Skocz do zawartości

Instalacja gazowa czy to ma sens

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nurtuje Mnie pytanie czy warto gazowac Bmw z bezpośrednim wtryskiem?

Dziękuje za każdą odp

Opublikowano

Są firmy które to robią, ale sama instalacja z montażem dla B48 to wydatek rzędu 6-7 tysięcy PLN. Przy sporych rocznych przebiegach może się to opłacać, ale przy sporych przebiegach to sie raczej w diesla idzie, a nie benzynę.

Sam się kiedyś orientowałem w tym temacie, Abart Auto Gaz z Wrocławia montują takie instalacje z butlą pod podłogą bagażnika i wyceniają na ok 9-10 tysięcy PLN. 

Weź przede wszystkim pod uwage koszt instalacji z montażem, dotrysk 1,5-2l benzyny i swoje roczne przebiegi. Wówczas uzyskasz dane które pozwolą Ci ocenic czy warto czy nie.

Tu akurat ich filmik z F30 z N20. 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

To takie luznie pytanie.

Przy moim przebiegu nie ma to racji bytu.

Opublikowano

Przy moim tym bardziej 😄 Jak sobie wyliczyłem okres zwrotu, to instalacja zwróciła by mi się dopiero po 7 latach. Poza tym B48 na trasie pali na tyle mało, że rozważanie LPG nie ma nawet sensu 😉 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Ja dużo kręce się w koło komina.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

@KucaQBedziesz chipował swoją 330i ?

Opublikowano

Nie zamierzam 🙂 W najbliższej przyszłości planuje tylko xhp, ale motor zostawiam fabryka. 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Kto będzie Tobie to robił? XHP

Nie lepiej i taniej u Tunera zmienić punkty zmiany biegów?

Edytowane przez jacekmury1

Opublikowano
53 minuty temu, jacekmury1 napisał(a):

Kto będzie Tobie to robił? XHP

Wykupie licencję z mapami OTS i sam będę wgrywał z podtrzymaniem. Czekam, może na Black Friday wpadnie promka, tak jak było w poprzednich 2 latach. Jak nie to wiosną wymieniam olej w skrzyni i po wymianie oleju wykupie xhp. 

51 minut temu, jacekmury1 napisał(a):

Nie lepiej i taniej u Tunera zmienić punkty zmiany biegów?

Niekoniecznie. Sprawdzałem u lokalnego tunera - 1000zł, xhp po aktualnym kursie niecałe 1400zł. 400zł różnicy, ale ja akurat lubię niezależność. Coś mi nie będzie odpowiadało, to w parę minut sobie zmienię. U tunera darmowe 2 poprawki, a i tak na każdą trzeba sie umówić, dojechac do niego etc. 

xhp u tunera cenowo podobnie co licencja, więc tym bardziej nie widzę sensu xhp u tunera.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W b48 wgrasz raz na stage3 bo inaczej to nie jedzie (na stage0/1/2) i tyle z zabawy wiec jesli sadzisz ze bedziesz sie bawil, nie bedziesz. Poza tym, w xhp, stage3 jest tak ustawiony przez nich ze nie reaguje, nie bierze pod uwage twojego edytowania. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dodam, jeszcze nie spotkalem sie z dobrym programem skrzyni u tunera, xhp robi to najlepiej na rynku. To nie jest reklama, pisze z doswiadczenia. 

Opublikowano
16 godzin temu, kkx5 napisał(a):

W b48 wgrasz raz na stage3 bo inaczej to nie jedzie (na stage0/1/2) i tyle z zabawy

Od razu planuję stage 3. Troche poczytałem i sam doszedłem do wniosku, że szkoda zachodu na s1 czy s2 😉 A że się nie pobawię - jeśli program jest tak dobrze zrobiony, że nie wymaga poprawek to nawet lepiej. 

16 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Dodam, jeszcze nie spotkalem sie z dobrym programem skrzyni u tunera, xhp robi to najlepiej na rynku.

To tym lepiej, dobrze usłyszeć opinię od kogoś bardziej doświadczonego. Tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, że warto dopłacić te kilka stówek. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak, zdecydowanie lepiej xhp, ich stage3 robi piekna robote w 3ce i nie mam zadnych poprawek od klientow. Powtarzam, niczego nie reklamuje, jesli bedzie cos lepszego na rynku, na pewno o tym wspomne. 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Chyba też się skuszę.

Dołożyć do tego mapę silnika czy nie warto?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oczywiscie ze warto. Budowa, silnik, bez problemu przyjmuje ponad 400koni, bez ruszania dolu, wiec stage1, czyli cos kolo 300koni, nic mu nie zrobi. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.09.2025 o 18:11, kkx5 napisał(a):

Oczywiscie ze warto. Budowa, silnik, bez problemu przyjmuje ponad 400koni, bez ruszania dolu, wiec stage1, czyli cos kolo 300koni, nic mu nie zrobi. 

A jak to ma sie do 320i ? słyszałem że są tam jakieś różnice w stopniu sprężania i lepiej uważać z dokładaniem mocy? Ciekawi mnie to bo łatwiej jest znaleźć ładne  320i niż 330i.