Skocz do zawartości

BMW G01 LCI USA-EU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi proszę czy jest różnica w dostosowaniu do warunków europejskich G01 przed liftem a G01 po lifcie pochodzącego z USA?

Opublikowano
  • Autor

Chodzi mi o światła tylne, a w zasadzie i instalację dodatkowych przewodów i zamianę pinów.

Edytowane przez GabiBMW

Opublikowano
  • Autor

To w lampach a jak wygląda sprawa podłączenia dodatkowych przewodów brakujących w wersji z usa?

Opublikowano

Kurcze nie przyglądałem się całkiem ale przewody się ciągnie z słupka prawego A na dole są wtyczki itp i jak się nie mylę to do lamp w błotnikach  A w klapie się tylko piny zmieniało jesli tak nie jest to niech ktoś mnie poprawi....ja już miałem bude lci

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Hej. Zajmuje się konwersjami. Najprościej po VIN sprawdzić. W orzed lift potrzebne dwa przewwody przez całe auto di zewnętrznych lamp. Polify dochodzi najcześciej jeszcze kolejny do klapy. Potrzebny jest też nowy włącznik świateł EU, bądź wgranie na "stole" do włącznika USA firmwaru z EU. Dochodzi spolszczenie, kodowanie lamp oraz innych drobiazgów w przypadku obu oraz mapy. W przypadku map ID6 to małe pieniądze, ID7 większe. Ogarniam zdalnie wszystko zdalnie, oprócz wiadomo lamp i kabli 🙂

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Właśnie jestem po przeglądzie technicznym u nas G01 2019 przed LCI  ze stanów. Z przodu mam led mijania i H7 drogowe - zero problemu świecą tak jak EU. Tył na światłach led czerwony, w kierunkach zwykłe żarówki a lampy czerwone więc kierunkowskaz też był czerwony ale wystarczyła zmiana żarówek na pomarańczowe silver led i miga na pomarańczowo. Co do przeciwmgłowego to wystarczyło kupić przełącznik świateł EU z przyciskiem ( kupiłem z Chin - super jakość jak oryginał) - kolega coś tam pokodował telefonem przez dwa wieczory i przeciwmgłowe jest, nawet żarówki były w lampach. Żadnych kabli nie ciągnąłem nic nie przerabiałem i działa. W tylnych światłach gdzie kierunek jest led pewnie jest gorzej.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nasz tak zwany bieda edyszon, to rzeczywiście nic nie trzeba ciągnąć, tylko wsadzić pomarańcze. Ja polecam ledowe takie, ale oczywiście trzeba wtedy sprawdzanie żarówek wykodować, ale że konwersje i tak trzeba machnąć to nie na problemu. Ja polecam te

https://allegro.pl/oferta/p21w-pomarancz-led-ba15s-12-24v-canbus-r10w-1000lm-7389742696

Do wersji z led jyż trzeba dociągnąć kable. W pre LCI do lamp zewnętrznych a w LCI jeszcze do klapy jeden do mgły.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano

Ciekawostką jest to że kupiłem pomarańczowe ledy takie pierwsze lepsze z allegro chyba po 30 zł  świeciły pięknie na pomarańczowo ale po włożeniu do lampy kierunkowskaz był dalej czerwony tylko mocniejszy, zamówiłem ze strony firmowej silvery po 40 zł świecą niby tak samo ale przebijają czerwień i kierunkowskaz jest idealnie pomarańczowy.

Inna ciekawostka to po konwersji nie mam podświetlenia klamek i drgań kierownicy ( w menu włączone oczywiście ) jak czas pozwoli to w weekend się tym zajmę - chyba że ktoś coś mi podpowie ??

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dlatego dobrze jest kupować polecane żarówki, bo jest jak mówisz. Jedne swiecą na pomsrańczowo, ale w kloszu dają już czerwony.

Co do reszty przesadził ktoś z europeizacją. To auta nie ma cześci na rynek EU tylko USA, więc trzeba przestawiać z głową. Odczytaj błędy i popraw. W przypadku tych aut nie powinno być błędów po konwersji.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Co trzeba zmienić w aucie z usa aby dostosować do Naszych warunków?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@jacekmury1 trzeba kuoić włącznik z przeciwmgielnym tył. Można też przeprogramować stary, ale koszt niewiele mniejszy i nie masz obrazka ani podswietlenia przycisku. Zmienić lampy tył na EU lub przerobić USA na EU. Skłaniam sie ku pierwszej opcji. Są ludzie ktorzy zyobią ladnie ze nie paruje i wszystko jest oki, ale wiąże się to z rizcięciem lampy, więc nigdy nie wiesz.

Nic więcej nie zmienuasz. Reszta to kodowanie.

Yrzeba też instalacje dociągnąć do koerunków w blotniku i w zależności od rocznika do mgły.

Edytowane przez Jack79

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W idrive trzba coś kodować ?

Bedzie wszystko dzialać?

Czy czegos nie da sie przeskoczyć?

Opublikowano

Jack79 a dlaczego trzeba ciągnąć instalację do kierunkowskazu w błotniku ?? Przecież kierunkowskaz jest w lusterku.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale z tyłu nie będziesz miał kierunku w tylnum błotniku. Z przodu nic nie robisz. Mowie o tyle 🙂

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

w pre LCI należy pociągnąć wiązkę z modułu w nogach pasażera do obu tylnych lamp w karoserii.

Następnie dokupić przełącznik z tylnym przeciwmgielnym lub stary przerobić (podobno da się)

Na koniec kodowanie kierunków i przeciwmgielnego...

W LCI należy zrobić jeden krok więcej, tj. podciągnąć dodatkowy przewód z modułu w nogach do lampy w klapie bagażnika żeby mieć przeciwmgielny.

Pozostałe kroki bez zmian.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czy warto wgl kupować G01 z Usa?

Po ogłoszeniach widzę że długo się sprzedaja i są sporo tansze w odsprzedaży.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem, nie wyszło taniej, a mam juz dość.

Tańsze są te co były mocno uszkodzone dlatego też dłużej się sprzedają.

Inna, sprawa że niby tylko konwersja (swoją drogą łatwa do ogarnięcia), kodowanie ale to są koszty barzdzo duże a i tak nie bedzie to wersja eu.

Ja juz wiecej nie kupuję z USA. Wersją eu już by człowiek się woził a tak 4 m-c od licytacji a auto jeszcze w garażu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

"A nie mówiłem?"

Czasem każdy musi przekonać się na własnej skórze. Większość tych co twierdzi że się opłaca, ma zrobione po łepkach.

Opublikowano

Cześć, jako iż nie chce zakładać niepotrzebnie nowego wątku, chciałbym podpytać czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć jak prawidłowo podłączyć 3 wiązkę do świateł przeciwmgielnych w BMW X3 G01 LCI. Jeżeli chpodzi o kierunki to sprawa jest w miarę prosta i ogólnie dostępna Pin 11 (prawy kierunkowskaz) Pin 19 (lewy kierunkowskaz), ale jak to jest z tą 3 wiązką? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

image.pngimage.png

O tylne pytasz?

Opublikowano

Dokładnie chodzi o tył we wtyczkach mam po dwa brązowe, zółty i niebiesko czerwony przewód. Wyczytałem na innych forach, że należy dołożyć kolejny przewód do świateł przeciwmgielnych tylko zastanawiam się skąd i dokąd :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
10 godzin temu, rysio89 napisał(a):

Dokładnie chodzi o tył we wtyczkach mam po dwa brązowe, zółty i niebiesko czerwony przewód. Wyczytałem na innych forach, że należy dołożyć kolejny przewód do świateł przeciwmgielnych tylko zastanawiam się skąd i dokąd :)

Wszystkie przewody idą od modułu BDC(prawy przedni słupek) do konkretnych lamp.
W LCI z tego co pamiętam używane jest tylko jedno przeciwmgłowe tylne(przy naszym ruchu tylko lewe), zrezygnowali z dwóch jak w starszych modelach