Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli robiłeś absolutnie wszystko żeby zapobiec awarii, a i tak nastąpiła, więc każda skrzynka to tykająca bomba..
Czytałem że po wymianie co 60kkm olej nie jest jakoś strasznie zużyty po kolorze i konsystencji, ale nie dziwi zapobiegliwość jeśli komuś już skrzynka zrobiła psikusa.

Opublikowano

Ja właśnie przy przebiegu 65k zacząłem odczuwać brak płynności przy przyspieszaniu. 

W tym momencie serwis wymienia olej w skrzyni i proszą aby przejechać 1000km. Twierdzą, że albo pomoże albo właśnie skrzynia VTG do wymiany…

Opublikowano
W dniu 2.09.2025 o 15:32, Lukasmat napisał(a):

Witam,

U mnie przy 136kkm też poszarpuje i diagnoza poszła w stronę vtg do regeneracji. Niby nic nie widać niepokojacego w środku patrząc kamerką. Wymieniono olej tymczasowo i coś tam jest lepiej ale dalej przy mocnym bucie jest taka chwila zawachania i delikatnego szarpnięcia. Mam G30 xdrive z 2017. Zamawiałem w salonie w Gdańsku. Opony zawsze Pirelli i Continental w rozmiarach ori, nic kombinowane. Zawsze opony równomiernie zużyte. Ciśnienie pilnowane i max 0.1 bara różnicy. Także te mity o tym, że nie ma co sie psuć to sobie koledzy podarujcie. Co do kolegi Sonara to od 2017 jak jestem na forum to pamietam podobne wpisy więc kolega tak ma i bez obrazy🙂

Mam 113k km u siebie i też w 530i xDrive, więc zobaczymy czy za 20k km czeka mnie to samo. Póki co wszystko działa znakomicie, olej w VTG i w dyfrach był już wymieniony, opony to Hankook Ventus evo S3. 

I też jak pisał @Markok, warto brać opinie mechaników pod uwagę, niemniej jednak należy też patrzeć jak bardzo dana usterka jest populana statystycznie. Bo wiadomo, że od warsztatu przyjeżdżają auta już z usterką (jedne bardziej zadbane, drugie mniej) - ale pytanie jaki to jest % wszystkich aut z xDrive jeżdżących po ulicach, 90%? Bo jeśli tak, to wychodzi na to, że literalnie niemal każde BMW z przebiegiem 180-200k+ na otomoto miało już taką awarię i fora by były wręcz przepełnione informacjami o usterkach tego napędu - a tego nie zauważyłem (nie twierdzę, że tak nie jest).

Podobnie ze wszelkiej maści wyciekami płynu i pękającymi rurkami / uszczelkami. Jednym to pęka nawet przy 60-80k km, innym przy 140k km, inni jeżdżą ponad 200k km i nic. Takie konkluzje wyniosłem z prześledzenia naprawdę wielu wątków o układzie chłodniczym. Także kwestia tego czy dosłownie literalnie każda jedna skrzynka jest źle zaprojektowana i skazana na śmierć, czy też są może "gorsze partie", ewentualnie są ku temu predyspozycje aby taką skrzynkę szybciej dobić. Próbowałem na szybko znaleźć jakiś temat na zagranicznych forach i tak jak o wyciekach płynu jest ich multum, tak o awariach xDrive za bardzo nie widzę. I zaznaczę jeszcze raz, specjalnie dla Ciebie @kkx5 bo wiem co napiszesz - nie miałem do czynienia z tymi skrzynkami, moja opinia (jak i ogólnie wiedza o BMW) bazuje na moim doświadczeniu i przekopywaniu różnych for oraz dopytywaniu się ludzi. I wychodzi na to, że na tle wszystkich jeżdżących aut, statystycznie rzecz ujmując - xDrive nie wydaje się być aż tak problematyczny, co nie oznacza, że nie może się zepsuć.

icon3.png G30 530i xDrive