Skocz do zawartości

Wymiana zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,  od jakiegoś czasu co jakiś czas muszę dolewać płynu.  Mechanik zdiagnozował nieszczelność zbiornika.  Z tego co patrzyłem jak zdemontuje osłonę silnika to powinno dać radę wyciągnąć zbiornik.  Nie wiem tylko czy wężyki i przewód od czujnika są dość długie żebym dał radę je odłączyć i podłączyć z powrotem, i czy faktycznie nie trzeba nic więcej demontować. 2.0 d 184km. Czy jestem w stanie zrobić to samemu na parkingu?

Opublikowano
  • Autor

Wpis pod wpisem ale nie mogłem już edytować. Próbowałem zobaczyć jak pójdzie robota ale po odkręceniu jedynej śruby zbiornika nie idzie wyciągnąć.  Patrzyłem na nowy i po prawie drugiej stronie jest plastik z ząbkiem jakby na wcisk ale nie wiem jak to wycisnąć albo podważyć żeby wyciągnąć zbiornik.  Czy może trzeba coś jeszcze rozmontować żeby było lepsze dojście. 

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję,  za instrukcję ale ze względu na mrozy i brak pomieszczenia musiałem udać się do mechanika.  Koszt wymiany 120 zł. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I jak po wymianie?Spokój?Kupowaleś nowy zbiorniczek, czy używany oryginał?Pytam bo mam to samo.puszcza płyn spod czujnika poziomu płynu.

Opublikowano
  • Autor

Witam,  pojeździłem trochę w koło młyna + trasa Ok. 400 km. i jak na razie poziom na maksa.  Zbiornik był nowy NISSENS (zestaw z korkiem), kosztował Ok. 250 zł.  Kupiłem u siebie w sklepie bo w razie problemów wymiana na miejscu,  w necie trochę taniej. Kupuję zawsze trochę droższe nie najtańsze,  chociaż do 100 też jakieś były.  U mnie leciało na zgrzewie u góry.