Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam BMW E46 1.9m43

Ostatnio na trasie dopadł mnie brak mocy. Po trasie okazało się że przewody zapłonowe były rozsypane. Wymieniłem przewody świece. Auto dalej nie miało mocy. Pompa paliwa była słaba wymieniłem na nową. Dalej bez zmian. Podmienilem używana sprawna cewkę. Dalej bez zmian. Okazało się że stopił się katalizator. Wycialem katalizator puszka została. 

Było wszystko dobrze auto miało moc wkręcali się prawidłowo. Skasowane adaptacje.  Przejechałem 30 km auto zaczęło trochę szarpać jakby wypadał zapłon i po1 km jazdy poszedł strzał z wydechu na tyle mocny że coś stało się z tłumikiem bo zaczął mocno buczec. Przy przygazowkach strzela w wydech. 

Mogą to być skutki wycięcia kąta ? 

Czy może nie oryginalna przepływka podlewa go paliwem 

Opublikowano

Jak dla nnie, to jedno i drugie. Katalizator w zasadzie oprócz zmniejszenia emisji szkodliwych gazów, również chroni wydech przed niespalonym paliwem.

Opublikowano

Świece nowe 4 elektrodowe zastąpiłem dwuelektodowymi jest poprawa . Po wykręceniu czwartej świecy okazało się że była mokra. 

Jednak dało to poprawę na parę kilometrow. Potem znowu zaczął szarpać i strzela co jakiś czas w wydech. Chyba że cewka jest już kiepska a używana która kupiłem też nie jest do końca sprawna. Odma na pewno ssie lewe powietrze . Chyba została przepływka do sprawdzenia ewentualnie sonda. Najpierw zacznę od wyeliminowania lewego powietrza 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zobacz czy wtrysk na tym cylindrze nie leje.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Listwa zdemontowana. Żaden wtrysk nie leje. Więc pozostaje mi kupno nowej cewki i uszczelnienie dolotu. Jeśli okaże się że dalej będzie lipa to już nie mam pojęcia 

Opublikowano

Dodam że przy ostatniej akcji że strzałem w wydech okazało się że cewka która kupiłem z przewodami i ja założyłem miała jeden przewód nie dopięty. Więc mogło się tak stać że przez parę km uwalilo kolejna cewkę i już nie pracuje poprawnie. Niestety nie było widać bo była plastikowa oslona a sam nie sprawdziłem przed montazem

Opublikowano

Wszystko poskładane tak jak powinno być i chodzi prawidłowo zero strzałów w wydech. Trochę chodzi głośniej z uwagi na brak kata ale jest ok