Skocz do zawartości

Wymiana przednich amortyzatorów i 4 tarcz z klockami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,  mam do wymiany powyższe tematy.  Chcę zrobić to w normalnym warsztacie. Dostałem wycenę: robocizna 1630 zł. , części 5100 zł.,  czy to drogo? To moje pierwsze BMW i kwota wydaje mi się być wysoka.  Robocizna wiadomo zależy od warsztatu ale te części. Amortyzatory montować ich hamulce ate. Czy szukać innych producentów,  co polecacie,  jakie firmy? Czy jednak powiedzenie będziesz miał wydatki jednak się potwierdza  😞

Opublikowano

Hamulce ATE są OK - komplet z czujnikami można kupić za ok 1,7-1,8 tys.

Amortyzatory - rozumiem, ze masz elektryczne EDC ? Za całość z osłonami, poduszkami i wszystkim co powinno się wymienić powinieneś się zmieścić poniżej 2,5 tys.

Czyli kupując części sam możesz oszczędzić min 700-800 zł vs warsztat.

Ale jeśli masz zwykłe amortyzatory to cena GRUBO przesadzona...

Opublikowano
  • Autor

Tak wygląda wycena. 20260227_124835.thumb.jpg.7152a21a8d9e9de7f47ad6c21236e54c.jpg20260227_124819.thumb.jpg.e59477ab6759248ce48efa6f14882579.jpg

Opublikowano

Czyli masz zwykłe amortyzatory... Masakrycznie wysokie ceny części, to jest przeginka, ze serwisy walą takie ceny... Niech Ci podadzą nr tych części i sobie posprawdzaj w sieci za ile to możesz sam kupić... Wyjdzie Ci ponad 2 tys taniej.

Co to za serwis ?

Opublikowano
  • Autor

Nie  będę robił reklamy  🙂 Ok, o taką informację mi chodziło.  Dziękuję 

Opublikowano

Kolego, skoro przyszedłeś po „pomoc” i ją uzyskałeś to daj też coś od siebie innym forumowiczom - zrób reklamę temu serwisowi, żeby ktoś się nie naciął jak ty mogłeś… rozumiesz?

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie  mogę.  To są można powiedzieć znajomi. Może biorą z droższych hurtowni.  Podjadę do sklepu po wycenę i wstawię dla porównania. 

Opublikowano

To w takim razie, działaj ze swoimi można powiedzieć znajomymi i nie zawracaj dupy innym… tym bardziej, że sam od siebie nic nie dajesz 

Edytowane przez jarekf

Opublikowano
  • Autor

Co ty taki obrażalski.  Ciekawe jak ty byłbyś w takiej sytuacji to podałbyś dane warsztatu. Ten warsztat obsługuje samochody różnych marek,  nie jest to typowo warsztat bmw.  Daje od siebie to, że jak będę miał wycenę ze sklepu to będzie można porównać.  W razie czego będzie to jako przestroga żeby uważać.  Jedyne to kwestia w razie uszkodzonej części to przy zakupie przez warsztat to oni się tym zajmują i może koszty ponownej wymiany nie liczą lub taniej.  Miałem kiedyś sytuację przy poprzednim samochodzie, że pojawiło wymianie końcówki drążka po dwóch dniach miał przegląd techniczny i był luz na drążku.  Za pierwszy kasy nie odzyskałem i za ponowną wymianę musiałem zapłacić. 

Edytowane przez PrzemekJ

Opublikowano

Koleżeństwo 

najlepsze przycinki robią mnie tez to spotkało 

daj se spokój daj innym zarobić 

Opublikowano

Masz to policzone w cenie detal z IC

Możesz znaleźć sam części taniej w internecie, gorzej jak coś nie będzie pasować lub trzeba będzie reklamować 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 27.02.2026 o 15:12, jarekf napisał(a):

Czyli masz zwykłe amortyzatory... Masakrycznie wysokie ceny części, to jest przeginka, ze serwisy walą takie ceny... Niech Ci podadzą nr tych części i sobie posprawdzaj w sieci za ile to możesz sam kupić... Wyjdzie Ci ponad 2 tys taniej.

Co to za serwis ?

To dawaj. Wylicz to co wypisane aby bylo 3tys zamias 5tys, za czesci... Czekam

Opublikowano

A Ty tak na poważnie ? 🤣

Chłop ma wycenę na hamulce ATE na ok 3,2 tys. W tym roku kupiłem taki kompletny zestaw hamulców ATE za ca 1,8 tys. Takie są ceny na popularnych portalach/sklepach www z częściami moto ( sklep "forumowy", DELER, Allegro). Przebitka tylko na hamulacach 1,4 tys. !!!  Zostaje przebitka na amortyzatorach + rzeczy dookoła tego. Byłem łagodny w oszacowaniu zdzierstwa tego warsztatu... 

Widziałeś tą wycenę w ogóle ?  A jak nie to nie próbuj robić ludziom wody z mózgu... Chcesz pomóc "koledze" to sam mu zrób wycenę i napisz ile Ci wyszło - czekam. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zrobilem. Faktycznie, masz racje, cos za duza ta wycena czesi, nawet doliczajac marze warsztatu. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam, w załączeniu wycena jednego ze sklepów, drugi niestety nie podał wyceny 😞

wycena 2.pdf

Opublikowano

No to trochę zaboli kieszeń, a dla czego jedna tylko osłonka przeciw pyłowa na amorek?

Opublikowano
  • Autor

Podobno to komplet na 2 strony. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dowiedziałem się, że pierwotna wycena była robiona na podstawie cen katalogowych inter cars (warsztat z nimi współpracuje).