Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem! Sprawdźcie u siebie w mobywatelu jaką macie wpisaną normę emisji spalin, bo możliwe, że jest błędna (samochody z 2015 maja wpisaną z automatu euro 5, pomimo, że mają w rzeczywistości euro6). Ponieważ coraz więcej krajów zaostrza zieloną politykę i powstaje coraz więcej stref niskiej emisji, warto napisać do BMW maila z prośbą o wydanie oświadczenia o spełnianiu normy emisji spalin i wbicie jej w dowód rejestracyjny. 

Opublikowano (edytowane)

520XD z N47, LCI z 2014/03 wpisane w mObywatelu euro 5. W Certificate of Conformity wpisane euro 6T. Ale jak w polskim dowodzie nie ma standardowo informacji o normie emisji to jak za granicą to stwierdzą? na podstawie roku produkcji?

Edytowane przez adam111
Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano (edytowane)

Od 2019 roku pierwsze rejestracje już miały wbijana w dowód normę emisji. Jak pojedziesz do wydziału komunikacji i złożysz formularz zmiany w dowodzie rejestracyjnym, wpiszesz w formularzu normę i dasz oświadczenie od BMW Polska, to wbija Ci w dowód, że masz euro VI. A za granicą jak to za granicą, musisz udowodnić, że spełnia, więc lepiej mieć wbite w dowód. Ja dla świętego spokoju przeszedłem tą dość prostą ścieżkę i w razie kontroli pokaże, że w dowodzie jest euro 6.

Edytowane przez davidpl