Skocz do zawartości

Parujące reflektory, normalne czy nie normalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ostatnio zauważyłem że lampy z przodu zaczęły parować. Ktoś miał podobny problem? Będę zgłaszać do ASO po weekendzie ciekawe co powiedzą. Jestem ciekaw Waszych doświadczeń. Z tego co czytam to niby lampy nie są do końca szczelne żeby odprowadzać ciepło i wyrównywać ciśnienie ale niestety nie mam tego tematu rozpracowanego czy tak faktycznie jest.

image.png

image.png

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Dzięki z tylną też tak mam. Tam już nie tylko para a skropliny no i mają wymienić 

image.thumb.png.0d928abac9c6ba2b18b589745d3d542d.png

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

No i co niby ma być to normalne a potem jeżdża takie BMKi gdzie połowa "ringów" nie działa w ogóle albo świeca z połową mocy...

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@adiki Istnieje na to osobny biuletyn serwisowy i wygląda na to, że to dobrze znany problem, który nigdy nie doczekał się oficjalnej akcji naprawczej. Producent najwyraźniej jest świadomy, że element z czasem ulega przepaleniu, ale reaguje wyłącznie w ramach gwarancji — dopiero wtedy, gdy DRL faktycznie już padnie.

https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2023/MC-10235200-9999.pdf

Opublikowano
23 godziny temu, adiki napisał(a):

Ostatnio zauważyłem że lampy z przodu zaczęły parować. Ktoś miał podobny problem? Będę zgłaszać do ASO po weekendzie ciekawe co powiedzą. Jestem ciekaw Waszych doświadczeń. Z tego co czytam to niby lampy nie są do końca szczelne żeby odprowadzać ciepło i wyrównywać ciśnienie ale niestety nie mam tego tematu rozpracowanego czy tak faktycznie jest.

image.png

image.png

U mnie zarzyło się do tej pory raz, nie tak mocno jak u Ciebie, było to zimą rok temu po długiej podróży (700 km) i dłuższym postoju po jeździe, a warunki atmosferyczne były fatalne.

Nigdy się nie powtórzyło, więc nie drążyłem tematu.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, Hesky napisał(a):

U mnie zarzyło się do tej pory raz, nie tak mocno jak u Ciebie, było to zimą rok temu po długiej podróży (700 km) i dłuższym postoju po jeździe, a warunki atmosferyczne były fatalne.

Nigdy się nie powtórzyło, więc nie drążyłem tematu.

Przód czy tył?

IMG_9513.jpg

Opublikowano

przód, mniej wiecej połowa tego co u Ciebie

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Dziś taka piękna pogoda że nie odmówiłem sobie ręcznego umycia auta. Nic nie zaparowało. Podejrzewam że to musi być jakaś kombinacja różnicy temperatur/ciśnień wilgotności powietrza czy czego tam jeszcze. Tylną lampę BMW powiedziało że mi wymieni ale w sumie zauważyłem tam wilgoć tam tylko raz więc skoro to ma być niby "normalna" sytuacja to nie wiem czy jest sens wymieniać szczególnie że koszt ponownego oklejenia ppfem będzie leżał po mojej stronie. Gwarancja jeszcze 2 lata więc może trzeba jeździć i obserwować. 

IMG_9513.jpg

Opublikowano

Bierz bo się jeszcze rozmyślą , albo zmienią zasady. Oklejenie samej lampy to będzie mały koszt i zrobią Ci to pewnie od ręki .