Skocz do zawartości

Opony wielosezownki porada zapytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , pisze z zapytanie przed zakupem opon . Chcem kupic wielosezonowki i mam pytanie czy warto ? Czy nie bede mial jakis problemu przy xDrive do x5 f15 na wielosezonowych czy lepiej odpuscic temat chcial bym zaznaczyc ze mieszkam za granica i niema tutaj takich zim jak w Polsce.

315/35/20 tyl

275/40/20 przod 

Pirelli Scorpion All Season SF2
Voor : 275/40 R20 106W XL  Run Flat  M+S  3PMSF

20250723_085135.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

jak masz ogumienie mieszane, to lepiej szukać coś tak jak ma być z homologacją (*)
Teoretycznie oba rozmiary są RoF, czyli może "się uda" ale gwarancji nie ma

Jak założysz 4x taką samą felgę i 4x taką samą oponę to problemów nie będzie

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podłączę się pod temat kolegi.

Mam taki sam rozmiar opon jak kolega. Kupiłem auto na zimówkach, jakimś badziewie z Chin. Postanowiłem je zajeździć i kupić coś lepszego.

Jednak brak komfortu (strasznie hałasują) zmusza mnie na szybszą zmianę. Pomyślałem też czy nie kupić opon w tym samym rozmiarze na wszystkie felgi i o trochę wyższym profilu. Po zimie pojawiło się wiele dziur w drogach i na niskim profilu dość to czuć. Autem głównie jeździ żona po mieście i wspominała, że w poprzedniej F25 było bardziej komfortowo. Tam miałem 235/55 (albo 60) R18, czyli "większy balon"

Planuję kupić rozmiar 275/50 R20. Mam 275/40 przód i 315/35 tył. Do tego felgi z przodu mają 10 cali szerokości, tył 11.

Robił ktoś taki zabieg? Takie opony zmieszczą się pod wahacz i teleskop? No i czy 275 nie będzie źle wyglądało na feldze 11 cali?

275 to minimum, według norm, do 11 cali - tak wyczytałem.

PS. Koledze b1elik podpowiem, że miałem wielosezonowe w X3-trójkach z xdrivem (w F25 i E83) i wszystko było dobrze. Robiłem kulig w śniegu sięgającym drzwi, jeździłem po zaśnieżonych drogach w górach i nigdy nie było problemu. Opony nie były RoF, jednak pilnowałem, żeby zawsze było odpowiednie ciśnienie w każdym kole - podobno to bardzo ważne.

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 8.04.2026 o 16:21, Krzysiek BMW Jabłonna napisał(a):

Planuję kupić rozmiar 275/50 R20. Mam 275/40 przód i 315/35 tył. Do tego felgi z przodu mają 10 cali szerokości, tył 11.

do mieszanego ogumienia koniecznie to co na tabliczce, najlepiej z homologacją - gwiazdka lub ssr

Jak chcesz większy balon i 4x taką samą oponę to przejdź na wszystkie 4 takie same felgi

Na r19 bez rof (tak jeżdżę) komfort i prowadzenie jest ok, nawet na włoskich dziurach

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW