Skocz do zawartości

525d 197 koni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie wyskakuje mi błąd w aplikacji bimmer tool 

"sonda lambda" kod błędu 447B

DPF wyrzucony EGR na miejscu, nie wpływa na pracę silnika ten błąd. Co usunę to po depnięciu wraca. Waszym zdaniem wymieniać sondę? Czy przy braku DPF nie przejmować się tym błędem? 

Mam jeszcze jeden błąd 434E " system klap powietrza chłodzącego" byłem kiedyś u mechanika podłączył kompa lepszego i mówił że to te klapki co są we wlotach na tarcze, ale działać działają, bo teraz w mrozy na odpalony silniku są zamknięte a jak zgasze to się owtierają, żaluzje przed chłodnicą mam cały czas otwarte od dwóch lat chyba. Jakieś pomysły macie ?

Pacjent to E61 525d 197 koni, rok 2007.

Dziękuję i wszystkiego dobrego na Nowy Rok dla wszystkich grupowiczów!

Screenshot_2026-01-03-23-30-43-924_pl.pw.btool.lite.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
11 godzin temu, dawid123123a napisał(a):

Jakieś pomysły macie ?

Taki pomysł mam, że masz błąd dotyczący żaluzji chłodnicy - tej która "jest otwarta od dwóch lat chyba".

A sonda lambda jest przed katalizatorem.

spacer.png

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Kuj0n napisał(a):

Taki pomysł mam, że masz błąd dotyczący żaluzji chłodnicy - tej która "jest otwarta od dwóch lat chyba".

A sonda lambda jest przed katalizatorem.

Latem rozebrałem zderzak i dokopałem się do tych żaluzji, podmieniłem chyba 3 te mechanizmy które tym sterują (mała puszka z wejściem na koste z kablem) nic nie pomogło cały czas żaluzja otwarta.

Co do tej sondy Twoim zdaniem warto wymienić czy zostawić jak jest z tym błędem skoro i tak nie ma DPF?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Moze to nie mechanizm żaluzji jest uszkodzony, błąd mówi o przerwie w obwodzie. 

Co ma lambda do dpfa?

Nie podpowiem Ci co bym zrobił, ja bym nie usuwał dpfa. 

Natomiast procedura jest opisana poniżej. 

Cytat

Plausibility of measured oxygen concentration against calculated oxygen concentration for oxygen sensor before catalytic converter in coasting/overrun mode. This fault code is logged when the measured oxygen concentration is less than the difference between the calculated oxygen concentration and the tolerance range.

Check the injectors for fault code entries and check inadmissible smooth running control values.

If the check is OK:

1. Check line and plug connections

2. If wires and plug connections are OK:

Replace oxygen sensor before catalytic converter.

spacer.png

Opublikowano
  • Autor

Czyli możliwe że wiązka jest gdzieś uszkodzona?

Długo jeździłem z dpf i też nie chciałem go usuwać, ale końcówki wydechu i tak były czarne, a po rozebraniu w środku był cały spękany, jeszcze ori z 2007 roku. Także zapadła decyzja out.