Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Może ktoś miał ten problem w swoim BMW s5 E61. z 2008 roku

Z pilota nie zamyka i otwiera centralnego zamka. (Wcześniej raz zamykał i otwierał.)

Na pinach jest napięcie:sprawdzałem na wyłączonym zapłonie

1. 12v

2. 4v

3. 4v

przewód ten przeciąłem, aby pominąć zawias i pokazało 4v

5. pokazuje 0,1

bateria w pilocie od nowości i w związku z tym mam też drugie pytanie:

Czy jak rozkleję obudowę to jest, bateria czy akumulatorek do wlutowania.

Trochę poszłem na skróty i zarobiłem przewody gdzie były przerwane zamiast wstawić nowe

IMG_20250524_104814.jpg

Edytowane przez informatyk003
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć w pilocie jest akumulator który jest ładowany po włożeniu do stacyjki. Zostaw pilot w spokoju. Przyczyny szukaj w przewodach od klapy bagażnika. Delikatne przetarcia, wilgoć czy lekko naderwane przewody powodują zmiany rezystancji i zamek centralny głupieje. Taka przypadłość kombi. Druciarstwo odpada. To musi być zrobione richtig. Najlepiej rozebrać wszystko o wymienić przewody na nowe. Niektóre uszkodzenia są niezauważalne. Na koniec trzeba wydumać jak najlepiej uszczelnić wszystko, żeby woda nie spływała po przewodach. Powodzenia 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

sprawdź też moduł w "lotce" klapy.

tam woda się często zbiera. 

u mnie zaśniedziałe i zgniłe były połączenia.

ogarnąłem tam ten bałagan i na razie ok.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano

Witam

Wymienię przewody, sprawdzę moduł

i napiszę, może faktycznie poszłem na skroty i nie działa.  Na początku raz działał a po chwili nie szczegolnie po jeżdzie po wertepach i otwarciu i zamknięciu klapy.

I jeszcze jedno : w necie piszą ze pilot jest ładowany ze stacyjki a inni ze nie ( pilot jest nierozbieralny )

na razie dzieki za podpowiedz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

u mnie nie rozbieralny.

akumulatorek kluczyka ładuje się ze stacyjki.

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano

Można go ładować  w domu 😉  stacja do ładowania szczoteczki do zębów braun się sprawdza ja tak ładuje i działa świetnie.