Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje wahacze do G20 330ix. Cena oryginałów nie za bardzo mi pasuje 😉
Szukam zamienników. Czy poniższe wahacze czymś faktycznie się różnią? Producenci zamienników których znalazłem mieszają tymi numerami trochę i niektórzy podają te same dla xdrive i RWD
Ktoś zakłada jakiś sprawdzony zamiennik? Lemfordera nie mogę znaleźć.
A może da i opłaca się wymienić same sworznie i tuleje? Tuleje podpowiadają się po tymi numerami, ale sworznie chyba niewymienne  to one mają luz u mnie.

xdrive Zmienny sportowy układ kierowniczy (S2VLA) 
31106894667            
31106894668

xdrive
31106894663            
31106894664    

RWD
31106894661            
31106894662

I jeszcze pytanie, czy przy xdrive wahacz wyjdzie czy trzeba półoś odkręcić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko co napisales sie zgadza. Wahacze sa rozne x/rwd. Do wymiany musisz odkrecic poloske, nie musisz demontowac z dyfra. 

Opublikowano

Że po numerach BMW są różne to widzę. Ale zamienniki niektóre podają, że ten sam do RWD/xdrive. Może różnią się tylko np sztywnością gumy a kształtem nie?Może ktoś doradzić sprawdzony zamiennik:

xdrive Zmienny sportowy układ kierowniczy (S2VLA) 
31106894667            
31106894668

A o półoś pytam bo gdzieś chyba czytałem, że wbrew instrukcji da się wyjąć bez odkręcania. Ale mogę mylić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wahacze sa inne. Nie pasuja zamiennie. Da sie wyjac ale w 90% uszkadza sie gume wiec, trzeba demontowac. Glowne hurtownie pokazuja jeden zamiennik Moog w cenie nie wiele nizszej od ori. 

Opublikowano

Widziałam ten Moog, ale tak jak piszesz cena bez sensu.

Widzę jeszcze  TRISCAN 8500 115096 za ok 350zł. Podają jako zamiennik do obu wersji xdrive.

Trochę słaby wybór 😐

Opublikowano

Gdzie tyle kosztuje?

W Polsce mamy złotówki i cena brutto katalogowo wynosi 874zł a w popularnym sklepie z częściami do BMW podają 18% rabatu co daje 717zł.