Skocz do zawartości

N53 Problemy po zakupie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .W moim pierwszym wątku na forum chciałem poruszyć problemy z którymi stykają się właściciele aut z silnikami serii N . To co tu wstawię dotyczyć będzie problemów rozwiązanych ,a treści nakierują i pomogą innym . Sam po zetknięciu się z problemami korzystałem z pomocy czytając fora wertując filmy na YT .Po "szczęśliwym "zakupie auta z silnikiem n53 b25 w ciągu kilku pierwszych dni objawiły się problemy .Silnik po uruchomieniu miał słabą kulturę pracy ale po nagrzaniu powiedzmy że było akceptowalnie. Po kilku dniach i rozruchu silnika i rozpoczęciu od razu jazdy moim oczom ukazała się pierwszy raz kontrolka MIL a w uszach zabrzmiał dżwięk ,który jeszcze kilka miesięcy spędzał mi sen z powiek . Po podłączenie interfejsu litania błędów jak na obrazku . Zacząłem od skasowania i obserwacji który z nich wraca . Co dzień po rozruchu wracały błędy związane z mieszanką paliwa czyli 2A2B ,2CAA,2CA6. Co kilka dni błąd klemy inteligentnej 2E8C .Błędy dotyczące rozrządu 2A98 ,2AA4 były obecne tylko i wyłącznie przy zimnym starcie z reguły był to ten pierwszy błąd i tylko przy zimnym silniku  ,powodując oczywiście zapalenie kontrolki MIL i przejście samochodu w tryb ograniczonej mocy . Po odpaleniu auta i pozostawieniu go kilka minut na obrotach jałowych nie było tego błędu . Bywało że wyskakiwał 2AA4 i jego np nie dało się  skasować ale po wyłączeniu zapłonu odczekaniu kilku minut można było się go pozbyć i kontynuować jazdę .walkę rozpocząłem od wymianę klemy ibs na używkę w cenie ok 100pln. To był strzał w 10 problem już nigdy się nie pojawił . Następnie po sprawdzeniu wtryskiwaczy w programie ISTA i INPA stwierdziłem ze dwa wtryskiwacze umierają . Ponadto skoro błędy mieszanki na zimnym silniku po pierwszym rozruchu to pewnie puszczały paliwo z listwy . Zacząłem szukać części nim skończyłem padł jeden nr 4 usterka elektryczna 2E33 ,30AF .Kupiłem komplet wtryskiwaczy nowych ,tak nowych 6 sztuk połowa wartości auta myśląc że to rozwiąże wszystkie problemy . Rozwiązały te z mieszanką . Zająłem się błędami rozrządu oba błędy sugerują problem z wałkiem ssącym. Na początek demontaż elektrozaworów vanos ich czyszczenie i sprawdzenie . Tu dałem ciała ponieważ sprawdzałem jakąś lekko zużytą baterią 9v więc raz działały raz nie ,a z tego co potem zauważyłem min napięcie musi być 8v lub nawet lekko więcej i wtedy zaczynają reagować . Wymieniłem na zamienniki NYT . Te działają tak samo jak stare czyli dobrze i zostały w aucie . Problemy nie zniknęły . Tak więc zamieniłem miejscami same czujniki wałków ssącego i wydechowego ponieważ są identyczne . Problem pozostał dalej po stronie ssącej tym samym awarię czujnika wykluczyłem . Pora na magistralę olejowa wymiana oleju filtra sprawdzenie oringów w pokrywie filtra i kompletności pokrywy ,czasami mechanikom giną koszyczki ze środka . Tu było wszystko ok . jeszcze sprawdzenie ciśnienia oleju i stabilności bez przełomu . Decyzja zapadła trzeba zdjąć pokrywę zaworów . I tu już przełom Auto z przebiegiem 168k ma rozciągniety łańcuch rozrządu , blokada rozrządu przez to nie pasowała nawet - to już robił mechanik zaprzyjażniony z serwisu bmw i to jego słowa .Wiadomo wymiana plus profilaktycznie samo koło vanosa ssącego . Części jakich użyto to częściowo ori a np vanos febi . Ok 20k zrobione bez tych usterek . Nie oznacza to końca usterek . Dotknęły mnie wszystkie plagi tego silnika(disa ,nox, odma) o których w wolnej chwili napiszę co nieco 

IMG_20240212_153329.jpg

Zrzut ekranu (28).png

Edytowane przez distortion

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przeciez to wszystko, juz dawno, zostalo przeorane na tym forum. Po co tworzyc kolejny watek... 

Opublikowano
  • Autor

Tak było poruszane . Niestety o rozwiązaniu konkretnym tu na tamtą chwile nie było za wiele ,gdyby było nie błądziłbym

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 14.09.2025 o 10:30, distortion napisał(a):

Witam .W moim pierwszym wątku na forum chciałem poruszyć problemy z którymi stykają się właściciele aut z silnikami serii N . To co tu wstawię dotyczyć będzie problemów rozwiązanych ,a treści nakierują i pomogą innym . Sam po zetknięciu się z problemami korzystałem z pomocy czytając fora wertując filmy na YT .Po "szczęśliwym "zakupie auta z silnikiem n53 b25 w ciągu kilku pierwszych dni objawiły się problemy .Silnik po uruchomieniu miał słabą kulturę pracy ale po nagrzaniu powiedzmy że było akceptowalnie. Po kilku dniach i rozruchu silnika i rozpoczęciu od razu jazdy moim oczom ukazała się pierwszy raz kontrolka MIL a w uszach zabrzmiał dżwięk ,który jeszcze kilka miesięcy spędzał mi sen z powiek . Po podłączenie interfejsu litania błędów jak na obrazku . Zacząłem od skasowania i obserwacji który z nich wraca . Co dzień po rozruchu wracały błędy związane z mieszanką paliwa czyli 2A2B ,2CAA,2CA6. Co kilka dni błąd klemy inteligentnej 2E8C .Błędy dotyczące rozrządu 2A98 ,2AA4 były obecne tylko i wyłącznie przy zimnym starcie z reguły był to ten pierwszy błąd i tylko przy zimnym silniku  ,powodując oczywiście zapalenie kontrolki MIL i przejście samochodu w tryb ograniczonej mocy . Po odpaleniu auta i pozostawieniu go kilka minut na obrotach jałowych nie było tego błędu . Bywało że wyskakiwał 2AA4 i jego np nie dało się  skasować ale po wyłączeniu zapłonu odczekaniu kilku minut można było się go pozbyć i kontynuować jazdę .walkę rozpocząłem od wymianę klemy ibs na używkę w cenie ok 100pln. To był strzał w 10 problem już nigdy się nie pojawił . Następnie po sprawdzeniu wtryskiwaczy w programie ISTA i INPA stwierdziłem ze dwa wtryskiwacze umierają . Ponadto skoro błędy mieszanki na zimnym silniku po pierwszym rozruchu to pewnie puszczały paliwo z listwy . Zacząłem szukać części nim skończyłem padł jeden nr 4 usterka elektryczna 2E33 ,30AF .Kupiłem komplet wtryskiwaczy nowych ,tak nowych 6 sztuk połowa wartości auta myśląc że to rozwiąże wszystkie problemy . Rozwiązały te z mieszanką . Zająłem się błędami rozrządu oba błędy sugerują problem z wałkiem ssącym. Na początek demontaż elektrozaworów vanos ich czyszczenie i sprawdzenie . Tu dałem ciała ponieważ sprawdzałem jakąś lekko zużytą baterią 9v więc raz działały raz nie ,a z tego co potem zauważyłem min napięcie musi być 8v lub nawet lekko więcej i wtedy zaczynają reagować . Wymieniłem na zamienniki NYT . Te działają tak samo jak stare czyli dobrze i zostały w aucie . Problemy nie zniknęły . Tak więc zamieniłem miejscami same czujniki wałków ssącego i wydechowego ponieważ są identyczne . Problem pozostał dalej po stronie ssącej tym samym awarię czujnika wykluczyłem . Pora na magistralę olejowa wymiana oleju filtra sprawdzenie oringów w pokrywie filtra i kompletności pokrywy ,czasami mechanikom giną koszyczki ze środka . Tu było wszystko ok . jeszcze sprawdzenie ciśnienia oleju i stabilności bez przełomu . Decyzja zapadła trzeba zdjąć pokrywę zaworów . I tu już przełom Auto z przebiegiem 168k ma rozciągniety łańcuch rozrządu , blokada rozrządu przez to nie pasowała nawet - to już robił mechanik zaprzyjażniony z serwisu bmw i to jego słowa .Wiadomo wymiana plus profilaktycznie samo koło vanosa ssącego . Części jakich użyto to częściowo ori a np vanos febi . Ok 20k zrobione bez tych usterek . Nie oznacza to końca usterek . Dotknęły mnie wszystkie plagi tego silnika(disa ,nox, odma) o których w wolnej chwili napiszę co nieco 

IMG_20240212_153329.jpg

Zrzut ekranu (28).png

jaki uzyskałeś końcowy efekt wszystkich przygód? udało Ci się doprowadzić silnik do porządku?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam w tzw międzyczasie o czym wspomniałem wcześniej dała o sobie znać membrana odmy nie pamiętam czy rzucało błędem jakimś po prostu silnik zaczął gwizdać a rozgrzany powodował spore falowania obrotów gwizd ustawał po odkręceniu korka wlewu oleju . Jako że w tym modelu trzeba wymieniać całą pokrywę zaworów najpierw spróbowałem samej membrany . Po rozbrojeniu pokrywy (trzeba ją fizycznie zniszczyć i ostrożnie wydłubywać resztki by nie uszkodzić pokrywy ) ukazała się membrana rozerwana na długości 3/4 obwodu . Zestaw naprawczy poszedł i działa po dziś dzień ale trzeba pilnować jaki kupujemy nie każdy jest ok . Dla zainteresowanych wskaże jaki . Potem ujawnił się czujnik nox błędy na załączonej fotce

zrzut

Zrzut ekranu (128).png

Wymieniłem nox sensor na fabrycznie nowy adaptacja itd . I to był lekki błąd . Po tej wymianie jeżdziłem ok roku co kilkaset kilometrów wywalało mi błąd 2a26 czasami błąd 2a27 częściej 2a26 . Błędy wskazują na słabą wydajność katalizatora CO . W międzyczasie zaczęła mi padać lambda przed katem z drugiego banku a obie sondy za katami w teście robionym ISTA wypadały słabo i ISTA krzyczała o wymianę. Pomyślałem z nadzieją że błędy kata przez te sondy . Sondy wymieniłem została tylko przed katem na banku1 ale ją też wykręcałem i kamerką przy okazji oglądałem plaster kata . Wzrokowo ładny cały nie zalepiony i nie dziurawy . Niestety po kilkuset kilometrach (po każdej takiej wymianie robione nowe adaptacje)ta sama sytuacja błąd 2a26 . Zapadła decyzja o demontażu katalizatorów i oddaniu do regeneracji koszt ok 2700 . Ale jeszcze raz zrobiłem sprawdzanie katów szczegółowo w trybie HOMOGENICZNYM pokazywało ok wartość napięcia za katami ,osobno obserwowałem w trybie uwarstwionym i też pięknie więc doczytałem gdzieś że takie błędy może wywalać DME gdy uszkodzony jest układ NOX . Ponownie zajrzałem do danych Noxa i mnie oświeciło sonda na biegu jałowym w trybie uwarstwionym pokazywała od 600 do nawet 900 ppm - wniosek KATALIZATOR TLENKÓW AZOTU PRZEPUSZCZA JAK DZIURAWE WIADRO ,jest dziurawy lub zużyty chemicznie przez co sterownik DME generuje błąd 2a26 myśląc że wysokie wskazania ppm są wynikiem uszkodzonego kata CO . Tu tylko jeden pomysł był katalizator tlenków azotu ok 13000pln... . Wymieniłem rocznego NOXA z przebiegiem ok 20 k km na NOXEM odczyt ppm to 50 do 75 jednostek na jałowym w trybie uwartswionym nawet jadąc w trybie uwarstwionym te wartości są niskie a rosną przy dodaniu gazu czyli gdy wchodzimy w tryb HOMOGENICZNY . Tak więc już kilka miesięcy nie odczytuje nic z pamięci błędów ... . Dodam jeszcze że ważne są tu świece w tym silniku wymieniane raczej co druga wymiana oleju . W międzyczasie wymieniałem też pompę wody typowe błedy na początku były brak komunikacji 2E85 . Jak już czekała pompa na wymianę pojawił się kolejny 2E84 i tu już pojawiło się żółte ostrzeżenie temp cieczy i praca pompy wskoczyła na 100 % a temp spadła na 95 stopni. Można powiedzieć że tak ogarnąłem tylko jakim kosztem ....... Wiedzy o tym silniku i sterowniku przybyło mimo dobrych dojść do części nie było tanio ,jedyne pocieszenie że częściowo rozgryzłem system . A auto zostaje ze mną bo ile musiałbym teraz wziąć ?? 30k na miękko . Kto tyle da .....

Służe wiedzą i doświadczeniem jeśli ktoś potrzebuje

Opublikowano
2 godziny temu, distortion napisał(a):

Można powiedzieć że tak ogarnąłem tylko jakim kosztem

A wystarczyło od razu uderzać do @lukaszewski, który na forum nie jest od wczoraj. Połowy z rzeczy które wymieniłeś bądź zrobiłeś udałoby się uniknąć.

Też mam N53 i wiem jak bardzo potrafi spędzić sen z powiek, ale gdy tylko coś sie dzieje, to wracam do niego, bo szkoda czasu, nerwów i przede wszystkim pieniędzy na błądzenie po omacku, gdzie lukaszewski zdiagnozuje problem w 5 minut.

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie udałoby się uniknąć żadnej z tych rzeczy ponieważ wszystkie one nadawały się do naprawy poza tym nawiasem mówiąc kontaktowałem się odnośnie katów z owym wymienionym i on z fusów nie wróży coś w tym stylu mi napisał . A ja pół Polski do kogoś jechał nie będę . Nie jestem może mechanikiem ale z programów korzystać potrafię i wyciągać wnioski Jedyne czego mogłem uniknąć to montażu NOXA zamiast NOXEM gdybym wcześniej znał stan katalizatora tlenków azotu ,tyle że jak sonda NOX nie działa nie da się tego sprawdzić ,można jedynie obstawiać że katalizator tlenków umarł . Nie brałem pod uwagę bo przebieg był za mały . Więc kontakt z kimkolwiek nie uzdrowi ani systemu nox ani membrany ani pompy cieczy . Wymiana rzeczy zużytych jest nieunikniona

Opublikowano
14 godzin temu, distortion napisał(a):

on z fusów nie wróży coś w tym stylu mi napisał

I dobrze Ci napisał. Tego silnika nie da sie zdiagnozowac po samym opisie objawów. Trzeba głębiej to zdiagnozować. No ale jeśli jak twierdzisz, że

z programów korzystać potrafię i wyciągać wnioski

i wydaje Ci się, że pozjadałeś wszystkie rozumy, to nie dziw się, że nikt Ci nie chce pomóc, skoro wiesz lepiej. lukaszewski wali prosto z mostu, a nie owija w bawełnę.

Ja też po sowitej lekturze bimmerprofs myslałem, że znam juz ten silnik dobrze i będe potrafił zdiagnozować kazda usterkę, życie pokazało, że jednak nie i lepiej zwrócic się po pomoc do eksperta od tych silników.

A ja pół Polski do kogoś jechał nie będę

A po co jechać? Masz inpę i kdcan więc łączy sie zdalnie. Jeśli umiesz w mechanike, to do diagnozy tego silnika nie musisz nawet spod domu odjeżdżać. No chyba, że usterka jest już na tyle powazna że nie da się tego zdiagnozowac zdalnie.

Opublikowano
  • Autor

Bądż tak miły udzielaj swoich cennych rad komuś kto podobnie jak Ty jest zdany na pomysły i myślenie innych osób . Ten człowiek nie potrzebuje reklamy na forum każdy wie że potrafi . Jeśli będziesz kiedyś na tym etapie co on to wtedy zacznij się udzielać .

Opublikowano

Jesteśmy na forum na którym każdy ma równe prawo do wypowiedzi i pozwól że to nie Ty będziesz decydował kto i komu jakich rad ma udzielać. Od tego jest moderator.

Po prostu psioczysz na N53 jak 90% ich właścicieli nie znających jego specyfiki, narzekasz ile to musiałeś włożyć w niego pieniędzy a teraz strugasz cwaniaka, bo potrafisz uruchomic inpę i sprawdzic kilka parametrów nie mając zielonego pojęcia na temat ich korelacji. Trzeba było sie zorientować w silnikach zanim go kupiłeś, bo ja w przeciwieństwie do Ciebie wiedziałem w co sie pakuję, Ty ewidentnie nie.

Godzinę temu, distortion napisał(a):

podobnie jak Ty jest zdany na pomysły i myślenie innych osób

Do lekarza tez nie chodzisz, bo nie chcesz "być zdany na pomyły i myslenie innych osób" tylko leczysz sie wg internetowych porad znachora Zięby? Skończ waść, wstydu oszczędź.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Proszę się nie kłócić chłopaki 💪 najważniejsze, że autor posta ogarnął auto, życzę Wam miłego wieczoru i więcej serdeczności 🍻 zdrówka

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png