Skocz do zawartości

BMW E60 - problem z zawieszeniem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w BMW E60 pojawiają się dziwne odgłosy w przedniej części auta podczas bardzo wolnej jazdy po dużych po nierównościach podczas ruszania, podczas hamowania w końcowej fazie zatrzymywania się, jak auto zaparkowane na nierównej powierzchni to przy kręceniu kierownicą za pierwszym razem (później można kręcić i nie słychać, kolejny raz słychać przy ruszaniu)

Głos taki jakby od naprężeń, taki tępy, nie jest to skrzypienie ani stukanie. 

Według mnie powstaje gdy auto się przechyla i pracuje zawieszenie. 

Byłem na stacji diagnostycznej, to te odgłosy były słyszalne na szarpakach ale diagnosta nie wykrył luzów (powiedział, że to gdzieś głębiej, że trzeba odkręcać osłony od spodu i wtedy sprawdzić.

Co to może być? Od czego te odgłosy? Miał ktoś taką syruację?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Stacje diagnostyczne... jeszcze nigdy mi tam nic nie wykryli poza zużytymi amortyzatorami (które były nowe od sachsa, ale w połączeniu z nivo zawsze wychodzą fałszywe wyniki), bo oni mają zupełnie inną toleracje - dla nich żeby tuleja była niesprawna musi być zerwana. W BMW jak masz pęknięcia na gumie tulei to już się kwalifikuje do wymiany, ale to dopiero widać jak lata kiedy się wahacz wyjmie. Może być też, że maglownica ma luzy i trzaska.

Najlepiej to podjechać do warsztatu który się specjalizuje w BMW i potrafi to zdiagnozować poprawnie, bo w jakimś niewyspecjalizowanym to może być, że Ci całe zawieszenie wymienią a trzaskać będzie dalej i tylko rozłożą ręce.

Opublikowano
  • Autor

Na stacji diagnostycznej oprócz sprawdzania amortyzatorów, schodził diagnosta pod auto i nie stwierdził luzów na wahaczach ani na drążkach.

Według mnie można to wykluczyć, bo odgłos byłby inny, jakieś stukanie zamiast hałasu jakby od naprężeń.

Może to być stabilizator, poduszka amortyzatora, tuleje sanek?

Miał ktoś taką sytuacje?