Skocz do zawartości

E39 M54 Od czego to wtyczka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przez własną nieuwagę, podczas wymiany silnika w E39 m54b30 nie opisałem sobie jednej wtyczki i teraz nie mogę namierzyć gdzie powinna być wpięta🫣 Wtyczka posiada szary i brązowy przewód i wychodzi z wiązki obok kabli od sąd lambda oraz wchodzi w skrzynkę że sterownikiem do białej kostki. Pod spodem fotki( chodzi o czarna wtyczkę ) Czy jest ktoś w stanie mi pomóc bądź poratować jakimś schematem? Z góry dzięki 

IMG_20260105_161529.jpg

IMG_20260105_201009.jpg

Edytowane przez morhu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Sprawdź w ogóle jak daleko sięga, wydaje mi się że jest to wtyczka od elektrozaworu sterującego podciśnieniem zaworu powietrza wtórnego. Elektrozawór jest z tyłu za silnikiem na wysokości głowicy. Będę miał chwilę zerkne w schemat.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, piotr520 napisał(a):

Sprawdź w ogóle jak daleko sięga, wydaje mi się że jest to wtyczka od elektrozaworu sterującego podciśnieniem zaworu powietrza wtórnego. Elektrozawór jest z tyłu za silnikiem na wysokości głowicy. Będę miał chwilę zerkne w schemat.

Przewód jest dość długi myślę że spokojnie sięgnie nawet pod kolektor ssący. Czy chodzi Ci o nr 5 na schemacie? Nie kojarzę czegos takiego i mnie przy silniku, czy to występowało w każdym m54b30? Dodam, że elementu nr 1 ( zaznaczone na niebiesko) i mnie w ogóle nie ma jest tylko zaślepka w głowicy i w poprzednim silniku było to samo.

IMG_20260106_095755.jpg

Edytowane przez morhu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie w każdym silniku jest ten elektrozawór, tylko że mi nie pasuje kolor przewodów według schematu. Można też odczytać błędy ze sterownika co wyrzuci.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jakie tam są kolory przewodów? Brązowy i biały? Szary? Mają jeszcze jakiś pasek w innym kolorze? Jaki sterownik silnika, MS43?

Edytowane przez szumrak

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, piotr520 napisał(a):

Nie w każdym silniku jest ten elektrozawór, tylko że mi nie pasuje kolor przewodów według schematu. Można też odczytać błędy ze sterownika co wyrzuci.

Co do błędów to właśnie wywala mi błąd od ASC później postaram się podłączyć inpe i podać dokładny kod bledy

1 godzinę temu, szumrak napisał(a):

Jakie tam są kolory przewodów? Brązowy i biały? Szary? Mają jeszcze jakiś pasek w innym kolorze? Jaki sterownik silnika, MS43?

Kolor przewodni brązowy i szary bez żadnych pasków itp. Sterownik silnika MS43

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie mogę ich znaleźć na schemacie. Jak wchodzą te dwa przewody w tą większą białą kostkę to zobacz z drugiej strony czy mają te same kolory a najlepiej zobacz gdzie dalej idą. Odczytaj błędy  DME i ASC

Edytowane przez szumrak

Opublikowano
  • Autor
58 minut temu, szumrak napisał(a):

Nie mogę ich znaleźć na schemacie. Jak wchodzą te dwa przewody w tą większą białą kostkę to zobacz z drugiej strony czy mają te same kolory a najlepiej zobacz gdzie dalej idą.

Kolego wkradł się błąd z mojej strony, mianowicie, przewód który miał być tylko brązowy tak jak pislaem, w kostce przy sterowniki wchodzi jako brazowy z żółtym paskiem 🤔 nie wiem czemu możliwe że ktoś już tam byl kiedyś ..., drugi jest szary po całości. Z tego co udało mi się odczytać na białej wtyczce w skrzynce sterownika kolor brazowy z żółtym paskiem to pin nr 11, natomiast szary pin nr 12. Może to coś pomoże ?

IMG_20260106_154305.jpg

Opublikowano
  • Autor

Co do błędów podłączyłem inpe na szybko, ( sory za jakość robiłem zdj telefonem) wywala coś takeigo: 

IMG_20251122_180914.jpg

IMG_20251030_154059.jpg

Edytowane przez morhu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To jest złącze X6011?

Screenshot_2026-01-06-19-00-12-548_com.dcsoftware.eu.awds-edit.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wszystkie kolory tej kostki się zgadzają poza ostatnim 12 pinem, powinien być szary z fioletowym paskiem i problem jest taki że ten pin 12 leci do czujnika cofania w skrzyni a pin 11 do czujnika temp w głowicy a ty masz je do jednej wtyczki. Napewno dobrze sprawdziłeś że to te 2 przewody?

Screenshot_2026-01-06-19-08-39-461_com.dcsoftware.eu.awds.jpg

Edytowane przez szumrak

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A tak przy okazji to który to rocznik auta i jaki tam silnik siedział wcześniej.

Opublikowano
  • Autor

Koledzy udało się ustalić od czego jest wtyczka. Po wskazówce którą dał kolega szumrak, okazało się że nie wpiąłem czujnika wstecznego w skrzyni biegów i owa wtyczka była właśnie od niego... Aż wstyd się przyznać no ale taki babol i tyle zamieszania 🫣W każdym razie dzięki bardzo za rady! 

5 godzin temu, piotr520 napisał(a):

A tak przy okazji to który to rocznik auta i jaki tam silnik siedział wcześniej.

Rocznik auta 2000, silnik był taki sam czyli m54b30, niestety strzeliła tuleja i złozyłem sobie drugi. Mam jeszcze jeden problem odnośnie tego błędu ASC który wstawiałem na zdjęciu wyżej. Pojawił się po przeszczepie silnika. Kontrolka trakcji się świeci ASC nie działa. Myślałem może że zruazylem kostkę na pompie ABS ale wszystko wygląda ok, przepustnica była podmieniana, adaptowana ale bez zmian. Macie jakieś pomysły ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bład 53 prawdopodobnie krokowy nie podpięty. 

Pozostałe 2 błędy, przedzwoń na odpiętym aku przewody między ASC a 4 wtykiem MS43. ASC pin24 do MS43 pin36, ASC pin40 do MS43 pin37. 

Edytowane przez szumrak

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.01.2026 o 00:16, szumrak napisał(a):

Bład 53 prawdopodobnie krokowy nie podpięty. 

Pozostałe 2 błędy, przedzwoń na odpiętym aku przewody między ASC a 4 wtykiem MS43. ASC pin24 do MS43 pin36, ASC pin40 do MS43 pin37. 

Dzięki kolego, sprawdzę to co pisałeś miernikiem i dam znać czy coś wyszło. Niestety dopiero po weekendzie