Skocz do zawartości

E90 320i adaptacja valvotronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

panowie podłączyłem AutoCom bo świeci się chek i widnieje błąd valvotronic i konieczność adaptacji. Poprzedni właściciel wymienił valvotronic ale nie zrobił adaptacji. Pytanie czy ktoś ma jakis program z kablem na sprzedanie do zrobienia takich rzeczy samemu i ewentualnie co jest w miarę dobre i nie drogie co poradzi sobie z takimi rzeczami żebym nie musiał jeździć co chwilę i płacić za podpięcie komputera. Może coś możecie polecić sprawdzonego jakiś link. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Valvetronic nie potrzebuje kalibracji, sam sie kalibruje. Odnosnie programu, nie pomoge, jest tego cala gama. 

Opublikowano
  • Autor

Ale chyba potrzebuje adaptacji bo taki błąd wyskoczył i nie mogę go skasować. 

Opublikowano

andryu, tak jak pisze kkx - Valvetronic adaptuje się automatycznie, dokładnie przy "zapłonie".

Jaki masz kod błędu i dokładny opis? Inne objawy? 

Opublikowano
  • Autor

Zaraz sprawdzę i podam. Ale jak wchodzę w valvotronik to jest komunikat że chodzi w trybie awaryjnym

Opublikowano

Daj znać czy go słyszysz po włączeniu stacyjki w tryb "zapłonu" - wtedy się ustawia, i jak zachowuje się w trakcie jazdy. 

Opublikowano
  • Autor

Błędy mam 2A5B i 2A61 opisane jako błędy valvotronic. 
jak wszedłem w sam valvotronik to pokazuje tryb awaryjny. 
Ale mam jeszcze błąd czujnika wałka rozrząd 2B62

Opublikowano
  • Autor

Jak włączam stacyjkę to wydaje mi się że słychać tylko przepustnicę jak się ustawia. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wyglada na problem z odczytem pozycji walka vvt dlatego silniczek nie moze wykonac kalibracji/adaptacji. Dluga droga przed Toba, na poczatek sprawdz czy nie masz wtyczki od czujnika (taka okragla obok wlewu oleju) calej w oleju. 

Opublikowano
  • Autor

Tam pod tą osłoną plastikową? 
to ja sprawdziłem i rzeczywiście trochę była. Wyczyściłem. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak, pod oslona. 

Opublikowano
  • Autor

No wytarłem ją ale żadnej różnicy. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak jak pisalem, dluga droga przed Toba, nie wiem jak bardzo jestes znajomy z tym silnikiem, jesli pytasz na forum, wnioskuje, nie bardzo sie znasz, wiec, ciezko cokolwiek doradzac. Trzeba wszystko rozebrac. System jest prosty a zarazem mega ciezki do zrobienia/naprawy. 

Opublikowano
  • Autor

Ok. Tylko od czego zacząć bo może ten czujnik nie daje sygnału albo przekaźnik nie załącza ? Podpowiesz co sprawdzić na początek i ewentualnie jak sprawdzić ten czujnik. 

Opublikowano

Andryu, numer 7 to czujnik wałka mimośrodowego, 5 element pozycjonujący na wałku. Przyjrzyj się temu. Wykonaj diagnostykę komputerową i sprawdź czy jest odczyt pozycji wałka.

Screenshot_20260114_193058_Chrome.jpg.036a0960a278c3f18af82706d6fc77ed.jpg

Opublikowano
  • Autor

Myślę że z mechaniką sobie poradzę tylko co sprawdzić na początek. Bo chyba za valvotronic to odpowiada ten czujnik co pisałeś i nie wiem czy może przekaźnik. Bo zachowuje się jakby nie było reakcji w ogóle. Pytanie co odpowiada za załączenie valvotronic

Opublikowano
  • Autor

Ok. Sprawdzę ten czujnik. Na CarSkaner chyba powinien go widzieć? 
a podpowiesz jakie wartości powinien pokazywać?

Opublikowano
  • Autor

Ale wiesz że ten czujnik rzeczywiście może być walnięty bo wyskoczył mi błąd P0343, może to od niego?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zdemontuj podszybie, po lewej bedzie puszka z ecu, zdejmij pokrywe, pod spodem sa bezpieczniki, do vvt jest 40A nr1, od niego leci kabel czerwony do przekaznika silniczka valvetronic, sprawdz czy masz napiecie. Sam czujnik polozenia jest wpiety bezposrednio do ecu silnika, nie ma osobnego zasilania. 

Opublikowano

Andryu, użyj - polecam - Bimmer-Tool na OS Android - jest w nim diagnostyka pozycji wałka mimośrodowego. 

P0343 wygląda na położenie wałków rozrządu. Upewnij się. 

Opublikowano
  • Autor

W domu mam tylko CarScaner i AutoCom. 

Opublikowano
  • Autor

Zaraz zobaczę czy w nich da radę to sprawdzić. 

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, bracholo napisał(a):

Andryu, użyj - polecam - Bimmer-Tool na OS Android - jest w nim diagnostyka pozycji wałka mimośrodowego. 

P0343 wygląda na położenie wałków rozrządu. Upewnij się. 

A możesz polecić sprawdzone gdzie go kupić z kablem? 

Opublikowano

Apkę kupisz w sklepie Google Play. Kabel na bimmerpark.pl lub Allegro. Możesz też użyć interfejsu Blutooth.