Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj miałem pierwszą naprawę gwarancyjną. Zepsuł się zamek klapy bagażnika. Czasami, po naciśnięciu przycisku otwierania na klapie lub na pilocie zwalniał klapę o 0,5 cm i dalej nie puszczał. Trzeba było ręcznie trochę pociągnąć w górę. Serwis wymienił zamek na nowy.

Czy mieliście jeszcze jakieś usterki na które trzeba zwrócić uwagę w okresie gwarancyjnym? Za pół roku kończy mi się gwarancja (3 lata BRI) i jeżeli są jakieś typowe wady, to chciałbym aby to było naprawione w tym czasie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Który masz rocznik auta? Pamiętaj, że w ramach BRI możesz zlecić darmowy przegląd kontrolny – sprawdzą wtedy, czy wszystko z samochodem jest w porządku. Trzeba jednak mieć na uwadze, że to raczej pobieżna kontrola: nie zdejmują osłon od spodu, tylko oglądają auto na podnośniku, odczytują błędy z komputera itp.

W Bawarii powiedziano mi, że taki przegląd w ramach BRI jest całkowicie bezpłatny, natomiast w Inchcape usłyszałem, że bez kosztu jest tylko w pierwszych dwóch latach. Jak widać – co ASO, to inne zasady.

Ja na Twoim miejscu zasugerowałbym jeszcze aktualizację sterowników w ramach gwarancji.

Edytowane przez M4R10
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, M4R10 napisał(a):

Który masz rocznik auta?

Samochód jest z końcówki 2022. Serwisuję w Bawarii, więc może obejdzie się bez dodatkowych kosztów z taki przegląd.

Edytowane przez pulower
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja w jednym z poprzednich aut robiłem taki przegląd w Inchcape bezpłatnie, na koniec 5 roku BRI.

BRI jasno definiuje zakres odpowiedzialności BMW, więc ASO nie może sobie tego dowolnie interpretować. Aczkolwiek może coś się w międzyczasie zmieniło w tym zakresie (nie wiem, bo od kilku lat nabywam auta w Comfort Lease, więc tego typu przeglądów już nie robię).

Natomiast warto mieć w ASO doradcę serwisowego, który zna klienta/auto - bo wtedy w ramach takiego przeglądu pochyli się bardziej pod kątem usterek typowych dla danego modelu.

Opublikowano

U mnie przed upływem gwarancji 5 letniej serwis BMW ok miesiąc wcześniej zaprosił mnie na przegląd ostatni gwarancyjny. Po diagnozie stwierdzono nieprawidłowości przy klimatyzacji (na tylnej części pojazdu zamiast chłodzić to grzało) oraz problemy z żaluzjami (prawie zawsze były otwarte). Zamówili co trzeba i tydzień przed graniczną datą wymienili na nowe.