Skocz do zawartości

Zestaw do konwersji z dwumasy na sztywne koło E46 320d 150km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Nieuchronnie zbliżam się do wymiany całego zestawu sprzęgła (dwumas już tłucze, sprzęgło szarpie, ślizga się, wysprzęglik też już słychać) . Poszukałem troche i są dostępne zestawy do konwersji na sztywne koło, w tym docisk, tarcza sprzęgła z tłumikami drgań. Czy ktoś z Was stosował już takie rozwiązanie, a jeśli tak to jak to wygląda w praktyce i codziennym użytkowaniu. Dodam że te zestawy są dostępne na popularnej stronie ze sprzęgłami i mają "rekomendacje specjalistów". Pozdrawiam

Screenshot_20250824_174712_Chrome.thumb.jpg.57ba301947d455f85664b9d6ed8897c8.jpg

Edytowane przez crs91
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Po dłuższej analizie za i przeciw zostanę raczej przy dwumasie. Czytałem też, że w skrajnych przypadkach po założeniu sztywnego koła zamachowego zamiast 2masy istnieje ryzyko uszkodzenia wału korbowego, ponieważ sztywne koło nie jest w stanie zniwelować drgań wału korbowego. 

Opublikowano
13 godzin temu, crs91 napisał(a):

Czytałem też, że w skrajnych przypadkach po założeniu sztywnego koła zamachowego zamiast 2masy istnieje ryzyko uszkodzenia wału korbowego

Dokładnie tak. Wały w M47 pekają od zbyt długiej jazdy z uszkodzoną dwumasa, albo od takich genialnych wynalazków jak "jednomas". 

Poza tym jazda na takim jednomasie to dramat, zwłaszcza na jałowych. Wiecej wad niż zalet. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie samego koła 2masowego do E46 320d 150km, skrzynia 6b. Czy dwumas z wersji 136 km można założyć do wersji 150 km, ewentualnie z mocniejszej 530d, lub 330d ? . Mam możliwość kupienia w dobrych pieniądzach takie 2masy z powyższych wersji silnikowych w bardzo dobrym stanie. Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Z tego co się orientuję 136km oraz 3.0d mają inne dwumasy. Ale zweryfikuj jeszcze po numerach na realoem.