Skocz do zawartości

BMW X3 20 xDrive (208 KM) - czy nie za słaby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obecnie mam X4 G02 i 252 KM

Chce się przesiąść na  na nowe X3 tylko zastanawia mnie czy ten silnik 208 KM nie jest za słaby do tego auta?

Lubię czasem depcąc i z 252KM było to dla mnie idealnie.

Jak brałem X4 G02 to czytałem, że te 190 KM za słabe stad wybór 252 i sie nie zawiodłem.

Tutaj mamy te 208 łączone z miękka hybryda.

Stad moje obawy przed tym silnikiem, a M50 xDrive 398 KM raczej poza moim zasięgiem $$$

Czekam na opinie użytkowników.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Weź 30e będzie zbliżona osiagami

Opublikowano

To czy jest za słaby czy nie zależy czym jeździłeś wcześniej i jakie masz oczekiwania. Ja się przesiadłem z Audi S3 na X3 20 i jest przepaść na korzyść audi, ale nie przeszkadza mi to w tej budzie i tym jak jeżdżę tym wozem. Przed zakupem testowałem jeszcze poprzednia generacja 40i i jakoś mnie nie urzekła ta moc. Czułem się jak na statku.

Opublikowano
  • Autor
15 godzin temu, ryb55 napisał(a):

Weź 30e będzie zbliżona osiagami

Nie chce się bawić w plugina. Nie wiem czy tez instalacja w garażu wytrzyma a nie chce sie kopać ze wspólnotą

14 godzin temu, Rufio napisał(a):

Te 208KM to manewr techniczny, bo to jest moc systemowa.

Silnik spalinowy ma moc bez zmian

Screenshot_20260210_192223_Adobe Acrobat.jpg

Tak domyślam, się, że to tylko doładowanie przy ruszaniu itp

Na trasie bez znaczenia i pozostaje podstawa.

Zamierzam pojeździć trochę wersja 2O przed ew zakupem , ale jazda dwie godziny to nie jazda pół roku.

Edytowane przez mysza199

Opublikowano

Jeżeli ostatnio jeździłeś wersją 252KM, to odczujesz brak w stosunku do 208. Fakt, że to jest hybryda i ma inny przebieg momentu obrotowego może to trochę zrekompensować, ale raczej obstawiam, że różnica będzie widoczna.

Opublikowano

Na twoim miejscu przejechałbym się 20d. Robi dużo bardziej dynamiczne wrażenie. Fajnie się odpycha z samego dołu i czuć że ma więcej siły. Do takiego SUVa ogólnie diesel idealnie się nadaje. Do tego diesle Bmw są tak ciche, że ciężko odróżnić jaki mamy silnik pod maską.

Opublikowano
  • Autor

Jestem po jeździe 20 benzyna 208 KM

Na pewno widać różnice na trasie w porowniu z 252 KM. W mieście zdecydowanie mniejsze różnice takie są moje odczucia.

Ale na plus system BOOST. Faktycznie to działa i na starcie ze świateł czy też ew jak ktoś chce agresywnie przyspieszyć.

Także wydaje mi się, że jak ktoś nie chce szaleć na krajówkach to  ten silnik może wystarczyć.

Ale jesli chodzi o mnie decyzja finalna nie zapadła.

Opublikowano

W ten weekend zrobiłem 2000km tą wersją i podzielę się swoimi wrażeniami. 

Byłem do niego nastawiony totalnie ambiwalentnie. Nie miałem żadnych oczekiwań, po prostu wsiadłem i powiedziałem sobie "pokaż co tam masz".

Jazda w 4 dorosłe osoby + pełny bagażnik, 80% czasu autostrady polskie i niemieckie, tempomat aktywny ustawiony najczęściej na 155km/h. Auto przy tych prędkościach się nie męczy, bardzo sprawnie nabiera prędkość i bez wysiłku ją utrzymuje nawet na stromych podjazdach. Powrót do tej prędkości po jakimś mocniejszym hamowaniu również bezproblemowy, choć przy wyższych obrotach momentami słychać silnik. Ale generalne wyciszenie auta jest genialne - przy tych 160 można spokojnie rozmawiać z pasażerami drugiego rzędu, bez podnoszenia głosu, cała podróż nie męczy hałasem. Spalanie wyszło w okolicach 9 litrów, więc w miarę rozsądnie, choć dieselek pewnie miałby z 1,5 litra mniej.

Prowadzenie jak to w BMW absolutnie bez zarzutu, bez względu na warunki atmosferyczne, czysta przyjemność z jazdy. Po 1000km w jedną stronę kierowca i pasażer z przodu wyszli bez zmęczenia, tył trochę narzekał na twardość kanapy, ale też nie jakoś strasznie.

Generalnie auto bardzo na plus.