Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, dziś chciałem wymienić pompę wody gdyż już dość czeszczała, podczas spuszczania wody z układu chłodzenia pod korkiem zbiorniczka wyrównawczego zobaczyłem czarną maź. Następnie po wyciągnięciu chłodnicy wylewała się z niej czarna glutowata maź, z przewodów chłodzących które idą to termostatu również. I z samej osłony termostatu kapie olej o gęstej konsystencji. 

Powiedzcie mi proszę czy od razu zrzucać głowicę bo winą będzie uszkodzona uszczelka i przez to olej dostał się do układu chłodzenia? Czy aby nie narażać się aż na takie koszta poszukać najpierw gdzie indziej? Jakieś 6 miesięcy temu zmieniałem chłodniczkę EGR zakladałem używaną ona raczej nie powinna być przyczyną tylu czarnej mazi w całym układzie? Słyszalem jeszcze coś o chłodniczce oleju hmmm nie wiem jak to wygląda nie miałem jeszcze z tym do czynienia. Ściągnę zaraz chłodniczkę EGR i wykrece tą uszkodzoną pompę wody zobaczę co jeszcze będzie tam.

Proszę pomóżcie, chciałbym sprawdzić co możliwe nim zrzucę głowicę.

IMG_20250712_193202.jpg

IMG_20250712_193221.jpg

IMG_20250712_193236.jpg

Opublikowano

Krzyś - możesz podrzucić jak to dokładnie wygląda i jak to zlokalizować? Mówisz że za głowicę na chwilę obecną nie ma co się brać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak za pierwszym razem wymieniłem sam wymiennik ciepła z uszczelką ale dalej pchało olej do płynu to wymieniłem jeszcze uszczelkę podstawy filtra i pomogło, jakieś 2 lata później znowu zaczęło mi pchać olej w płyn tyle że dużo mniej niż poprzednio i wtedy sam wymiennik pomógł jak na razie spokój. 

Opublikowano

Hej Krzyś - dobieram się do tego wymiennika ciepła, i tak oglądam i macham go tyle co mogę gdyż jest jeszcze na silniku i nic nie widać aby tam z zewnątrz były jakieś wycieki, rozumiem że w tym wymienniku są dwa kanały jeden olejowy i jeden wodny, tak? I pewnie uszczelka padła w środku co pozwoliło wypchać olej to płynu. Aby to sprawdzić to zdiąłem wąż który jest zaznaczony na zdieciu i dalej od wymiennika ciepła on idzie w plastikowy króciec i kolejno do termostatu. Po zdjęciu tego węża wylała się czarna maź, to może świadczyć że na 100% jest problem z tym wymiennikiem i uszczelką? Czy po prostu i tak był olej w płynie to i tam się znalazł. Ogólnie co bym nie sciagnął od płynu chłodniczego to wszędzie gęsta maź smolista. Termostat zawalony cały, z kanałów za termostatem już od 1,5h wycieram i nadal ścieka jak na kolejnym foto.

IMG_20250714_195925.jpg

IMG_20250714_201021.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Olej jest wszędzie samo wycieranie niewiele da trzeba zlać cały płyn z układu zalać wodę destylowaną z preparatem do płukania pojeździć trochę i znowu zlać i tak aż będzie wypływać czysta woda ja za każdym razem wyciągałem i płukałem zbìrniczek wyrównawczy bo tam się zbiera najwięcej oleju. To czy wymiennik ciepła zawiódł czy uszczelka podstawy filtra to ciężko stwierdzić bo w obydwu miejscach są kanały wodne i olejowe. Ja ze skutkami oleju w płynie walczyłem jeszcze kilka miesięcy po awarii bo na niektórych łączeniach węży olej dostał się na oringi i puchły korek od zbiorniczka też musiałem wymienić.

Opublikowano

Hej Krzyś,

To płukanie to wiem, tak jak mówisz kilkukrotne płukanie do samej czystej wody.

Wyciągałem całą tą podstawę filtra oleju, tutaj zleciało tylko trochę wody i oleju ale wszystko płynne i żadnej takiej mazi jak w przewodach, na termostacie i pompie wody.

Uszczelka podstawy wydawać by się mogła ok, nie widać żadnych uszkodzeń. Czy mimo to mogła przepuszczać pewnie ciężko stwierdzić. Tutaj wklejam foto podstawy filtra oleju, to ma tylko jeden kanał wodny? Ten zaznaczony strzałką? Uszczelkę mimo to wiadomo zmienię. Odkręcam wymiennik ciepła może tam się coś pokaże nie tak. Wymiennik ciepła oraz nowe uszczelki już czekają na montaż 

IMG_20250717_104528.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Tak, podstawa ma tylko jeden kanał wodny i aż jeden kanał wodny bo jakby go nie było to tylko wymiennik ciepła do wymiany by był a jak jest ten kanał to istnieje ryzyko że na uszczelce podstawy przeciekało a nie wymieniając tej uszczelki można sobie dołożyć roboty z płukanien układu. Ja u siebie dodatkowo splanowałem tą podstawę filtra tak profilaktycznie bo miała minimalne wygięcie.

Edit

A to fotki mojej podstawy przed i po planowaniu.

20211006_185913.thumb.jpg.f91415db0c9296fe0e3067586d84032a.jpg20211006_195051.thumb.jpg.1a4bbf2e3399e6c46342574561bd634e.jpg20211006_195204.thumb.jpg.4330954e061fb5be1cbec5baf2a3da17.jpg

Edytowane przez Krzyś111685053072