Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaką macie wersję oprogramowania jednostki centralnej?

Obecnie mam 11/2023.50 - od półtora roku nic nowego nie wyszło. Nie wykrywa nowszej wersji.

Jestem ciekawy czy wyszło coś nowszego - zwłaszcza do G31 540d LCI.

Nie wiem dokładnie od czego wychodzi nowa wersja dla konkretnego pojazdu.  I-Level mam z podobnego czasu 23' - wiem, że jest możliwość zainstalowania nowszej wersji w ASO. A co z RSU?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, u mnie 530i z 2023 i też mam całkiem starą wersje - 11/2023.42. Przez OTA nic nie ma. A szkoda bo carplay bardzo słabo działa... Czytając zagraniczne fora to widzę że ludzie mają nowsze wersje przez OTA a u nas lipa🤔

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak to carplay bardzo słabo działa ? U mnie działa normalnie / bezproblemowo. 

Opublikowano
W dniu 6.07.2025 o 07:21, saab napisał(a):

Jak to carplay bardzo słabo działa ? U mnie działa normalnie / bezproblemowo. 

Wszystko działa dobrze dopóki nie rozłącze telefonu podczas postoju. Na przykład podczas tankowania samochodu: wyłączam auto, tankuje, wracam do auta telefon już nie chce się połączyć. 
Zauważyłem że pomaga restart telefonu, albo przełączenie połączenia z carplay na idrive. 

Gdy auto jest dłużej uśpione to telefon łączy się po carplay od razu bez żadnych problemów. 

Dzwoniłem do paru osób aby rozwiązać ten problem to mówili mi że kojarzą ten problem ale niestety nie potrafią mi pomóc (prawdopodobnie problem leży albo po stronie IP :)) 

btw co do telefonu to iPhone 15 Pro iOS: 18.5

Jak ktoś ma jakieś rady jak rozwiązać ten problem to zapraszam do dyskusji (strasznie mnie to irytuje)

Opublikowano

Na innym forum o G20 jest wątek o aktualizacjach. W skrócie - większość samochodów została na aktualizacji OTA z końca 23roku - 11.2023

Cały czas są rozwijane nowe aktualizacje (spokojnie są z 25 roku), ale nie są wypychane OTA - praktycznie tylko przez serwis, na miejscu robione w przypadku problemów, akcji serwisowych itp.

Z grubsza wychodzą z założenia - jak coś nie robi problemów to nie ruszamy. Praktycznie tylko nowa wersja jest wrzucana z inicjatywy BMW, nie samego użytkownika. Już pewnie nie ma co liczyć na OTA powyżej tej wersji.

Może coś naprawią po drodze, ale szczerze wątpię (w końcu to kosztuje pieniądze i czas z ich strony - więc po co, w modelu już nieprodukowanym).

Opublikowano
14 godzin temu, mikoha napisał(a):

Wszystko działa dobrze dopóki nie rozłącze telefonu podczas postoju. Na przykład podczas tankowania samochodu: wyłączam auto, tankuje, wracam do auta telefon już nie chce się połączyć. 
Zauważyłem że pomaga restart telefonu, albo przełączenie połączenia z carplay na idrive. 

Gdy auto jest dłużej uśpione to telefon łączy się po carplay od razu bez żadnych problemów. 

nie wiem czy to powoduje problem ale w ustawieniach telefony /Car Play sprawdź czy masz włączone "integracja roszszerzona"

W opisie jest podane, że pozwala szybciej łączyć się CarPlay.

Ja ma to włączone i u mnie CarPlay łączy się zawsze i bez problemów (ale nie wiem czy to zasługa tego ustawienia)