Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w bagażniku po prawej stronie (pasażer) mam taką niebieską wtyczkę jak na zdjęciu.

Za to w oryginalnym subwooferze z e53 jest takie gniazdo jak to czarne. W tym gnieździe jest 12 pinów i do każdego z nich podłączony jest kabel (głośniki są dwa w subwooferze). I teraz tak:

Każdy głośnik ma po 4 podłączenia: dolny głośnik podłączony jest do 4 pinów od lewej strony wtyczki czarnej w drugim rzędzie (4 piny odgrodzone od pozostałych plastikowym odlewem). Nastepny głośnik podłączony jest do kolejnego rzędu 4 pinów oddzielonych plastikowym odlewem. Dwa piny skrajne z lewej i dwa piny skrajne z prawej nie dają żadnego sygnału. 

Jak podłączyć ten subbwoofer do tejj niebieskiej wtyczki?

Czy ta niebieska wtyczka jest wogóle do podłączenia subwoofera? Po lewej stronie bagażnika za osłoną, znajduje się wzmacniacz , jest miejsce na nawigację i zmieniarkę cd. Po prawej - tam gdzie jest ta niebieska wtyczka, jest miejsce na tą basskasse. Co prawda trochę będę musiał ją ściąć od góry bo nad nią są bezpieczniki, ale to nie problem, jakby co.

IMG_20250626_185821.jpg

IMG_20250626_191340.jpg

IMG_20250626_191345.jpg

Opublikowano

tak to wygląda po rozmontowaniu. Najprościej według mnie ( przy założeniu że ta niebieska wtyczka z bagażnika to faktycznie subwoofer) to wyciąć oryginalne gniazdo (lub ewentualnie spod niego wyprowadzić kable i je sparować ze sobą odpowiednio i znaleźć sygnał w niebieskiej wtyczce...

IMG_20250626_185646.jpg

IMG_20250626_185828.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

niebieska wtyczka może być jako rozszerzona wiązka, od regulowanej elektrycznie kanapy
Do DSP musi być cała wiązka kompletna

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
W dniu 2.07.2025 o 17:12, nomad66 napisał(a):

Do DSP musi być cała wiązka kompletna

ale ta wiązka powinna iśc z prawej strony auta?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 4.07.2025 o 21:27, 520i napisał(a):

ale ta wiązka powinna iśc z prawej strony auta?

wiązka do DSP idzie po całym aucie: od lewej strony od procesora dźwięku do każdego głośnika oddzielnie. Dokładałem u siebie jak miałem e53, zeszło trochę czasu (dywan, boczki wszystko do góry), ale moim zdaniem warto

Opublikowano

no więc taką samą niebieską wtyczkę znalazłem po lewej stronie auta - tam gdzie jest zmieniarka CD. O co chodzi? 

Znalazłem też wtyczkę która pasuje do tego oryginalnego subwoofera, ale jest za krótka aby podłączyć głośnik - zresztą po lewej stronie auta nie ma miejsca na ten subwoofer

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
12 godzin temu, 520i napisał(a):

no więc taką samą niebieską wtyczkę znalazłem po lewej stronie auta - tam gdzie jest zmieniarka CD. O co chodzi? 

tak jak napisałem wcześniej, rozszerzona wiązka od regulowanej elektrycznie klapy. Do któregoś miesiąca 2004 e53 miało rozszerzone wiązki, dużo opcji było na zasadzie wpinasz i działa
Ale nie wszystkie opcje były w tej wiązce
Nie podpinaj na siłę, nawet jak podepniesz byle jak to i tak nie będzie  działać

Opublikowano
8 godzin temu, nomad66 napisał(a):

Nie podpinaj na siłę, nawet jak podepniesz byle jak to i tak nie będzie  działać

mam tego świadomość. Dlatego czekam na chinche i podłączę na wiązce z androida