Skocz do zawartości

Swap silnika m54b30 kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie do compota z 2002 i manualna skrzynia biegów wrzuciłem silnik z e65 z automatu. Mechanicznie wszystko ogarnięte, wiazke kupilem z e46 tylko patrzę a tu sterownik ms45. Docelowo chcialem usunąć ews/ cas (e65 miało cas) podpieram sie wiki ms4x. Tylko czy wogole sterownik ms45 byl montowany w e46 ? Czy ogarnę to na tym sterowniku czy musze szukać ms43 albo ms45.1 ?

Opublikowano

Z tego co wiem, ms45 nie był montowany w e46, raczej głównie w e6.. , z4 czy e8..  Znajomy czarodziej ( tuner) twierdzi, że da się to ogarnąć na ms45, ale jest sporo rzeźby. Taniej wychodzi chyba kupić ms43.

Z czystej ciekawości- zamontowałeś dodatkowe łożysko w niecce wału korbowego? W manualu raczej powinno być, ale silniki pracujàxe w parze z automatem go nie mają ( nie mieści się wtedy czop konwertera ). 

Screenshot_20260218_075849_Gallery.jpg

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Autor

Tak dołożyłem lozysko i cala dwumase. Ogolnie ms45 były chyba montowane w e46 podajże od 2003. Dzisiaj podpiąłem wiazke zczytalem wsad ecu i próbuje ogarnąć ews/cas off i najlepiej bym chciał wrzucić soft z eu2. Jakby ktos cos to bardzo proszę o pomoc

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przejdź na ms43 i będzie dużo prościej z wsadami, na stronie ms43 wiki masz wszystko. 

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Autor

Wiem tylko to jest kolejne pareset złotych wydane a sterownik ms45 jest jeszcze do ogarnięcia, gorzej z ms45.1 inne sondy lambady XD. Jest taka strona bimmerlabs dziela sie gotowcami. Normalnie flashujemy orzez winkfp. Dzis dam znac czy to dziala i mam nadzieję ze obale mit wielkich tunerów którzy krzyczą 500zl za przerobienie sterownika ms45  

Opublikowano

Faktycznie, za sterownik trzeba wybecalować trochę ponad 4 setki, choć w sumie w porównaniu z ceną dobrego silnika to i tak pestka 😉 ale jakby udało Ci się bez pomocy fachowca dostosować ms45 - fajnie 💪💪

Edytowane przez yeti19