Skocz do zawartości

Bmw 3 g21, porady przed kupnem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad kupnem 3 serio g21 z silnikiem benzynowy i w związku z tym mam kilka pytań. 

Jak się sprawują silniki i ogólnie na co zwracać uwagę? Nigdy tylno napędowcem nie jeździłem i nie wiem, czy ewentualnie nie wziąć pod uwagę x drive. Jskie są koszty eksploatacji? 

Volvo 60 mnie interesuje jeszcze, ale środek dla mnie stary z wyglądu i to mnie zniechęca. Na temat kosztów utrzymania słyszałem różne opinie od tych, że bmw będzie dużo droższe, po te że koszty są porównywalne. 

Tak naprawdę, tyło kwestia co druzdze w utrzymaniu, bo jak po równo, to się zdecyduje na bmw. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Auto to nie tylko silnik, czesto o tym zapominamy, nie ma na rynku lepszego polaczenia niz to co oferuje bmw, bardzo dobre b48 plus 8hp. Gdzie volvo do tego. 

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, kkx5 napisał(a):

Auto to nie tylko silnik, czesto o tym zapominamy, nie ma na rynku lepszego polaczenia niz to co oferuje bmw, bardzo dobre b48 plus 8hp. Gdzie volvo do tego. 

A koszty utrzymania jakie? Drive podobno generuję większe nie tylko dlatego, że ma naked na więcej niż dwa koła ale również inne części w tej opcji są większe. 

Opublikowano
1 godzinę temu, MATRIX266 napisał(a):

Zastanawiam się nad kupnem 3 serio g21 z silnikiem benzynowy i w związku z tym mam kilka pytań. 

Jak się sprawują silniki i ogólnie na co zwracać uwagę? Nigdy tylno napędowcem nie jeździłem i nie wiem, czy ewentualnie nie wziąć pod uwagę x drive. Jskie są koszty eksploatacji? 

Volvo 60 mnie interesuje jeszcze, ale środek dla mnie stary z wyglądu i to mnie zniechęca. Na temat kosztów utrzymania słyszałem różne opinie od tych, że bmw będzie dużo droższe, po te że koszty są porównywalne. 

Tak naprawdę, tyło kwestia co druzdze w utrzymaniu, bo jak po równo, to się zdecyduje na bmw. 

Po pierwsze nie wiadomo co ty dokładnie chcesz kupić. Co innego nowe z salonu co innego używka z początku produkcji bez gwarancji. Silnik benzynowy to możesz kupić RWD podstawowe 318i po 340i więc rozpiętość cenowa ogromna. Ogólnie silniki B48 czy B58 są wzorowe jeśli chodzi o kulturę pracy, niezawodność i polecane. Mają przy tym niski apetyt na paliwo w RWD takie B48 powinno zejść w cyklu mieszanym poniżej 7l blisko 6l jeśli ja mam w B58 9,5l przy xDrive. Co do xDrive to warto wziąć pod uwagę jeśli chesz mieć faktycznie napęd na 4 koła, jak wystarczył Ci do tej pory napęd FWD to RWD też będzie spoko na pewno również pod względem ekonomi bo przy tej samej wersji 1l paliwa będziesz miał mniejsze spalanie niż przy xDrive. Tak samo koszt zakupu samochodu będzie niższy, ale i wybór na rynku samochodów używanych będzie skromniejszy bo się więcej sprzedaje 4-buta. BMW - będziesz miał wydatki. Tak na serio to G20/21 jest mega udanym samochodem, który nie ma jakiś większych problemów. Jednak wszystko zależy od konkretnego egzemparza. Możesz kupić 3er z nalotem 100k gdzie właściciel chucał i dmuchał stan igła wszystko na bieżąco robione i oliwa zmieniania tam gdzie trzeba. A możesz kupić samochód po najmie z przebiegiem 70kkm gdzie olej użytkownik wymieniał w silniku po 30k, na zimnym po mieście katował bo nie jego auto tylko wynajęte. W przypadku kombii G21 też jest spokój z trupami z USA bo kombi na ich rynek poza M3 nie ma. 

Co do Volvo to mnie się osobiście nigdy nie podobały te samochody o ile jakościowo super jeśli chodzi o materiały to zupełnie inny charakter. BMW - radość z jazdy, Volvo - izolacja od drogi samochód do jazdy od punktu A do B. 

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Autor
20 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Po pierwsze nie wiadomo co ty dokładnie chcesz kupić. Co innego nowe z salonu co innego używka z początku produkcji bez gwarancji. Silnik benzynowy to możesz kupić RWD podstawowe 318i po 340i więc rozpiętość cenowa ogromna. Ogólnie silniki B48 czy B58 są wzorowe jeśli chodzi o kulturę pracy, niezawodność i polecane. Mają przy tym niski apetyt na paliwo w RWD takie B48 powinno zejść w cyklu mieszanym poniżej 7l blisko 6l jeśli ja mam w B58 9,5l przy xDrive. Co do xDrive to warto wziąć pod uwagę jeśli chesz mieć faktycznie napęd na 4 koła, jak wystarczył Ci do tej pory napęd FWD to RWD też będzie spoko na pewno również pod względem ekonomi bo przy tej samej wersji 1l paliwa będziesz miał mniejsze spalanie niż przy xDrive. Tak samo koszt zakupu samochodu będzie niższy, ale i wybór na rynku samochodów używanych będzie skromniejszy bo się więcej sprzedaje 4-buta. BMW - będziesz miał wydatki. Tak na serio to G20/21 jest mega udanym samochodem, który nie ma jakiś większych problemów. Jednak wszystko zależy od konkretnego egzemparza. Możesz kupić 3er z nalotem 100k gdzie właściciel chucał i dmuchał stan igła wszystko na bieżąco robione i oliwa zmieniania tam gdzie trzeba. A możesz kupić samochód po najmie z przebiegiem 70kkm gdzie olej wymieniał po 30k, na zimnym po mieście katował bo nie jego auto i ogólnie nie dbał. W przypadku kombii G21 też jest spokój z trupami z USA bo kombi na ich rynek poza M3 nie ma. 

Co do Volvo to mnie się osobiście nigdy nie podobały te samochody o ile jakościowo super jeśli chodzi o materiały to zupełnie inny charakter. BMW - radość z jazdy, Volvo - izolacja od drogi samochód do jazdy od punktu A do B. 

Dzięki za obszerny wpis. 

Myślałem nad 330i z drive z powodu tego, że csje życie jeździłem przednim napędem o nam pewne obawy a nwm jak te auto się zachowuje na mokrym lub w zimie z rwd. Są tacy co mówią, że jak ktoś się nie pewnie czuje przy poslizgach i nigdy nie jeździł tylnym napędem, to zły wybór a inni, że wcale szybciej nie wypadniesz z drogi bo bmki mają lepisze elektronikę do trakcji plus tył łatwiej opanowaći i przy 60km/h z wł esp trudno pojechać bokiem, Więc nie wiem, czy moje obawy są słuszne, czy nie. 

V60 r design prowadzi się ok ale, to nie bmw o wiele aut, które e prywadzi się ok w porównaniu do bmw będzie wypadać blado. Wygląd moim zdaniem co najmniej taki ładny jak bmw ale ten środek... 

Jeśli bym nie brał x drive to by mi starczyło nawet te 184 km ale z 4x4 jest ich niewiele. 

Edytowane przez MATRIX266

Opublikowano
  • Autor

Zapomniałem dodać, że do 130tys mam do wydania. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, MATRIX266 napisał(a):

A koszty utrzymania jakie? Drive podobno generuję większe nie tylko dlatego, że ma naked na więcej niż dwa koła ale również inne części w tej opcji są większe. 

Czytasz to co piszesz, czy nie jestes z polskiego dobry? 

Opublikowano
20 minut temu, MATRIX266 napisał(a):

Zapomniałem dodać, że do 130tys mam do wydania. 

To 330i w budzie kombi będzie ciężko kupić w tej cenie. Nawet sobie sprawdziłem teraz na otomoto dając filter bez wypadek to jest jedna za 130k z 2020 RWD z nalotem 91kkm. Bardzo mało jest dostępnych na rynku G21 w benzynie z xDrive spory popyt jest na te samochody dobrze trzymają wartość. Co dobrze świadczy o samochodzie bo mało kto chce oddać 🙂

24 minuty temu, MATRIX266 napisał(a):

Dzięki za obszerny wpis. 

Myślałem nad 330i z drive z powodu tego, że csje życie jeździłem przednim napędem o nam pewne obawy a nwm jak te auto się zachowuje na mokrym lub w zimie z rwd. Są tacy co mówią, że jak ktoś się nie pewnie czuje przy poslizgach i nigdy nie jeździł tylnym napędem, to zły wybór a inni, że wcale szybciej nie wypadniesz z drogi bo bmki mają lepisze elektronikę do trakcji plus tył łatwiej opanowaći i przy 60km/h z wł esp trudno pojechać bokiem, Więc nie wiem, czy moje obawy są słuszne, czy nie. 

V60 r design prowadzi się ok ale, to nie bmw o wiele aut, które e prywadzi się ok w porównaniu do bmw będzie wypadać blado. Wygląd moim zdaniem co najmniej taki ładny jak bmw ale ten środek... 

Jeśli bym nie brał x drive to by mi starczyło nawet te 184 km ale z 4x4 jest ich niewiele. 

Ja mieszkam w górach dla mnie RWD nie ma racji bytu, ale mało kto ma długi podjazd pod dom 25% nachylenia czy spędza każdy wolny weekend w górach 🙂 Jak nie szalejesz to RWD się normalnie zachowuje, ale trzeba mieć z tyłu głowy jak działa fizyka co się stanie jak na mokrym zrobisz kick down. 

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Autor
35 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

To 330i w budzie kombi będzie ciężko kupić w tej cenie. Nawet sobie sprawdziłem teraz na otomoto dając filter bez wypadek to jest jedna za 130k z 2020 RWD z nalotem 91kkm. Bardzo mało jest dostępnych na rynku G21 w benzynie z xDrive spory popyt jest na te samochody dobrze trzymają wartość. Co dobrze świadczy o samochodzie bo mało kto chce oddać 🙂

Ja mieszkam w górach dla mnie RWD nie ma racji bytu, ale mało kto ma długi podjazd pod dom 25% nachylenia czy spędza każdy wolny weekend w górach 🙂 Jak nie szalejesz to RWD się normalnie zachowuje, ale trzeba mieć z tyłu głowy jak działa fizyka co się stanie jak na mokrym zrobisz kick down. 

Jak masz 250koni,to i przedni napęd zerwie. Szalenie też pojęcie względne, jeździłem kolega taka bmw i po zakrętach tak jechał, że ja swoim awd bym leżał w rowie sto razy a tam nawet kontrolki nie mignęły. Więc nie wiem, czy np po deszczu jest roznica w trakcji między awd a rwd. 

Co do ifer, to jest parę ofert z x drive 330i a do 150tys jest sporo. 

Edytowane przez MATRIX266