Skocz do zawartości

ISTA + enet nie dziala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, walcze juz ktorys dzien i nic.
Komputer win10
Zainstalowane w sumie juz dwie ISTY 4.39.20 i 4.57.21, kable enet testowane juz dwa i nadal nie laczy z autem.
Wszystkie komunikaty w zalacznikach.
Czy brakuje jakis skladnikow w windowsie?
Port LAN chyba dziala bo podlaczylem kabel od internetu i smiga.
Bardzo was prosze o pomoc bo rece opadaja.

IMG_20260120_185504.jpg

IMG_20260120_184330.jpg

IMG_20260120_184312.jpg

IMG_20260118_210148.jpg

BMW F32

Opublikowano
  • Autor

java zainstalowana. niestety wywala taki komunikat. jakis konkretny plik tej javy trzeba wskazac?

IMG_20260120_202630[1].jpg

BMW F32

Opublikowano
  • Autor

Udalo mi sie to zainstalowac. Jak teraz sprawdzic czy laczy sie z autem?

BMW F32

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
8 godzin temu, MarcinMa napisał(a):

Udalo mi sie to zainstalowac. Jak teraz sprawdzic czy laczy sie z autem?

Podłaczyć do auta ?

Ale raczej powinno być:

image.png.dd36b537760c38400d4a68fce5f79fce.png

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, luk_byd napisał(a):

Podłaczyć do auta ?

Ale raczej powinno być:

image.png.dd36b537760c38400d4a68fce5f79fce.png

Przetestuje obie opcje.

Czy do tego kabla powinny byc jakies luncher'y?

Czy trzeba program uruchamiac jako administror, czy przez dwuklik?

BMW F32

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
53 minuty temu, MarcinMa napisał(a):

Przetestuje obie opcje.

Czy do tego kabla powinny byc jakies luncher'y?

Czy trzeba program uruchamiac jako administror, czy przez dwuklik?

To już zależy od źródła skąd masz ISTA i jak jest pokombinowana oraz konfiguracji systemu. Sam kabel nie wymaga ani sterowników, ani launchera ani nic innego. Po prostu tylko zainstalowana karta sieciowa ze złaczem RJ45 (czyli jak pasuje kabel, karta działa - to powinna być komunikacja na domyślnych ustawieniach - chyba że idziemy w kierunku serii E - to trzeba coś zmienić)

Sugeruje wersje 4.39.20 i jeśli lokalny użytkownik ma administratora to wystarczy dwuklik.

Opublikowano
  • Autor

Udalo sie. Polaczylem sie z autem. Powod byl tak smieszny ze masakra. Okazalo sie ze sama ISTE trzeba bylo uruchomic jako administrator.

Wersje 4.57.21 mam w jezyku angielskim, ale mam tez iste 4.39.20 z PL. I tu pytanie, czy moge miec dwie isty zainstalowane? Czy musze jedna odinstalowac?

BMW F32

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dla poprawności działania - tylko jedna.

Opublikowano
  • Autor

Chcial bym bardzo podziekowac za zainteresowanie tematem i pomoc. W dzisiejszych czas trudno o pomoc.
Mam tylko jeszcze ostatnie pytanie, czy jest gdzies jakas sprawdzona wersja 4.39 z PL jezykiem? I czy ta iste 4.57 trzeba w jakis specyficzny sposob odinstalowac, czy wystarczy tylko z poziomu windowsa?

BMW F32

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Raczej standardowo odinstalować. To powinno wystarczyć. Ewentualnie katalogi w których się instaluje, rejestr wyczyścić - ale bez tego powinna się zainstalować poprawnie 4.39.20 (nadpisze co zostanie).

Raczej każda 4.39.20 będzie 'taka sama'.  Jak w google wpiszesz ista 4.39.20 pl download to znajdziesz na Polskim gryzoniu np.

Opublikowano
  • Autor

Mozesz mi objasnic do czego jest ten duzy plik BLP_4.39.20?
PSdzData musze instalowac, jesli nie bede nic programowal?

ista.jpg

BMW F32

Opublikowano
  • Autor

Ten plik BLP trzeba gdzies rozpakowac i zainstalowac? Malo jest poradnikow w sieci jak dokladnie to wszystko poinstalowac. Zazwyczaj tylko ogolnikowo.

BMW F32

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wydaje mi się że sam komplikujesz sprawę.

Jeśli nie masz lokalnego konta administratora to uruchom jako administrator:
image.png.d99aae37b4493c14904d9cef84238a0b.png

I podążaj za wskazówkami na ekranie. Ew. polską bazę będzie trzeba wypakować ręcznie.

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, luk_byd napisał(a):

Wydaje mi się że sam komplikujesz sprawę.

Jeśli nie masz lokalnego konta administratora to uruchom jako administrator:
image.png.d99aae37b4493c14904d9cef84238a0b.png

I podążaj za wskazówkami na ekranie. Ew. polską bazę będzie trzeba wypakować ręcznie.

Tak, Spolszczenie juz zaladowalem. Bardziej interesuja mnie pliki ktore sa spakowane. Wiec przpuszczalem ze tak jak spakowany PSDzData, trzeba i je rozpakowac i gdzies umiescic.

BMW F32

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolega już Ci powiedział że masz skorzystać instalatora, przecież masz pliki readme... Nie mów że nie ma nigdzie instrukcji bo mi ręce opadają. 

spacer.png

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Kuj0n napisał(a):

Kolega już Ci powiedział że masz skorzystać instalatora, przecież masz pliki readme... Nie mów że nie ma nigdzie instrukcji bo mi ręce opadają. 

To mi juz rece opadaja bo znow jest lipa.
Zainstalowalem znow wersje 4.39.20 standalone + pakiet jezykowy, cala instalacja poszla. Ale znow nie moge sie polaczyc z autem. Odpalam program jako administrator. I jesli zaznacze H0-ICOM / ENET siec lokalna to po odczycie ladnie pokazuje vin - czyli widzi auto. Jesli zaznacze tak jak powinno byc H0-ICOM / ENET polaczenie bezposrednie - to oczywiscie nie widzi auta. Zachowuje sie tak samo jak w wersji 4.57 jak nie uruchomilem jako administrator. Panowie prosze pomozcie mi z tym gownem, bo zaraz skoncze na galezi. 

IMG_20260122_210903[1].jpg

IMG_20260122_210832[1].jpg

IMG_20260122_210313[1].jpg

IMG_20260122_205908[1].jpg

BMW F32

Opublikowano
  • Autor

Czy to mozliwe ze jakis skladnik windows blokuje polaczenie? Trzeba cos powylaczac?

BMW F32

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To nie jest kwestia bycia nie miłym, a raczej szczerym. Dlatego jeśli ktoś nie daje rady z instalacją, to też nie da rady sobie z obsługą. 
Owszem, wszystkiego można się nauczyć, ale materiały które są w sieci, są wystarczające, no i trzeba mieć jakieś podstawy.

Składnik Windows który blokuje połaczenie? No może zapora jakaś - Windows Defender, może masz coś innego jeszcze. Nie wiem. Być może dobrym początkiem by było, gdybyś posiadał lokalne uprawnienia administratora i wyłączył UAC.

Na ostatnim screenie jest wybrane ICOM, powinno być ENET.

image.png.81d6a570230512422752311e4f4d2df4.png

Klikasz dwa razy na wiersz z VIN i powinien połączyć się z autem. Co się dzieje później ?

Edytowane przez luk_byd

Opublikowano
  • Autor

Moze tak bedzie latwiej pokazac w czym jest problem.

BMW F32

Opublikowano
  • Autor

Czyli tak samo jak u mnie. I nie wazne czy wybiore local area network, czy direct - tak czy siak nie dziala. Roznica taka ze przy direct wywala komunikat, a przy local czyta vin, ale tak czy siak sie nie laczy.

BMW F32

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No ale spróbuj przepisać adresy tam są, może to coś zmieni.

I jeszcze jedna sprawa, może głupia ale spróbuj z językiem angielskim.

spacer.png

Opublikowano
  • Autor

Instaluje wszystko na nowo. Ale zakladam ze niewiele to zmieni. Z samym angielskim bylo dokladnie to samo. 
Ale o jakich adresach mowisz? Bo przeciez u mie wyglada to dokladnie tak jak u ciebie.

Edytowane przez MarcinMa

BMW F32