Skocz do zawartości

BMW i elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

z racji, że aktualnie dużo się dzieje na rynku EV (iX3 Neue Klasse i na horyzoncie nowe i3), myślę, że warto byłoby wymienić się spostrzeżeniami i doświadczeniami związanymi z EV (nie tylko BMW).

Jako ciekawostka - nowe CLA EQ - poniżej przykład zużycia energii przy średniej prędkości 138 km/h (na tempomacie 144 km/h) przy temperaturze -3*C.

mercedes-cla-250-autobahn-im-winter-bei-138-km-h-v0-yi26s7fm9sag1.png.thumb.webp.4c54ece91b52b0530204edec6284f99a.webp

Daje to zasięg około 425km przy ujemnych temperaturach  na autostradzie - ok. 140 km/h. Dzięki instalacji 800V ładowanie 10-80% to około 18 minut (ok. 350kW peak), także imponujący wynik jak na tą klasę samochodu: https://evkx.net/models/mercedes/cla/cla_250plus/chargingcurve/#google_vignette

Ten rok zapowiada się dobrze 🙂 

Opublikowano

Ten Mercedes CLA EQ z 800 V naprawdę robi wrażenie – 18 minut na 10-80% przy 350 kW to poziom, o którym BMW jeszcze tylko marzy w obecnych modelach. Zasięg 425 km przy 140 km/h i -3°C też wygląda solidnie, zwłaszcza że to autostrada i zimno.

Ciekawy jestem, jak Neue Klasse iX3 wypadnie w realnych testach zimowych, bo obecne iX/i4 w mrozie tracą sporo. Ktoś już jeździł czymś na 800 V i może porównać odczucia z ładowaniem? Rok zapowiada się obiecująco, oby ceny wreszcie zaczęły spadać.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Minął miesiąc (i 3/4 dni) z moim i4.

Zrobiłem około 1800km.

Średnie zużycie 21,3kwh, najniższe 15,8kwh.

Pogoda jaka była w styczniu - teraz każdy wie, ale jak by ktoś kiedyś czytał (kiedys to były zimy) to aktualnie jest -17*C u mnie, odczuwalne -22*C

Nie jeźdze eko (ale w trybie eco pro owszem, choć mam 4% trybu sport jak zależy mi by szybciej nagrzać kabine).

Myślałem że BEV więcej będzie zużywał energii przy 'deptaniu'. Rekuperacja tutaj robi swoje. Bo nawet jak się przyciśnie - to kiedyś tą prędkość się wytrąci - więc energie odzyska.
Ładuje tylko z domu z ograniczeniem do 6kwh (bo teraz świeci Słońce, więc za free), lub 11kw - jeśli nocą gdy potrzeba. Zasięg wystarczający do codziennego użytku. Na ferie jedziemy innym autem, i4 nawet bym nie chciał bo fotele są dla mnie za małe. Natomiast wiosną, latem - na rowery, nad morze, do Łodzi, czy Poznania - dojadę i wrócę bez ładowania. To super sprawa, tym bardzej że koszt przejechania 100km dla mnie to max (0,75x21,3kwh teraz, latem pewnie 16kwh) = 16zł. Od wiosny, gdy będzie Słoneczko - to jak w przypadku 530e - liczę na darmową jazdę aż do końca października.

Na trasie sie nie ładowałem, nie wiem czy mi się zdarzy, bo jeśli miałbym się ładować też więcej niż raz - wolę jechać innym autem. Jeśli tylko raz - do przemyślenia, bo średni koszt wyjazdu - będzie niższy niż jakikolwiek innym autem.

Ładowanie 10-80% w 28 minut - dla mnie jest ok. Wiadomo - w 15 minut jest lepiej, ale na ten moment problemem może być kolejka czy zastawiona ładowarka przez auto spalinowe, niż o te 10-15 minut dłuższy czas ładowania.

Infrastruktura do ładowania jest. Moim zdaniem (w ogóle) nie brakuje ładowarek - szybkich nawet, lokalnie mogą być jakieś 'białe placki' na mapie - pewnie kwestia czasu.

I jeszcze jedno. 60 000 km i sprawność baterii (SoH) 95-97% - w zależności od źrodła (Ev Monitor/CarData/wyliczenia z ładowarki przy 7% stracie).

Edytowane przez luk_byd

Opublikowano
  • Autor

No i4 mimo upływu lat i bycia konwersją ICE na EV broni się nadal niskim zużyciem energii, sam myślałem o takiej kilkuletniej w miejsce jednego ICE (ceny 2-3 latków po największym spadku wartości są kuszące). 

Ciekaw jestem zasięgu wiosną/latem u Ciebie @luk_byd przy prędkościach 120-140 km/h.

Ogólnie EV BMW mają bardzo oszczędne napędy (ofc, do Tesli pewnie nadal im brakuje) - szczególnie, że w większości gamy to przekonwertowane ICE - i4, iX3 (stare), iX1, iX2, i5. Z tego, co kojarzę, to pare osób z forum z innego wątku było w posiadaniu takich samochodów (o ile się nie mylę @adamjttk, @słonik40 i @BMFun), to się mogą wypowiedzieć - sam jestem ciekaw doświadczeń na podstawie przejechania kilkudziesięciu tysięcy km. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

No to mamy już nowe iX3 i właśnie ogłoszone i3. Jak wrażenia?