Skocz do zawartości

Skrzynia automatyczna i N!?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A teraz pytanie zagadka:

Czy w pozycji N zostawiamy skrzynie pracującą ?

Zrzut ekranu 2025-09-25 204826.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Można a w jakim celu?

Nie lepiej P i ręczny.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 27.11.2025 o 14:15, jacekmury1 napisał(a):

Można a w jakim celu?

Nie lepiej P i ręczny.

Zgadzam się, można. Choć wg mnie, nie jest to specjalnie zdrowe dla skrzyni. N w zasadzie używa się do krótkiego przetoczenia auta, bez użycia napędu.

Co do P i hamulca pomocniczego, powiedziałbym natomiast, że najpierw hamulec, potem P. Nie harata mechanizmu blokującego, zwłaszcza na niezbyt poziomych powierzchniach.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dokładnie Masz rację ,robię tak jak napisałeś ale podczas pisania pomyliłem kolejnośći.

Opublikowano
12 minut temu, jacekmury1 napisał(a):

Dokładnie Masz rację ,robię tak jak napisałeś ale podczas pisania pomyliłem kolejnośći.

Nie chodziło mi o Ciebie Jacku, to tylko taka ogólna uwaga - zwłaszcza dla tych co dopiero co na automat usiedli. Z moich obserwacji wynika, że najpierw zarzuca się P, a potem ewentualnie ( panuje przekonanie, że blokada skrzyni załatwia wszystko) zaciąga pomocniczy, o ile w ogóle żyje. A ta blokada skrzyni to zazwyczaj jeden bolec - z czasem się nieco wyrabia. Przy dużych obciążeniach potrafi się wyłamać i robi bigos w skrzyni.

Edytowane przez yeti19
Literówki

Opublikowano

Przy 8HP jak zostawi sie auto na N i otworzy drzwi to od razu samo wrzuca P. Więc nawet za bardzo się z tego N nie skorzysta 😄

Ja też zawsze robię najpierw reczny, potem P. Choc i tak 99,99% mojego parkowania to parkowanie na płaskim terenie, gdzie zwalniając reczny auto i tak sie nie stacza 🙂

Opublikowano
W dniu 29.04.2026 o 11:51, KucaQ napisał(a):

Przy 8HP jak zostawi sie auto na N i otworzy drzwi to od razu samo wrzuca P. Więc nawet za bardzo się z tego N nie skorzysta 😄

Ja też zawsze robię najpierw reczny, potem P. Choc i tak 99,99% mojego parkowania to parkowanie na płaskim terenie, gdzie zwalniając reczny auto i tak sie nie stacza 🙂

To pożyteczny wynalazek 👍🏻

przy okazji następnego wolnego będę pewnie robił znajomemu skrzynię 6hp z A6, zerwało blokadę i pewnie nieźle zmieliło środek. Nie da się tego słuchać.