Skocz do zawartości

Trzy kontrolki śmierci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie dawno kupiłem i jestem posiadaczem BMWX3 z 2006 r 2.0 diesel. W drodze do domu zapaliły mi się trzy kontrolki tj hamulec ręczny, system trakcji ESP i opona koło z wykrzyknikiem na żółto, gdy zgasze autu, a po jakimś czasie odpalę to nie ma ich w ogóle, po czym po jakimś czasie znowu się pojawiają, nie jestem pewien ale chodzi o zębatkę w nastawniku i o olej wszystko wyrobione , ponieważ auto ma przejechane 350 tyś km. Do tego dochodzi mi Check Engine - zapewne EGR, przepustnica, itp do czyszczenia. Silnik nie myty, nic niepokojącego nie zauważyłem. Zapewne czeka mnie trochę pracy i serca , które muszę wsadzić, by te auto normalnie działało. Ogólnie na moc, dobrze przyspiesza. Czas pokaże, co w trawie piszczy. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie. 

Opublikowano
59 minut temu, Kuj0n napisał(a):

Cześć

Popraw tytuł. Masz pytania? Żadnego nie zadałeś.

Nasuwa się pytanie: chwali się, czy żali? 🙂

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam to miało być w formie.pytania czy dobrze myślę, czy się chwalę, nie nie chwalę się , ale cieszę się że go mam. Jeszcze raz najmocniej przepraszam. 

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam nie wiem jak zmienić tytuł, następnym razem będzie lepiej. Pozdro 

Opublikowano
12 godzin temu, robertostefano255 napisał(a):

Przepraszam to miało być w formie.pytania czy dobrze myślę, czy się chwalę, nie nie chwalę się , ale cieszę się że go mam. Jeszcze raz najmocniej przepraszam. 

Jeśłi masz problem z 3 kontrolkami, to przyczyną jest przekładnia VTG. Czy na skręconych kołach auto szarpie podczas jazdy, masz wrażenie niekontrolowanego spinania przedniego napędu?

Oczywiście zacznij od weryfikacji stanu fluidu w VTG oraz zębatki nastawnika. Po odkreceniu nastawnika spróbuj przekręcić palcami oś w przekładni, którą obraca zębatka - powinna obracać się w zakresie ok. 90 stopni z wyczuwalnym oporem. Jeśli będzie się kręcic luźno, nawet nie wymieniaj fluidu, po prostu zamawiaj regenerowany VTG  (w Częstochowie dobrze je regenerują). Niestety wydatek ok. 4000 zł. Pamiętaj, że po wymianie potrzebna jest kalibracja tej przekładni przy pomocy programu diagnostycznego (Delphi lub WoW radzą z tym sobie).

Co do check engine, zacznij od diagnostyki komputerowej. W silniku M47 dostęp do AGR jest niezbyt trudny, więc profilaktycznie możesz go wyczyścić. Mam nadzieję, że Twój silnik ma juz usunięte klapy wirowe z kolektora dolotowego, bo przy tym przebiegu bez usunięcia lub wymiany to tykająca bomba zegarowa...

Edytowane przez deebee

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Autor

Witam 

Bardzo dziękuję za wskazówki i porady dotyczące usterek w moim BMW. Co do szarpania na skręcie - tak jest takie szarpanie "żabkowanie"  A propo nie wiem czy dobrze zrozumiałem -

jeśli odkrecę nastawnik od skrzynki ATC400 to palcami mam obracać tę zębatkę i ma być wyczuwalny opór? Sorry, że pytam auto ma przejechane 350 tyś km czy problemem może być ten olej  zużyty, być może nigdy nie wymieniany.  Z góry serdeczne dzięki za wszelką pomoc i porady. Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Coś sobie przypomniałem, jak podpiąłem interfejs do gniazda OBD2 to wyświetl się tylko jeden błąd P0401 czyli coś związanego z EGR. 

Opublikowano
  • Autor

Mam pytanie ten gościu, co od niego kupo alem BMW powiedział, że filtr DPF jest wycięty, oraz , że klapy w dolocie także usunięte. Czy jest możliwość, żeby to jakoś sprawdzić? 

Opublikowano
9 godzin temu, robertostefano255 napisał(a):

Witam 

Bardzo dziękuję za wskazówki i porady dotyczące usterek w moim BMW. Co do szarpania na skręcie - tak jest takie szarpanie "żabkowanie"  A propo nie wiem czy dobrze zrozumiałem -

jeśli odkrecę nastawnik od skrzynki ATC400 to palcami mam obracać tę zębatkę i ma być wyczuwalny opór? Sorry, że pytam auto ma przejechane 350 tyś km czy problemem może być ten olej  zużyty, być może nigdy nie wymieniany.  Z góry serdeczne dzięki za wszelką pomoc i porady. Pozdrawiam.

Nie zębatkę nastawnika, tylko oś w przekładni ATC400, którą nastawnik porusza. Jeśłi żabkuje na skręcie, to IMHO VTG już szlag trafił. Obym sie mylił... Mówię z autopsji. Jeśli chcesz zrobić test bez grzebania, możesz spróbować kalibracji VTG interfejsem diagnostycznym, Przy zerwanym łańcuchu w VTG kalibracja i tak się nie powiedzie, będziesz mieć podpowiedź.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
3 godziny temu, robertostefano255 napisał(a):

Mam pytanie ten gościu, co od niego kupo alem BMW powiedział, że filtr DPF jest wycięty, oraz , że klapy w dolocie także usunięte. Czy jest możliwość, żeby to jakoś sprawdzić? 

DPF wycięty, czy wycięty i wyprogramowany? Bo to różnica...

Klapy w dolocie bez odkręcenia kolektora trudno Ci będzie sprawdzić. Możesz próbowac zerknąć, czy jest ośka klap i gruszka sterująca. Po usunięciu klap w miejscach ich mocowania montuje się zaślepki, aluminiowe lub z tworzywa sztucznego. Może wymacasz...

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Autor

Bardzo dziękuję za pomoc. A czy jazda z np uszkodzoną skrzynką VTG czymś poważniejszym grozi?  

Opublikowano
5 godzin temu, robertostefano255 napisał(a):

Bardzo dziękuję za pomoc. A czy jazda z np uszkodzoną skrzynką VTG czymś poważniejszym grozi?  

Owszem - uszkodzeniem układu przeniesienie napędu.

Wyciągnij bezpiecznik nr 28. Przestanie działać ABS, DSC ale nastawnik też. Jeśli będzie szarpać dalej, do czasu naprawy VTG zdemontuj przedni wał. Bedziesz miał RWD, ale szarpać przestanie.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Autor

Cześć, sorry może to głupie pytanie ale jeśli wyciągnę ten bezpiecznik nr 28 i nie będzie szarpać, to co to oznacza?  Tak naprawdę nie wiem kiedy się za to wezmę, jak to się mówi zawsze i teraz też będę to robił pod chmurką, to dlatego chcę wiedzieć jak najwięcej. Nie jestem żadnym mechanikiem ale od lat grzebałem zawsze coś przy samochodach, nie były to bardzo poważne pracę, ale zawsze coś. Jeszcze raz z góry dziękuję za informację i pomoc w rozwiązywaniu problemów. Pozdro.

Opublikowano
  • Autor

Witam deebee, mam pytanie dlaczego napisałeś mi bezpiecznik nr 28 a on jest do ogrzewania klimy i tylnej szyby, zaś chodzi o bezpiecznik nr 26 i nie przemądrzam sie i nie twierdzę, że nie wiesz, myślę , że bardzo dobrze wiesz na temat BMW X3 i nie tylko, to zaś zwykła pomyłka. Pozdrawiam 

Opublikowano
18 godzin temu, robertostefano255 napisał(a):

Witam deebee, mam pytanie dlaczego napisałeś mi bezpiecznik nr 28 a on jest do ogrzewania klimy i tylnej szyby, zaś chodzi o bezpiecznik nr 26 i nie przemądrzam sie i nie twierdzę, że nie wiesz, myślę , że bardzo dobrze wiesz na temat BMW X3 i nie tylko, to zaś zwykła pomyłka. Pozdrawiam 

Przepraszam, pomyłka. Bez urazy...

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Autor

Spoko nie ma problemu. A tak na moją logikę to jak wyciągnę bezpiecznik 26 i nie będzie działać nastawnik skrzynki ATC400 to będę miał auto jak opisałeś RWD - mi się wydaje, że do czasu naprawy jak go wyciągnę, to już nic nie powinno się tam popsuć . A tak poza tym jeszcze raz dzięki za pomoc i porady. 

Opublikowano
56 minut temu, robertostefano255 napisał(a):

Spoko nie ma problemu. A tak na moją logikę to jak wyciągnę bezpiecznik 26 i nie będzie działać nastawnik skrzynki ATC400 to będę miał auto jak opisałeś RWD - mi się wydaje, że do czasu naprawy jak go wyciągnę, to już nic nie powinno się tam popsuć . A tak poza tym jeszcze raz dzięki za pomoc i porady. 

O ile lubisz jazdę ciężkim klocem bez ABS i kontroli trakcji....

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Autor

Czy lubię? Raczej nie mam na razie wyboru. Na szczęście będzie to tylko sporadyczna jazda na krótkich dystansach. Może jeszcze zapytam Cię jeśli można. Co myślisz na temat usuwania( zaślepienia ) EGR? 

Opublikowano
Godzinę temu, robertostefano255 napisał(a):

Czy lubię? Raczej nie mam na razie wyboru. Na szczęście będzie to tylko sporadyczna jazda na krótkich dystansach. Może jeszcze zapytam Cię jeśli można. Co myślisz na temat usuwania( zaślepienia ) EGR? 

Obrazowo? Załóż maskę pgaz, odłącz pochłaniacz, włóż rurę między pośladki i puść soczystego bąka... MIło? Nie sądzę... a właśnie w przybliżeniu tak działa EGR.

Profesjonalne wykodowanie + zaślepienie - jestem na tak. 

A wracając jeszcze do VTG - sprawdź , czy po odłączeniu bezpiecznika nie spina czasem nadal przedniego napędu przy skręcie. 

Edytowane przez deebee

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)