Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. bylem pare dni temu u mechanika. Auto Chip we wroclawiu, warsztat polecony przez sasiada, tu zreszta tez. Mialo byc po znajomosci bo zna szefa ten sasiad ale tylko zadzwonil do niego i mnie umowil. Dojechalem na miejsce w sprawie wymiany oleju, mialem swoj olej kupiony w supermarkecie bo zapomnialem o nim ehh :duh: dlugo myslalem nad wybraniem oleju i wybralem mobila super s 10w40 ... Co do samego warsztatu to takie odnioslem dziwne wrazenie, zobaczyli ze przyjechal smarkacz bemka to takie odpowiednie podejscie mieli. Jak by cwaniaki, ale to moja opinia.... powiedzialem co chce i zabrali sie bez pytan za robote... w trakcie sie dowiedzialem ze sama wymiana kosztuje 90zl hmmm po czym poprosilem jeszcze o wymiane plynu hamulcowego bo niechcialo mi sie samemu robic tego jednak aby nie spartolic i zapowietrzyc... za to slasowali mnie 150zl. podliczyc olej 148 wymiana 90 i plyn hamulcowy z wymiana 150 daje 388zl ..Spotkalem sasiada to powiedzial ze mnie ******* i byl oburzony.. powiedzialem mu ze chce miec swojego mechanika i byc tam bywalcem i sie teraz zastanawiam nad tym CHIPEM. powiedzial ze nastepnym razem jedzie ze mna i ze zalatwi to jak trzeba.. Co wy o tym sadzicie. Mieliscie podobna sytuacje w tym autochipie?? Albo podobna.

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano

sorry, ale z wymiana oleju w e36 jezdzisz do specjalizowanego warsztatu bmw???

powiedz mi czemu? bo nie rozumiem tego kompletnie

ten warsztat to bmw, moze dla niektorych tani, ale jest i tak drozszy niz normlane warsztaty

nie ma sensu tam jezdzic z jakimis bzdetami, tym bardziej ze oni tam sa strasznie zawaleni robota bo maja wielu takich co mysla ze plyny w bmw wymienia tylko w warsztacie ze znaczkiem bmw :)

rozumiem, zwali ci sie cos powaznego, elektronika, ale z olejem???

jedz do byle jakiego seriwsu olejowego, ja jezdze 'na gorke' filtry zawsze maja, oleje tanio, wymiana tak samo

a aby wymienic plyn hamulcowy jedz do 1 lepszego TANIEGO warsztatu o ktorym powie ci znajomy ze nie partola

z amorami, klockami itd tak samo

nie jezdzij do zadnych serwisow bmw bo co to za filozofia dla normlnego mechanika? w cale nie trzeba miec znaczka bmw na warsztacie zeby takie proste rzeczy zrobic

a za taki znaczek niezle cie skroja :) i sie potem dziwisz :)

TYM BARDZIEJ W MEGA POPULARNYM E36!!! toz to teraz praktycznie tak polularne auto jak kiedy maluch :) kazdy mechanik naprawi takie proste rzeczy w tym aucie

ja mam taka zasade, jak wali cie cos nietypowego, elektronika, albo cos polakierowac to jade do aso, przeplacam, ale nie ryzykuje ze ktos cos spartoli

a z bajerami typu klocki, plyny, amory, zawieszenie to do najtanszego znanego mechanika

a mam e38

jak pojechalbys do stando bmw to dopiero bys sie zdziwil jakie tam ceny maja za robocizne :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Troche racji w tym jest, ale nie do końca się zgodzę.

Zwykły mechanik wymieni ci olej i filtr i nic więcej. A w warsztacie wyspecjalizowanym dodatkowo ktoś znający

bolączki tego auta zajrzy to tu to tam i znajdzie co jeszcze warto zrobić żeby poruszać się bezawaryjnie.

Moją opinię opieram co prawda na warsztatach opla we wrocku, muszę jednak przyznać że zawsze robiłem co mi

sugerowano i bezawaryjnie śmigałem 2 lata asterką.

Jendak wymiana oleju za 90PLN to przesada - bmw będę miał niedługo i zaczynam się zastanawiać czy to aby

na pewno jest dobry pomysł :)

Opublikowano
duzo lepszy niz opel astra... :duh:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

No rozumiem...powoli rozumiem. Czyli prawda taka ze nie ma sensu miec jeden zaufany warsztat tego typu bi strace majatek. Wiec chyba bede korzystal z warsztatow mojego ojca. znaja go 20 lat znaja sie na robocie i tam napewno mnie nie wydoja do ostatniej zlotowki. 7ka masz chyba racje...

Ale podloczenie do komputera i sprawdzanie klimy krzykneli mi 250-300 zloty..(komp 100zl a klima 150-200 i wchodzi w to nabicie renowacja oczyszczenie) zrobie to taniej gdzies?? albo silowniki maski 115za sztuke??

Jak dam im te 100zl za podlaczenie pod kompa to bede tylko tyle wiedzial ze cos mi nie dziala i za to zaplace 100zl??!! I czy w takiej Isce da sie zrobic cos jak diagnostyke silnika aby wyregulowac jak czy cos takiego??

Nowe foty w galerii

Opublikowano

dzieki chociaz nie wiem za co mi dziekujesz... :D :D chyba ci chodzilo o "marcina978" :!:

ale spoko..

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
No rozumiem...powoli rozumiem. Czyli prawda taka ze nie ma sensu miec jeden zaufany warsztat tego typu bi strace majatek. Wiec chyba bede korzystal z warsztatow mojego ojca. znaja go 20 lat znaja sie na robocie i tam napewno mnie nie wydoja do ostatniej zlotowki. 7ka masz chyba racje...

Ale podloczenie do komputera i sprawdzanie klimy krzykneli mi 250-300 zloty..(komp 100zl a klima 150-200 i wchodzi w to nabicie renowacja oczyszczenie) zrobie to taniej gdzies?? albo silowniki maski 115za sztuke??

Jak dam im te 100zl za podlaczenie pod kompa to bede tylko tyle wiedzial ze cos mi nie dziala i za to zaplace 100zl??!! I czy w takiej Isce da sie zrobic cos jak diagnostyke silnika aby wyregulowac jak czy cos takiego??

To drogo cię nie skasowali samo nabicie klimy to koszt 150-200zł, a co do podłączenia komputera to i tak tanio w końcu te urządzenia też kosztują i muszą się kiedyś zwrócić właścicielowi plus ich amortyzacja jak byś pojechał do

jet tronica na opolską to za samo podłączenie zabulił byś 200zł tak jak mnie skasowali za sprawdzenie ABS-u plus ewentualna naprawa 150 gdzie takich rzeczy się nie robi tylko wymienia na nowe.

Opublikowano

ja nie wiem skad niektore warsztaty biora takie ceny...

podlaczenie pod kompa 50zl to jest max przeciez jak mozna za podlaczenie kompa skasowac 100zl...

a wymiana oleju?? za sama wymiane max 30zl i nic wiecej... co nie ktore warszty maja naprawde chore u nas tez nie ma terminow ale to nie znaczy ze trzeba od ludzi wyciagac ostatnie pieniadze ....

moje modele
Opublikowano

Serwisowalem w autochipie swoje 3auta.

Kiedys w E34 padly mi wycieraczki (chodzily tylko na najszybszym biegu), elektryczne szyby i ogrzewanie tylnej szyby(palilo bezpieczniki). Pech chcial, ze stalo sie to w Krakowie; wizyta w aso i diagnoza: uszkodzony modul sterujacy.

Po powrocie do wro auto poszlo do autochipa; stalo caly dzien, mialo byc wszystko ok.

Wieczorem odbieralem auto od samego wlasciciela warszatu, ktory demonstrowal mi naprawione rzeczy. Wycieraczki - chodza, szyby - otwieraja sie; gorzej juz z zamknieciem; dalsza prezentacja nie miala sensu, auto do poprawki; uslyszalem, ze sa zawaleni robota, ale laskawie mnie przyjma za 2 tygodnie z tym, ze bede musial zostawic auto na 2 dni bo 'trzeba rozgrzebac cala elektryke'. Oczywiscie w ciagu tych dwoch tygodni zadnego otwierania szyb!

Za dotychczasowa prace skasowali 450pln. W umowionym terminie podstawilem auto; okazalo sie, ze szefa nie ma i nie bedzie, nikt inny w warsztacie sie nie zna na elektryce i auto bedzie stalo nieruszane, nie wiedza kiedy moga mnie obsluzyc :duh: Generalnie podejscie olewajace, wyrazne sugerowanie 'idz sobie i nie wracaj'.

Reasumujac: za naprawienie wycieraczek skasowali 450pln, odlaczyli elektryczne szyby, odlaczyli ogrzewanie tylnej szyby zeby nie palilo bezpiecznikow; dodatkowo pojawil sie blad poduszki.

Teraz, chocby auto mi zastrajkowalo pod samym autochipem nie oddam go do nich; nie ze wzgledu na kase a na to, ze przestali byc solidni, terminowi i rzetelni.

Co do samego warsztatu to takie odnioslem dziwne wrazenie, zobaczyli ze przyjechal smarkacz bemka to takie odpowiednie podejscie mieli. Jak by cwaniaki, ale to moja opinia

Podjedz pod warsztat poznym wieczorem; zobaczysz, ze w wiekszosci wypadkow stoja tam conajmniej E39 540, wlasciciele z grubymi zlotymi lancuchami na szyi; takiego klienta mozna wiecej skasowac niz 'biedaka' jezdzacego e34, e36 czy nie daj Boze e30...

Opublikowano

no wiec dlatego pisze ze do takich serwisow sie jezdzi tylko jak sie cos zwali powaznego, typowego dla bmw, elektronika np

w innych przypadkach jezdzi sie do zwyklych serwisow szczegolnie jak wiemy co trzeba zrobic, i wiemy co sie popsulo typu oleje, klocki itd

w chipie bylem raz, wymienialem sprzeglo, malo nie wzieli, nie pamietam ile, sprzeglo mailem swoje

ale sa na pewno tansi niz stando :)

kiedys tez szukalem warsztatow z logiem bmw, ale rachunki nauczyly mnie ze to jest zly pomysl :)

raz wiedzialem ze mam do wymiany amory i chcialem zrobic przeglad zawieszenia, dzwonie do chipa, robota zawaleni, najwczesnijeszy termin za 2 tyg

dzwonie do warsztatu bmw na armi krajowej, podobnie, choc krocej, przszyly tydzien

ja nie lubie czekac

przypomnialem sobie ze jest warsztat niedaleko mnie, dzwonie, a facet niech pan przyjedzie

przyjechalem, wymienili by mi w ten sam dzien, laczniki i amory, ale sie okazalo ze dostali wylanego sachsa wiec zrobili na 2 dzien :)

zadna filozofia dla mechanikow to nie bylo zeby zdiagnozowac luzy w zawieszeniu i wymienic co trzeba

warsztat ogolny, opel, ford, volkswagen audi, znaczka bmw nie bylo :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
ja bym na przyszłość na Waszym miejscu taki "warsztat" omijał szerokim łukiem. Nie ma dobrej konkurencji we Wrocławiu? :duh:
Opublikowano

Dużo Cie skasowali za wymiane oleju to niezaprzeczalne ale mi w poprzednim aucie też de facto e-36 318 is bardzo pomogli.

Miałem uszkodzone kable wysokiego napięcia wiadomo jaki jest koszt nowych wówczas a Inter Carsie po dużych rabatach miało wyjsc za komplet NGK ok 500 pln.Podjechałem do nich i wyobrazcie sobie że od ręki podpieli mi 2 prawioe nowe kable - zapłaciłem 75 pln za 2 sztuki .Auto odzyło jak nowe .Mi akurat pomogli i koszty były znikome, cholera kiepsko trafiłeś albo czasy się zmieniły i ludzie tam.

Jesli chodzi o proste naprawy to prawdą jest to co Marcin napisał wymieniaj podtsawowe rzeczy w normalnych warsztatach.Wtedy kasy zostanie więcej na paliwo.

Opublikowano (edytowane)

To drogo cię nie skasowali samo nabicie klimy to koszt 150-200zł, a co do podłączenia komputera to i tak tanio w końcu te urządzenia też kosztują i muszą się kiedyś zwrócić właścicielowi plus ich amortyzacja jak byś pojechał do

jet tronica na opolską to za samo podłączenie zabulił byś 200zł tak jak mnie skasowali za sprawdzenie ABS-u plus ewentualna naprawa 150 gdzie takich rzeczy się nie robi tylko wymienia na nowe.

Napisalem ile chca za to bo jeszcze nie robilem klimy. Co jest najlepsze ktos mi mowil ze oni moga nabic mi klima oczyscic i wziasc te 150-200 i powiedziec ze jest zepsuta i cos jest do wymiany. bo tak jak pisalem nie ma u nich TYLKO sprawdzenia czy dziala.

dzieki chociaz nie wiem za co mi dziekujesz... :D :D chyba ci chodzilo o "marcina978" :!:

ale spoko..

no tak sory. podobne loga spieszylem sie i tak wyszlo.

Edytowane przez szwedu

Nowe foty w galerii

Opublikowano

Widzę, że przedstawianie opinii o warsztatach ma sens. Te o złej opinii i wysokich niczym nie uzasadnionych cenach należy omijać szerokim łukiem.

Napiszę jeszcze jakie ceny są w mojej wiosce (nie żeby kogoś zdenerwować) wymiana oleju wraz z filtrem ( mobil super S 10W40 4 litry) 100 zł, nabicie klimy czynnikiem + kontrast 100zł z gwarancję na 2 miesiące. Jeśli w tym czasie ucieknie naprawa na mój koszt + nabicie gratis. Wymiana sworznia w e36 +zbieżność 80zł. Fajnie co?

A podłączenie do kompa ma gratis, obojętnie czy przyjadę Alfą 156, BMW czy Astrą żony.