Skocz do zawartości

G30/G31 luz na kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Czy u was co jakiś czas da się wyczuć luz na kierownicy w sensie ruchu gora dół? Jak łapiecie i chcecie delikatnie dać ją w górę albo w dół albo jak wysiadacie to macie jakikolwiek luz? Czy jest sztywno? Chodzi o luz na kolumnie kierownicy.

Edytowane przez kapibara22

Opublikowano
  • Autor

Ale nie chodzi o ruszanie na silę tylko w miarę mocno z wyczuciem. I najlepiej w pozycji maksymalnie w gore. Jedziemy kierownicą w dol o trochę potem na maksa w górę i wtedy. A potem trochę nizej zjechac i wtedy sprawdzić. Albo wyłączamy auto otwieramy drzwi i wtedy jak sie podniesie sprawdzamy.

Edytowane przez kapibara22

Opublikowano

To jakaś zagadka jak z Indiany Jonesa? 😂

spacer.png

27 minut temu, kapibara22 napisał(a):

nie chodzi o ruszanie na silę tylko w miarę mocno z wyczuciem

To w końcu jak. 🤣

Nie zapomnę to potargam jak Łysy w Omodzie.

spacer.png

Opublikowano

Cześć. Ja mialem podobnie, mianowicie parę miesięcy temu zauważyłem, że jak podczas jazdy jak mocniej nacisnąłem kierownice w dół to poczułem, że lekko opadła. Nie zawsze ale kilka razy sie to powtórzyło. Po wakacjach któregoś razu po włączeniu zapłonu kierownica nie opuściła sie automatycznie a naciskając przyciskiem na kolumnie w dół robiła takie przeskoki no i generalnie cos zaczęło szwankować z tym opuszczeniem. Niby potem to jakos rozruszałem i byl spokoj na jakis czas. Niestety temat zaczął sie powtarzać. Dlatego tez zacząłem rozumiec skad przed tym mialem właśnie takie skoki delikatne kolumny w dół podczas jazdy. Po prostu kolumna nie do końca opuszczała sie (nieosiągała pozycji końcowej). Bałem sie któregoś razu nie bede mógł w ogóle jej opuścić wiec na tą chwile wykodowalem elektryczna regulacje. Niestety nie znalazłem sposobu jak mozna wylaczyc tylko dostęp komfortowy i zachować ręczna regulacje z przycisku. Tematem chce sie zajac ale na razie nie mam na to czasu. Jak ktoś poradził sobie z podobnym problemem to super byłoby jakby sie podzielił informacją. Na zagranicznych forach znalazłem tylko podobny problem ale tam kończyło się to wymiana całej kolumny (przeważnie w ramach gwarancji) 

Edytowane przez kamil2k

Opublikowano
  • Autor

Witaj dzieki za info a dasz link do zagranicznych forów?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W necie przewijają się filmiki z zestawami naprawczymi.