Skocz do zawartości

Gniazdo 12V w bagażniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety w nowej 1 (F70) nie ma gniazda zasilania w bagażniku. Dziadowskie oszczędności BMW skazują użytkowników na rękodzieło i druciarstwo. W G26 dostałem gniazdo w „gratisie” bo zamówiłem fabryczny hak.  W jedynce też zamówiłem hak ale gniazdka już nie dają.

W F70 w odróżnieniu od F40 nie ma skrzynki bezpieczników w tylnej części pojazdu (za tapicerką bagażnika). Obie skrzynki (rozdzielacze prądu) znajdują się z przodu, po lewej przy stopie kierowcy tuż nad dźwignią maski, a druga – po prawej za schowkiem pasażera. Rozpiska bezpieczników w obu skrzynkach – załączony plik png, niestety nie daje się dodać lepszego typu pdf.

Bezpiecznik od gniazda w panelu w kabinie znajduje się w prawej skrzynce (zaznaczony na zdjęciu,  w lewej skrzynce jest puste miejsce (o identycznych parametrach jak to w prawej tj. terminal 30). Ja zdecydowałem się wykorzystać właśnie to miejsce bo gniazdo umieściłem po lewej stronie bagażnika, tuż na pokrywą zestawu do naprawy kół, aby mieć do gniazda łatwy dostęp.

Aby móc skorzystać z miejsca na bezpiecznik aby wyglądało jak z fabryki trzeba użyć pinu (terminala) jak na zdjęciu (ale wówczas trzeba się dostać do wnętrza skrzynki). Jak ktoś skorzysta z miejsca w którym jest bezpiecznik, albo nie chce rozbierać skrzynki może skorzystać z bypassu ATC (zdjęcie)

I to już wszystko, przeciągnięcie kabla, podpięcie masy, zrobienie otworu na gniazdo i koniec.

Dorzucam zdjęcia czystej skrzynki bezpieczników.

bezpieczniki BMW 1 F70.png

skrzynka lewa.jpg

skrzynka prawa.jpg

bypass.jpg

terminal.jpg

gniazdo.jpg

masa.jpg

gniazdo finał.jpg

skrzynka bezpieczników dół BMW F70 F74 U06 iX I20 U11 X1 U10 X2 MINI U25 F65.jpg

skrzynka bezpieczników góra BMW F70 F74 U06 iX I20 U11 X1 U10 X2 MINI U25 F65.jpg

Edytowane przez Hesky

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nie mam w f40 w bagażniku gniazda 12V, może ktoś podpowie, jak dołożyć bez znacznej ingerencji w istalację i żeby było bezpiecznie. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Takie mody nie są podstawą wyłączeń w gwarancji, jeśli coś sie posypie na elektryce?

Opublikowano
  • Autor

Tu można teoretyzować w nieskończoność i na forum w wielu wątkach temat wyłaczeń gwarancyjnych był omawiany.

Jak ktoś ma obawy to z modami może czekać do zakończenia okresu gwaranyjnego.

Opublikowano

Racja. Szkoda, ze takie oszczednosci robią... Troche nie przystoi marce.