a):

Jednak to nie w moim poście, tu jest mój ale widzę że zdjęcia też wygasły, mogę poszukać w telefonie. Może jeszcze znajdę.

https://www.bmwklubpolska.pl/forum/topic/202698-e39-0998-retrofit-mfl-czyli-dokładamy-multifunkcję/?do=getNewComment

Jeśli można fotki np na email to będę bardzo wdzięczny! Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Niestety, zdjęcia zostały w starym telefonie który pewnego dnia postanowił że się nie uruchomi. Jak potrafisz obsługiwać multimetr, to możemy to wspólnymi siłami zrobić. Musisz zdjąć poduszkę i zobaczyć czy jest z jednym ładunkiem cz z dwoma, ale raczej będzie z jednym. Zobaczyć jaki rodzaj taśmy masz pod kierownicą ale raczej ten starszy.

Screenshot_2026-03-08-19-12-23-010_pl.tablica-edit.jpg

Screenshot_2026-03-08-19-12-40-330_pl.tablica-edit.jpg

Edytowane przez szumrak