Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W pamięci mam błędy:

PDC: converter, rear left

PDC: transducer front left

PDC: transducer front right

czujniki w zderzaku?

Opublikowano

część błędów zniknęła po przeczyszczeniu wtyczek.

Pozostał błąd :

converter, rear left

transducer, front right

ale przodu jeszcze nie robiłem....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

założyłem dziś na tył, ten jeden który niby nie działał.... Kiedy włączyłem plan naprawy ISTA - ta, od razu skumała że jest nowy czujnik (choć w błędach go wczytała). 

Czy do wymiany przedniego prawego, trzeba zdejmować zderzak, czy wystarczy odkręcić nadkole? Bo właśnie tego mam do wymiany.

Opublikowano

no więc....aby wymienić przedni prawy, trzeba odchylić albo najlepiej zdjąć zderzak....

niestety, musiałem odłożyć naprawę do czasu gdy przyjdą nowe czujniki. Przednie mają inaczej niż tylne,wyprofilowane złącze...

Czy gdy nie działa czujnik z przodu, to tył nie będzie działał pomimo że wszystkie tylne czujniki są ok?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak, jak przód nie działa, to tył też się nie odpali

trzeba zderzak szarpać w e53 niestety, czujniki są schowane za belką

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
9 godzin temu, nomad66 napisał(a):

trzeba zderzak szarpać w e53 niestety, czujniki są schowane za belką

czujniki już zamówione. Do skrajnego mozna się dostać bez szarpania zderzaka. Trzeba odkręcić śruby w nadkolu, pod zderzakiem,te które trzymają zderzak na wysokości rejestracji (ta jedna obok rejestracji u mnie nie ma gwintu i się kręci - muszę coś wykombinować aby ją wyjąć) i tą obok reflektora w zderzaku. Potem trzeba wypiąc zderzak z boku auta z uchwytu i gimnastykować się obiema rękami.... Zegarek na ręku - nie pomaga.... 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

czujnik wymieniony. Bez zdejmowania zderzaka. trzeba odkręcić śruby główne (koło reflektora w zderzaku jest jedna ukryta) i pod zderzakiem. Nowy czujnik działa. Skasowałem dziś masę błędów czujników przednich (nie wiem skąd się wzięły, skoro ISTA stwierdziła że nie występują).

Czy po wymianie trzeba robić jakąś adaptację tych czujników?